2020. február 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Január 5-én a presbitériumi beleegyezés után a szovátai és a szakadáti-illyésmezői református gyülekezetek közgyűlései is jóváhagyták a két egyházközség egyesülését, és ezzel megtették az első lépést, hogy ismét egyetlen református egyházközsége legyen a városnak.

Ha felsőbb szinten is jóváhagyják, egyetlen református egyházközsége lesz Szovátának
Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Az egyesülés főleg a lelkészkérdés miatt volt időszerű – mondta el a sajtónak Baczoni Sándor szovátai lelkipásztor, hiszen az Erdélyi Református Egyházkerületben egyre érezhetőbb a lelkészhiány, ami a kisebb gyülekezetek egyesítéséhez vezethet a jövőben. Míg Svájcban kétezer lélek kaphat egy papot, addig Erdélyben a több száz éves múlttal és templommal rendelkező, de kis, alig százfős gyülekezetek is saját lelkészre tartanak igényt. Úgy látják, hogy Szováta aligha kap a jövőben újabb lelkészt vagy segédlelkészt, inkább lelkész házaspár jöhetne szóba, ez azonban a jövőben mindkét gyülekezetet kényszerhelyzetbe hozná, hogy egy adott lelkész pár mellett döntsön. Ezt a helyzetet szeretnék felszámolni most Szovátán.

Miután a szovátaiak jóváhagyták az egyesítést, aznap a szakadáti gyülekezet is megtette ezt a lépést. A gyülekezet lelkésze, Baczoni Szilárdka Kata úgy látja, a szakadátiak évek óta egy gyülekezetnek érzik magukat a szovátaiakkal, csak az ügyintézés, pénzügyi dolgok folynak külön-külön. A Szakadát alsó részén élők számára a helyi templom messzebb esik, ezért gyakran a közelebbi szovátai templomot látogatják, egyesek ott konfirmáltak, a szakadáti kis templomot főleg azok használják, akik valamikor a külön gyülekezet létrehozását támogatták, illetve akik a templom közelében laknak. Lelkileg már egy város és egy gyülekezet a református közösség Szovátán – véli a lelkipásztor.

A két egyházközség egyesítésére néhány évvel ezelőtt volt már próbálkozás, akkor presbitériumi szinten akadt el a kezdeményezés. A mostani döntést a Küküllői Református Egyházmegyének és az Erdélyi Református Egyházkerületnek is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez megtörténik, 2021-től Szovátán egyetlen egyházközséghez tartoznak a városban és a hozzá tartozó két faluban és a tanyákon élő reformátusok.

Tavalyi évértékelőjében Baczoni Sándor lelkész beszámolt arról, hogy anyagi szempontból kiemelkedő volt a múlt esztendő, a 80 éves szovátai templom és környéke megújult, az egyházfenntartói járulékok befizetése terén is jelentős eredményeket értek el, a hívek hozzáállásának köszönhetően. 

Kapcsolódó cikkek:

KOVÁCS MARGIT és JÁNOS

2020-02-27 16:16:44 //

Túl a vízen nehéz

2020-02-10 15:16:30 // Mózes Edith

Lezárták a rozoga fahidat Sóváradon