2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Csittszentivánon a megye átvett 22,6 hektár területet

Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Bodó Előd Barna, Mezőpanit község polgármestere aláírták azt a protokollumot, amelynek értelmében megyei tanács a községtől átvesz 22,6 hektár területet, amelyre a Transilvania Motor Ring fejlesztését tervezik.

A Csittszentiván és Malomfalva határán, az út mentén a dombok felőli részen található területen két professzionális, egy cross- és egy enduropálya kialakítását tervezik. A tervekkel kapcsolatban Bodó Előd Barna polgármestert kérdeztük, hiszen a terület Mezőpanit községhez tartozik. 

– A Csittszentivánért Fejlesztési Egyesülethez tartozó amatőr motoros társaság helyi kezdeményezésére már évek óta kialakítottak egy pályát, ahol évek óta motoros versenyeket szerveznek. Gálfi Csaba Zalán, aki amatőr országos bajnok a motorsportágban, hínevet hozott községünknek. Évente ő volt a szervezője több rendezvénynek, amelyek közül az egyik nagy részvétellel zajlik. Az utóbbi években két-háromezer motorkerékpársport-kedvelőt is ide vonzott egy-egy rendezvény. Ezeket az idény előtt szervezték meg, amikor az országos bajnokok is részt vettek, szóval profi módon zajlottak a versenyek. Nem pontszerzők voltak ezek, hanem inkább szezonnyitó, jó hangulatú versenyek. Az önkormányzat a lehetőségek szerint támogatta a versenyeket. Idén a járvány miatt, sajnos, elmaradtak a tavaszi futamok. Mivel Maros megyében ilyen típusú engedélyeztetett pálya nincs – és az országban is csak Bukarestben van –, arra gondoltunk, hogy partnert keresünk a fejlesztés érdekében. Látva, hogy van erre igény, a megyei tanácsban partnerre találtunk, amely a motorsport terén már „lépett egy nagyot”, nagy sikerrel működteti a Transilvania motorsportpályát. Szakmai vezetésével képzeljük el a szóban forgó 22,6 hektáron fejleszteni a motorsportot. Olyan szakemberekkel veszik fel a kapcsolatot, akik komoly, országos és európai szinten engedélyeztetett pályákat hoztak létre, hogy Szentivánon is hasonlót alakítsanak ki, s színvonalas versenyeket lehessen tartani. Egyedi fejlesztést akarunk. A motor-sportpálya vezetősége intézkedett a terv elkészítése érdekében, következnek a tanulmányok, s ahogy meglesz a a pénz, elkezdhetik a beruházást. Ez egy megyei érdekeltségű projekt, ami a motorsport révén a turizmus fejlesztését célozza. Helyi önkormányzatként nem rendelkeztünk volna önerővel, kapacitással és szakemberekkel. A megye, látva a projekt jelentőségét, a partnerség mellett döntött – mondta Bodó Előd Barna polgármester. 

A megyének átadott terület az önkormányzat tulajdona volt, nagy része kihasználatlan, kevés termőterülettel. Új rendeltetésével más fejezet kezdődhet Csittszentiván és a község életében.