2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Együttműködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia

Együttműködési szándéknyilatkozatot és karok közötti együttműködési szerződést írt alá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem az erdélyi intézmény Kolozsvári Karán 2020. január 13-án, hétfőn. Méltán mondhatjuk, hogy az együttműködés történelmileg is megalapozott, hiszen Szeged és Kolozsvár két olyan egyetemi város, melyek a múltban is szorosan kapcsolódtak egymáshoz.

Kelemen András dékán (Sapientia EMTE, Marosvásárhelyi Kar), Tonk Márton, a szenátus elnöke (Sapientia EMTE), Zakar Péter rektorhelyettes (Szegedi Tudományegyetem), Dávid László rektor (Sapientia EMTE), Mikó Edit dékán (Szegedi Tudományegyetem, Mezőgazdasági Kar)
 Fotó: Sapientia


A Szegedi Tudományegyetem és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem a 2020-as esztendőt az intézményközi szerződésük megújításával és megerősítésével kezdte. A két egyetem képviselői az együttműködési lehetőségekről beszélgettek, kiemelten megvizsgálva az SZTE Hódmezővásárhelyi Mezőgazdasági Kara szakjainak és a Sapientia agrármérnöki, kertészmérnök, tájépítész alapképzéseinek működését, projektjeit.

Az együtt gondolkodás újabb szinten köti össze a két intézményt, ezáltal egy újabb Kolozsvár–Szeged kapcsolódási pontot képezve, a két egyetemi város történelmi kötődésére építkezve. A tárgyalások során a felek érintették egy mezőgazdasági területen megvalósítandó, közös doktori iskola elindítását, a pedagógusképzésben való együttműködést, a hallgatói és oktatói mobilitás erősítését az Erasmus+ és a Makovecz-program keretében, illetve a tudományos diákköri együttműködéseket.

A kolozsvári Sapientiát a szegedi intézmény egy háromtagú küldöttsége látogatta meg: Zakar Péter egyetemi tanár, nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes, Mikó Edit egyetemi docens, az SZTE Mezőgazdasági Karának dékánja, illetve Komarek Levente egyetemi docens, a Mezőgazdasági Kar oktatási dékánhelyettese vettek részt a programon. A látogatás keretében együttműködési szándéknyilatkozatot, illetve kari együttműködési szerződést írtak alá a jelen levő vezetők, illetve egy szakmai megbeszélésre is sor került, mely a Sepsiszentgyörgyön működő agrármérnöki képzésből indult ki, és a további együttműködési lehetőségekről is tárgyalt a küldöttség. A Sapientia részéről Dávid László egyetemi tanár, a Sapientia rektora, Tonk Márton egyetemi tanár, a szenátus elnöke, Balog Adalbert egyetemi tanár és Mara Gyöngyvér egyetemi docens, az erdélyi intézmény rektorhelyettesei, Kelemen András egyetemi adjunktus, a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának dékánja, Nyárádi Imre-István egyetemi adjunktus, dékánhelyettes, illetve Fazakas Csaba egyetemi adjunktus, a Kertészmérnöki Tanszék tanszékvezetője vett részt. A tartalmas beszélgetésből kiindulva a jövőben szoros együttműködés létesül a két intézmény között.