2021. április 10., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Másfél év alatt befejezni a felújítást

Tartalmas, eredményes tárgyalás helyszíne volt február 24-én a Marosvásárhelyi Református Kollégium és Bolyai Farkas Elméleti Líceum, ahol Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Ballai Zoltán gazdasági tanácsos folytatott megbeszélést a Marosvásárhelyi Polgár- mesteri Hivatal képviselőivel, Soós Zoltán polgármesterrel, Portik Vilmos alpolgármesterrel és Bereczki Sándor képviselővel, valamint a két iskola vezetőivel. 

A fő témát az iskola főépületének a felújítása képezte. Ennek kapcsán többek között elhangzott, hogy a két évre tervezett munkálatokat megpróbálják siettetni, hogy másfél év alatt befejeződjenek. Újra felmerült egy szakiskola indításának szükségessége a Református Kollégium keretén belül, amely a Sapientia EMTE marosvásárhelyi karának az udvarán épülne fel, és az egyetemnek lenne a gyakorlóiskolája, természetesen a helybeli cégek szakemberigényét is figyelembe véve.

Szó esett egy egyházi bölcsőde kialakításáról, amelyhez az épületet már megvásárolták. Szóba került az elemi osztályok helyzete, amiről közösen gondolkodik a Bolyai iskola és a Református Kollégium. Egy központi fekvésű új iskola építését tervezik, amelyben mindkét tanintézmény elemi osztályainak helye lenne. 

A polgármesteri hivatal képviselői pozitívan értékelték az egyházkerület terveit. A korábbi konfliktust, azaz a Bolyai középiskola által használt épületre kötendő szerződés és a bérleti díj kérdése körüli vitát is rendezni szeretnék egy külön e célra szervezendő megbeszélés során – nyilatkozta érdeklődésünkre Benedek Zsolt, a Református Kollégium igazgatója.