2020. augusztus 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szombaton egész nap nyitva állt a gernyeszegi Teleki-kastély. A nyolcadik alkalommal megszervezett kastélynap programja idén is igen színes volt, minden korosztály talált kedvére valót.  

Fotó: Nagy Tibor


Szombaton egész nap nyitva állt a gernyeszegi Teleki-kastély. A nyolcadik alkalommal megszervezett kastélynap programja idén is igen színes volt, minden korosztály talált kedvére valót.  
Vezetett séták keretében mutatták be az épület és a Teleki család történetét az érdeklődőknek, de emellett előadások, fotókiállítás, filmvetítés, korabeli táncelőadás, valamint dzsesszkoncert is szerepelt a felnőtt látogatóknak szánt kínálatban. De legjobban talán mégis a gyerekek szórakoztak, hiszen lehetett lovagolni, kézműveskedni, délután pedig bűvészmutatványokkal kápráztatták el őket. 
Sokan éltek a lehetőséggel, hogy a Gernyeszegi Teleki Kastély Egyesület által szervezett kastélynapon meglátogassák az impozáns barokk épületegyüttest. Az idő is kedvező volt, így kiváló családi programnak bizonyult a gernyeszegi kiruccanás. Már a délelőtti órákban számos látogató érkezett, főként kisgyerekes családok, és amíg a csemeték játszottak, kézműveskedtek, addig a szülők, nagyszülők a kastélypark terebélyes fáinak az árnyékában egy plédre vagy egy padra telepedve beszélgettek, vagy éppen könyvet olvastak. 
A lovaglástól a bűvészmutatványig
A Creactivity Egyesület, Gál Csilla és csapata idén is gondoskodott a gyerekek tartalmas szórakoztatásáról, a délelőtti órákban kincskereső kalandjátékba kapcsolódhattak be a szép számban érkező gyerekek. A fák árnyékában felállított kézművesműhelyekben is telt ház volt, az önkéntesek irányításával a legkisebbek köveket festettek, ragasztottak, kissé odébb pedig óriás-szappanbuborékokat eregettek.  
A kastélyparkban sorban állva várták a gyerekek, hogy lovagolhassanak, a gernyeszegi Balogh-lovastanya jóvoltából tehettek néhány kört lóháton. Főként a városi gyerekek számára nagyon jó mókának bizonyult, a legkisebbektől a tizenévesekig szinte senki sem hagyta ki a lehetőséget, a kisebbik lóra még pár hónapos babát is felültettek a szülők egy röpke fotó kedvéért.
Nem mindennap adódik alkalma az aprónépnek, hogy egy bűvésszel találkozzon, viszont szombat délután ez is lehetővé vált a kastélynapon: a kolozsvári Belloni interaktív műsorával, bűvészmutatványaival kápráztatta el a gyerekeket és szüleiket egyaránt. 
Egyre több a látogató
Az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kastélynap főszervezője, Lukács Katalin lapunknak elmondta: amikor nyolc évvel ezelőtt, első alkalommal megszervezték a rendezvényt, akkor az volt az egyedüli alkalom, amikor látogatni lehetett a kastélyt, egyébként zárva volt. Már akkor több százan jöttek el, és egy-két éven belül átlagban kétezren fordultak meg a kastélynapon. Idén a becsléseik szerint ennél is többen látogattak ki. 
– A rendezvénnyel az a cél, hogy megismertessük a kastélyt, kerüljön be a köztudatba, hogy látogatható, egy olyan hely, ahová el lehet jönni kikapcsolódni, hiszen hatalmas parkja van. Ugyanakkor műemlék épület, ami egy jelentős erdélyi arisztokrata családhoz kapcsolódik, tehát szeretnénk, hogy az emberek megismerjék a család, valamint a birtok történetét, ezt a célt szolgálják a vezetett séták. Mivel a kastélyparkban több száz éves fák vannak, köztük ritkaságszámba menő példányok is, idén a parkban is szerveztünk vezetett sétát – magyarázta a főszervező. Mint mondta, próbálták a települést, Gernyeszeget is bevonni a programsorozatba, ezért a Teleki-kriptába, valamint helyi templomokba is elkalauzolták az érdeklődőket. 
Fotókiállítás és előadások
A kastélynap visszatérő látogatói tudják, hogy a programnak minden évben része a filmvetítés, általában kastélyokhoz, műemlékekhez, történelmi családokhoz kapcsolódó alkotásokat láthat a közönség. Idén az Ugron Zsolna és Bertha Lívia által rendezett Utolsó nagyasszony című dokumentumfilmet vetítették len, amely zabolai Mikes Johanna grófnő kalandos életét dolgozza fel.  Mikes Johanna grófnő egy Telekinek, Teleki Gézának lett a felesége. A szombati kastélynapon jelen volt a film egyik szereplője, Heather McGiffin, aki Mikes Johanna menye, ifj. Teleki Gézának a felesége. A rendezvényre családi fotókat is hozott és mesélt a család életéről. A kastélynapon ugyanakkor egy igencsak alkalomhoz illő fotókiállítást is meg lehetett tekinteni, a Kastély Erdélyben című tárlat a PONT Csoport  programjának a részeként született meg Szabó Tamás fotós munkája nyomán, aki az elmúlt két évben bejárta Erdély minden sarkát, hogy dokumentálja a kastélyok és kúriák jelenlegi állapotát. Ebből az anyagból válogatták össze a kiállítás anyagát. 
Ruházat és ékszerek a Teleki-gyűjtemény római kori sírkövein címmel tartott előadást Fábián 
István régész, egyetemi tanár. A szakember néhány évvel ezelőtt arra vállalkozott, hogy felkutatja Teleki Domokos régészeti gyűjteményének a darabjait. A kétezerötszáz–háromezer darabosra becsült gyűjteménynek egy része sajnos elkallódott, másik része viszont a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Múzeumban, valamint a Maros Megyei Múzeum birtokában van. Ami a kastélyban maradt a gyűjteményből, az egy római sírkő, amire öt évvel ezelőtt véletlenül bukkantak rá. 
Az előadásokat követően, a délutáni órákban a kulturális műsor vette át a főszerepet, fellépett a körtvényfájai Bokréta néptáncegyüttes, valamint a kolozsvári Paseggio együttes, amelynek tagjai Mátyás király korabeli táncokat adtak elő. A zenét a székelyudvarhelyi Riverenza régizene-együttes szolgáltatta.  Az estet a Tasi Nóra és Sárosi Péter Duó dzsesszkoncertje zárta.  
Táborok és esküvők – nyáron minden hétvégén életre kel a kastély
Lapunk érdeklődésére Lukács Katalin kifejtette, a kastély jó úton halad afelé, hogy minél hatékonyabban kihasználják nyáron, júniustól szeptemberig minden hétvégén különféle rendezvények helyszínéül szolgál: egyre több ifjú pár dönt úgy, hogy a boldogító igen kimondását az impozáns épület udvarán ünneplik meg, ugyanakkor gyermek-, cserkész-, valamint művésztáborokat is tartanak itt.
Az egyik legnagyobb rendezvény a kastélyban a nyári egyetem, amire idén negyedik alkalommal kerül sor a napokban. Ennek a projektnek az ismertetésére is sor került a kastélynap alkalmával. A nyári egyetem idején fiatal szakemberek, építészek, tájépítészek, régészek, történészek műhelymunkákon vesznek részt, és szakemberek irányításával műemlékek felújításához szükséges dokumentációkon dolgoznak. A résztvevők a kastély építészeti felmérését végzik, ami már majdnem teljes egészében elkészült, ez olyan dokumentáció, amire majd szükség lesz, amennyiben lehetőség adódik arra, hogy pályázzanak a kastély felújítására. Erre várhatóan leghamarabb a következő uniós pályázati ciklusban kerülhet majd sor. A főszervező hozzátette: a szakemberek szerint az épülettel statikai szempontból nincsenek jelentősebb gondok, az utóbbi évek során kisebb-nagyobb sürgősségi beavatkozások történtek.