2020. február 28., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken délelőtt az Egyesülés negyedi Tempo Szállodában tartotta szakmai tanácskozását a munkabiztonsági szolgáltatásokat nyújtó engedélyezett külsős magáncég, az SSM&SIU KFT. a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőséggel közösen A baleset fájdalmas, a megelőzés nem címszóval.

Fotó: Nagy Tibor


 

Pénteken délelőtt az Egyesülés negyedi Tempo Szállodában tartotta szakmai tanácskozását a munkabiztonsági szolgáltatásokat nyújtó engedélyezett külsős magáncég, az SSM&SIU KFT. a Maros Megyei Munkaügyi Felügyelőséggel közösen A baleset fájdalmas, a megelőzés nem címszóval.

Amint a Trébely utcában székelő munkavédelmi szolgáltatócég igazgatója, Szabó Zoltán Győző elmondta, tevékenységük során többek között munka- és tűzvédelmi kivizsgálásokat, balesetelemzéseket, kockázatfelméréseket, munkavédelmi képzéseket végeznek. Az első alkalommal megszervezett tanácskozáson a megjelent megyebeli szakemberek száma jóval felülmúlta elvárásaikat. Az érdeklődők között munkabiztonsági szakemberek, vállalkozók, munkavédelmi felszereléseket forgalmazók is voltak, illetve olyan területek képviselői, akik valamilyen módon kötődnek a munkavédelemhez és a munkahelyi egészségvédelemhez. A rendezvény pénteki témája a közlekedésből származó balesetek és azok megelőzéséhez kötődött.

Az elhangzott előadásokból kiderült, hogy munkahelyre igyekezve, onnan távozva, illetve a munkahelyeken számtalan olyan esés történik, amelyek a munkahelyi balesetek kategóriájába sorolhatók. A csúszósan fényes felületek, a lépcsőkorlátok hiánya, de a rossz fényviszonyok, a nem megfelelően rögzített padlószőnyegek stb. okozta esések során bekövetkező balesetekről, azok megelőzéséről tartottak előadást a szakemberek. Szabó Zoltán Győző cégvezető, dr. Horaţiu Moldovan munka-egészségtani főorvos, Sófalvi György Zsolt és Bernáth Ferenc mérnökök a megyei munkaügyi felügyelőség részéről, Ionel Ujică a munkavédelmi és munka-egészségtani intézettől, Struguraş Fazakas Mircea munkaügyi felügyelő a külsős munkavédelmi szolgáltató cég részéről, valamint Pop Bogdan eladási menedzser a Renania Kft.-t képviselve.

Mint elhangzott, a legtöbb esésből adódó munkahelyi baleset az élelmiszeriparban dolgozók körében történik, mivel a feldolgozások során folyadékot is használnak, ami lehetőséget ad a csúszós felületek kialakulására.

Elhangzott az is, hogy egy kifüggesztett felszólítás még nem elegendő a balesetek elkerüléséhez. Példaként a háztetőről leeső hóra, jégre figyelmeztető táblát említette egyik előadó. Mint jelezte, ha egy épületnek egyetlen bejárata van, és kifüggesztik a „Vigyázat, hózuhatag!” feliratot, azzal a balesetveszélyt még nem hárították el. A hasonló megoldás csak abban az esetben elfogadható, ha létezik egy másik, használható bejárat is. Ellenkező esetben a veszélyforrást kell megszüntetni, nem figyelmeztető táblácskákat készíteni.

A megbeszélésen a munkavédelmi felszereléseket forgalmazók bemutatóval egybekötött szakmai tanácsadására is sor került. Aurelia Maria Pop, az Armos Services Kft. kereskedelmi igazgatója különböző típusú munkavédelmi lábbeliket mutatott be, melyeknek használata főleg a nehéziparban, építkezésben stb. dolgozók számára nélkülözhetetlen. Vetített képes bemutatójában a lábbelik gyártási folyamata során végzett különböző próbateszteket is elmagyarázta.

Mint elhangzott, a munkavédelmi felszerelések beszerzése előtt a munkáltatók a munkabiztonsági felügyelőktől hasznos tanácsokat kaphatnak. A munkavédelmi lábbeliket ugyanis aszerint jelölik, hogy milyen jellegű területen használják azokat: hideg, meleg időben végzendő, fémmegmunkáló nehéziparban, építkezésben vagy a magasban, illetve nagy állóképességet igénylő tevékenységeknél.

– Áldoznak-e pénzt a munkáltatók a speciális munkavédelmi öltözékre, felszerelésekre? – kérdeztük Szabó Zoltán Győző igazgatót.

– Egyesek áldoznak, mások kevésbé. Ha olyan jellegű a munkavégzés és a kellő felelősség sem hiányzik a munkáltató részéről, beszerzi a minőségi munkavédelmi ruházatot. Ellenben volt olyan tapasztalatunk is, hogy a kiosztott munkavédelmi lábbeli helyett az alkalmazott a saját sportcipőjét használta, mondván, hogy az kényelmesebb számára.