2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Babos Tímea és Kristina Mladenovic nyerte meg a női párosok versenyét az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Babosék a pénteki döntőben két sima szettben győzték le a Hszie Szu-vej, Barbora Strycova tajvani, cseh duót.

A második helyen kiemelt magyar, francia kettős – amely negyedik Grand Slam-döntőjét játszotta – korábban két Grand Slam-trófeát gyűjtött. Nyert a 2018-as Australian Openen, majd tavaly a Roland Garroson, 2018-ban Wimbledonban és tavaly Ausztráliában pedig kikapott a fináléban. Babos és Mladenovic sorozatban harmadszor jutott el a melbourne-i döntőbe, ezúttal szettvesztés nélkül.

A tenyerest és fonákot is két kézzel ütő Hszie harmadik a páros világranglistán, amelyet korábban vezetett is. Eddig 26 trófeát szerzett párosban, köztük három Grand Slamet is nyert. A szintén 34 éves Strycova éllovas a páros WTA-rangsorban, és 28 címmel büszkélkedhet. Tavaly a wimbledoni elődöntőben a tajvani-cseh duó 7:6, 6:4-re nyert Babosék ellen, akik novemberben a sencseni WTA-világbajnokság fináléjában 6:1, 6:3-mal vágtak vissza.

A párosban háromszoros WTA-világbajnok Babos egyébként éppen Hszie oldalán aratta első páros diadalát 2012-ben Birminghamben.

A pénteki finálé – amelyben 2010 óta először az első két kiemelt női páros csapott össze – csaknem egyórás csúszással kezdődött, mivel előzőleg mindkét vegyespáros-elődöntő hosszú meccseket hozott. A Rod Laver Arena tetejét a rendezők becsukták a kinti 40 fokos hőség miatt.

Strycova rögtön elvesztette az adogatását, majd Babos két bréklabdáról hozta a sajátját. Két újabb brék következett, a remek fogadásoknak köszönhetően Mladenovic és Strycova sem tudta hozni a szerváját, majd Babos adogatásai után 4:2 lett az állás, és innen már hozta a játszmát – a 38 perc alatt – a magyar-francia duó.

Strycova miatt a második szett is brékkel indult, ekkor már egyoldalú volt a mérkőzés, és nemsokára 4:1 állt az eredményjelzőn. Az elbizonytalanodó ellenfél egyre többet rontott, újabb kiváló Babos-szervákkal pedig 5:1-re elhúzott a világbajnok duó. Innen már nem volt kétséges, hogy ki lesz a győztes, Babosék 1 óra 12 perc elteltével boldogan ölelkezhettek össze.

Az Australian Openen 2004 óta először fordult elő, hogy egy női páros szettveszteség nélkül diadalmaskodott. A 26 éves Babos Tímea 23. – Mladenovic oldalán a tizedik – tornagyőzelmét aratta párosban, és ő az első magyar játékos, aki a profik között három GS-címet nyert. A magyar-francia kettős a trófea mellé összesen 760 ezer ausztrál dollárt kapott.

A magyar teniszező és francia játékostársa másodszor nyerte meg az Australian Opent. Fotó: investing.comBabos Tímea tornagyőzelmei párosban

2012: Birmingham (partner: Hszie Szu-vej, tajvani)

2013: Bogota (Mandy Minella, luxemburgi)

2013: Monterrey (Date-Krumm Kimiko, japán)

2013: Marrákes (Mandy Minella)

2013: Taskent (Jaroszlava Svedova, kazah)

2014: Sydney (Lucie Safarova, cseh)

2014: Kuala Lumpur (Hao Csing-csan, tajvani)

2015: Dubaj (Kristina Mladenovic, francia)

2015: Marrákes (Kristina Mladenovic)

2015: Róma (Kristina Mladenovic)

2017: Sydney (Anasztaszija Pavljucsenkova)

2017: Rabat (Andrea Hlavackova, cseh)

2017: Quebec (Andrea Hlavackova)

2017: Taskent (Andrea Hlavackova)

2017: Moszkva (Andrea Hlavackova)

2017: Szingapúr, világbajnokság (Andrea Hlavackova)

2018: Australian Open (Kristina Mladenovic)

2018: Birmingham (Kristina Mladenovic)

2018: Szingapúr, világbajnokság (Kristina Mladenovic)

2019: Isztambul (Kristina Mladenovic)

2019: Roland Garros (Kristina Mladenovic)

2019: Sencsen, világbajnokság (Kristina Mladenovic)

2020: Australian Open (Kristina Mladenovic)

„Te vagy a legjobb partner!”

„Ez volt a harmadik döntőnk és a második trófeánk itt – mondta a pályán beszédében a soproni játékos. – Nagyon szeretünk idejönni, egyre jobban teljesítünk Melbourne-ben. Köszönet a szurkolóknak is, hogy együtt élhettük át ezt az élményt. Jövőre mindenképpen visszajövünk!” – tette hozzá.

Mladenovic gratulált az ellenfélnek, majd Babost méltatta: „Gratulálok Timinek, sokkal több ő nekem, mint párostárs, köszönöm, hogy együtt játszhatunk. Te vagy a legjobb partner a világon” – jelentette ki.