2021. augusztus 4., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hatósági elkülönítésben lévőknek

A koronavírus-fertőzöttek számának hirtelen megugrásával egyidejűleg a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal is újra megkezdte az élelmiszercsomagok kézbesítését azoknak, akik lakhelyükön hatósági házi karanténba kerültek, és nincs olyan hozzátartozójuk, aki elláthatná őket a szükséges alapélelmiszerekkel. 

Cosmin Blaga, az önkormányzat szóvivője szerint jelenleg 200 személy van hatósági házi karanténban, közülük eddig csupán két esetben igényelték az önkormányzat szociális osztálya által kézbesített élelmiszercsomagot. 

Az önkormányzat naponta megkapja a közegészségügyi igazgatóságtól az elkülönítésbe kerültek névsorát, a szociális igazgatóság munkatársai pedig telefonon kapcsolatba lépnek az érintettekkel. Amennyiben szükségük van az alapélelmiszerekből összeállított különböző értékű csomagokra, a hivatal munkatársai kézbesítik azokat, a csomagok értékét pedig a kézbesítéskor lehet törleszteni. A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot idején több igénylés érkezett az önkormányzathoz, az utóbbi időben azonban nem volt számottevő megkeresés.

Május végéig 2.881 kisnyugdíjas részesült alapélelmiszerekből álló csomagokban. Magányos időseknek, betegeknek vagy fogyatékkal élőknek tanácsadással, lelkigondozással és ügyintézésekben segítettek a járványügyi korlátozások idején. 5.500 adag meleg ételt és 12.000 adag hideg élelmiszert osztottak a hajléktalanoknak, a készenléti állapot ideje alatt pedig folytatták a meleg étel biztosítását. 3.000 adag kétfogásos ebédet osztottak a házi karanténba került, hozzátartozó nélküli személyeknek, akik a közegészségügyi igazgatóság nyilvántartásában szerepeltek– tájékoztatott az önkormányzat szóvivője.