2022. május 20., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

IV. gyermek-szólótáncverseny

Negyedik alkalommal szervezte meg a marosvásárhelyi Boróka néptáncegyüttes és a Táncolj velünk most! oktatócsapata a 9–14 éves korosztálynak megmutatkozási lehetőséget kínáló gyermek-szólótáncversenyt a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében. A múlt szombati rendezvényről Varró Huba néptáncos, koreográfus, a Táncolj velünk most! vezetője számolt be lapunknak.

– Az egyéni és páros megmérettetés célja feltérképezni az Erdélyben élő fiatal tehetségeket. A verseny népszerűsége évről évre nő, ezúttal 86 gyerek mutatta meg ügyességét, tehetségét. A jelentkezők száma körülbelül 20 százalékkal haladta meg a korábbi esztendők részvételi arányát. A kis és nagyobb táncosok Magyarpéterfalváról, Segesvárról, Dicsőszentmártonból, Erdőfüléből és Magyaróról jöttek, Marosvásárhelyt a Boróka, a Borsika és a Csillagfény néptáncegyüttesek tagjai képviselték. 

– Milyen táncokat mutattak be a gyermekek?

– Nem volt előre meghatározott repertoár, mindenki azt hozott, amit szeretett volna. A táncokat az Üver zenekar és barátai kísérték, ők előre tudták, mivel lépnek színpadra a versenyzők. A Maros Művészegyüttes tagjai alkotta zsűri – Kuczogi Veronika, Szőke Henrietta és György Károly – összesen 64 produkciót értékelt. A rendezvényt a Boróka néptáncegyüttes nyitotta meg és zárta felcsíki, illetve vajdaszentiványi táncokkal.

– Beszéljünk kicsit a díjazásról.

– Mindenki oklevéllel térhetett haza, a legügyesebb résztvevők pedig díszesebb ajándéktárgyakat is kaptak. Ezen a megmérettetésen nem annyira a rangsoroláson van a hangsúly, sokkal inkább azon, hogy motiváljuk a kis néptáncosainkat, és segítsünk nekik abban, hogy önállósuljanak – ebben a szólótánc kifejezetten a hasznukra válik –, és igazi egyéniségekké formálódjanak.