2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az András Lóránt Társulat március elején mutatta be legújabb, Farída című kortárs táncelőadását, amelyet legközelebb április 27-én, szombaton este 7 órától lehet megtekinteni a társulat marosvásárhelyi székhelyén, a Brăila utca 10. szám alatt, a régi ortodox zsinagóga épületében.

A produkció rendező-koreográfusa Macaveiu Blanka, az általa vezetett Navarra Dance tánccsoport néhány tagjával, illetve néhány külsős táncossal kiegészülve, a társulat új előadásában Szabó Franciska, Pop George, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett és Ábrám Zsuzsa szerepelnek.

Az előadás kiindulópontjául egy megtörtént eseményeken alapuló regény szolgál: Farída egy tizennyolc éves jazídi lány, aki 2014-ben az Iszlám Állam fogságába került. Bátorsága és kitartása révén megszökik, és bár kiszabadul, a tábor lelki és fizikai terrorja mindörökre meghatározza életét. 

„Az előadásban az áldozat szemszögéből közelítek a történethez, arra keresve választ, hogy vajon a szabadulás után hogyan lehet – ha egyáltalán lehetséges – feledni az erőszak, az árucikként való létezés borzalmas tapasztalatát? Mely sebeket gyógyíthatja be az idő múlása? A Farída nem tér el az eredeti történettől, azonban a jezídi nép vallásán és kultúráján túlmenően egy univerzálisabb keretbe szeretném helyezni. Az elmúlt évek megrázó történései rádöbbentettek: nem vagyunk biztonságban. Bármelyikünk áldozattá válhat, ahogy bárki kerülhet erőszaktevő kezei közé. Farída története az áldozattá válás őszinte vallomása.” (Macaveiu Blanka)

Jegyeket a helyszínen lehet vásárolni, előzetes jegyfoglalás a 0754-782-216-os telefonszámon.

Fotó: Berecky Sándor