2020. március 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új aszfaltszőnyeg fogadja néhány napja a Kibéd alsó, Rétfalvának nevezett részébe betérőt, míg a falu felső szélén a Küküllőn átívelő új híd is alakul.

A tavaszi időjárás beköszöntével újrakezdték a faluban tavaly elkezdett munkát. A templomig vezető Gergelyfi utca már évek óta le van aszfaltozva, annak folytatásában, a rétfalvi részen hiányzott az útburkolat egy 700 méteres szakaszon. Tavaly láttak hozzá, de a téliesre fordult időjárás miatt decemberben felfüggesztették a kivitelezést, csak a múlt héten kezdték újra. Tulajdonképpen az útalapozás elkészült a tavaly, az elmúlt néhány napon az 5 méter széles aszfaltszőnyeget terítették le két rétegben, továbbá 14 aknatetőt kellett az utcamagassággal egy szintre emelni – tudtuk meg Dósa Sándor polgármestertől. A munkálatot a helyi költségvetésben erre elkülönített összegből fedezték, értéke 500 ezer lej. A korszerűsítést szeretnék folytatni, ha nem lesznek az idén komolyabb pénzügyi gondok, következne a Gergelyfi és Falu szorosa utcák kereszteződésétől a Nagyhídig egy újabb 150 méteres szakasz aszfaltozása, majd még az idén a Kaszárnya és a Festő utcákkal folytatnák. Vannak még aszfaltozatlan utcák a településen, de a falut átszelő országutat leszámítva ezek a legforgalmasabb belső útvonalak Kibéden. A lakosság örömmel fogadta, az elöljáró is megelégedéssel nyugtázhatja, hogy nem volt üres választási ígéret, ez a beruházás is megvalósult.

Ugyanaz a cég nyerte el a Kis-Küküllőn átívelő új vasbeton híd építésének jogát is. A Helyi Fejlesztések Országos Programja révén támogatott beruházás is tavaly kezdődött el a falu felső szélén, ahol új átkelőhelyet építenek, ugyanis csak egy vasbeton híd vezetett át eddig a folyón, de a település felső részén lakók számára igen nagy kerülőt jelentett, ha ezen kellett átkelniük, hogy a Sóvárad felé eső határrészre eljussanak. Ezzel a munkával is jól haladtak, a tavaly ősszel az átkelőhelyet biztosító betongerendák a helyükre kerültek, így az elmúlt napokban a hídra is rákerült az első aszfaltréteg. Jelenleg a kétoldali felhajtók kialakításán dolgoznak, majd a védőkorlátokat szerelik fel, ezt követően pedig leterítik az utolsó aszfaltréteget.

A projekt részeként a folyón túl két kilométeren megjavítják a Sóvárad közigazgatási határáig vezető mezei utat is. Itt is megvolt már az útalapozás és kövezés, jelenleg azon dolgoznak, hogy a kialakított kétoldali árkokra bejárókat építsenek. Összesen tizenegy 5 méter széles híd épül, amely a gazdáknak rájárást biztosít a mezőgazdasági parcelláikra. Ugyanakkor az úthoz tartozik két kisebb, egyenként 7 méteres híd megépítése az Urásza- és Kotros-patakokon való átkelés biztosítása érdekében – magyarázta el a polgármester.

 A rétfalviak is örülhetnek, már nem kell porban, sárban járniuk, a múlt héten elkészült az aszfaltút

Fotó: Dósa Sándor