2022. augusztus 18., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Községi napok Mezőpanitban

Idén is megszervezték a Mezőpaniti Községi Napokat, igen változatos kínálattal. A rendezvény minden korosztályt és községbeli érdeklődőt próbált megszólítani, a helyi termelőktől a népi kultúra kedvelőiig, a huszároktól a csillagászat iránt érdeklődőkig. Ezenkívül kiállításra és filmvetítésre is sor került, valamennyi rendezvényt érdeklődés övezte. A községi napokról, a közösséget összekovácsoló rendezvényről és ennek hozadékáról Bodó Előd Barnával, Mezőpanit polgármesterével beszélgettünk. 

– 2019-ben a községi napok megszervezése bizonytalanná vált. Ennek oka, hogy nagyon sok fejlesztés zajlik a községben: útfelújítások, vízvezetés, iskolák, kultúrotthonok javítása, és így tovább, melyekhez biztosítanunk kell az önrészt. Idén ezért támogatókat kerestünk, és így sikerült tető alá hozni a háromnapos rendezvényt. A tudományok népszerűsítése érdekében múlt pénteken szabadtéri csillagászati előadást tartott Sikó Dezső, Mezőpanitból elszármazott fizikus. A szabadtéri filmvetítésen – mint minden évben – magyar vonatkozású alkotást nézhettek meg a mezőpanitiak, idén a Honfoglalás került sorra. Szombaton a polgármesteri hivatal dísztermében megnyitottuk Bálint Zsigmond fotóművésszel az Ember és föld című fotótárlatot, melyet az Erdélyi Magyarokért Közhasznú Alapítvány ajánlott fel. Ez a kiállítás augusztus közepéig még megtekinthető.

Fotó: Péter Ferenc Facebook-oldala


Bemutatkoztak a helyi termelők 

– Nagyon jó ötlet, hogy a községi napokon felvonultatják a helyi termelőket, így nemcsak népszerűsítik őket és termékeiket, hanem bemutatják a helyi gazdasági potenciált is. 

– Huszonhat helyi és környékbeli termelő hozta el termékeit a vásárra, ami az esős idő ellenére is sikeres volt. Fontos számunkra a helyi értékek népszerűsítése, és úgy tűnik, egyre többen vannak, akik tudatosan helyi termékeket vásárolnak. Voltak kézműves termékek, levendulakészítmények, illatpárnák, kozmetikumok, ékszerek, többféle dísztárgy. Ezenkívül sok élelmiszerterméket, zöldségeket, mézet, gyümölcsszörpöket, dzsemeket állítottak ki. Mezőmadarasról, a szomszéd községből, egy termelő fokhagymatermékekkel jelentkezett. Ott volt a község legnagyobb élelmiszergyártója, a Therezia tejfeldolgozó, továbbá a marosvásárhelyi Petry húsfeldolgozó is, ismert és kedvelt termékeivel. Aztán voltak sütemények, speciális natúr termékek, amelyekkel az egészséges táplálkozást népszerűsítették.


Néptánc, népdal és gyermekjáték

– Köztudomású, hogy Mezőpanit hagyományőrző települése a Székely Mezőségnek, most is nagy hangsúlyt fektettek a népi jellegű rendezvényekre, a néptáncra, a népzenére. Miért tartják fontosnak a gyermekek, fiatalok ez irányú nevelését?

– Ismerni kell a múltat, és abból jövőt építeni. Ez a szemlélet a hagyományok megélésében igen emberközeli módon valósul meg, ráadásul gyönyörű és felemelő érzés látni, hogy a népviselet milyen jól mutat a gyerekeken, a népdalok milyen szépen hangzanak tiszta hangjukon. Ők is közösségi élményként élik meg ezt, szükséges megmutatnunk számukra, hogy sok pozitív élményt nyújthat a hagyományok megélése. Szombaton a Monográfia Alapítvány és a Kádár Márton Általános Iskola szervezésében került sor a székely mezőségi népdal-, néptánc- és gyermekjáték-fesztiválra, melyen 14 Maros megyei tánccsoport vett részt. Huszártalálkozó, nagykorúsítás és koncertek 

– Érdekes és látványos volt a huszártalálkozó. Erre hány hagyományőrző csoport jelentkezett?

– Első ízben szervezték meg a mezőpaniti huszártoborzót és -találkozót, ahol számos erdélyi huszárcsapat képviseltette magát. Lovas felvonulás is volt a községben. Örömhír számunkra, hogy a paniti huszárok – Bodó Benjámin őrnagy irányításával – és önkéntesek önzetlen munkája révén kiépült a mezőpaniti lovaspálya, mely ilyen és ehhez hasonló táboroknak a jövőben is helyet tud adni. Vasárnap a toborzóban részt vevő huszárok jelenlétében megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc fejedelem félalakos szobrát a polgármesteri hivatal előtti parkban.

– Vasárnap ünnepi istentiszteletre került sor, ezt követően nagykorúsítási ünnepség volt. 

– Igen, délután szabadtéri istentisztelet volt a rendezvény fő helyszínén, melyet a hagyományos nagykorúsítás követett. Az idén hatvan felnőttkorba lépő fiatalt ajándékoztunk meg.

– A falunapokon divatosak a szórakoztató könnyűzenei koncertek. Panitban is több együttes lépett fel, köztük a Titán. Milyen szempont szerint hívják meg ezeket az együtteseket? 

– Idén a legfontosabb szempont az volt, hogy kizárólag erdélyieket hívjunk, hiszen a fesztiválokon sok a külföldi előadó, a helyi együtteseknek kevesebb tér marad. A kon-certektől kezdve a néptánc- előadásokon át a humorig színvonalas előadásokat láthattunk meghívott előadóinktól. Van Erdélyben is sok ilyen értékünk, miért ne adnánk nekik lehetőséget?


Népszerű volt a lovasíjász-bemutató

– Milyen volt a lovasíjász-bemutató? Volt-e érdeklődés? 

– Talán ezen a bemutatón voltak a legtöbben, nagy az érdeklődés az ősi magyar technikák és szellemiség iránt. Pászka Lehel lovas íjász bemutatója után koncertek következtek, végül tűzijáték zárta a rendezvénysorozatot.

– A rendezvényre buszok indultak a község falvaiból. Volt-e igény a járatokra? 

– A Bálint Trans felajánlotta, hogy ingyenesen biztosítja az utaz-tatást a község öt falujából, hogy minden érdeklődő ellátogathasson a rendezvényre. Ezeket a járatokat sokan igénybe vették. 


Értékes rendezvény kevesebb pénzből 

– Egy ilyen rendezvény nagyon sok szervezési munkát igényel. A főszervező a polgármesteri hivatal volt. Hogyan értékeli, milyen hozadéka van ezeknek a nagyszabású és költséges rendezvényeknek?

– A támogatók sok anyagi terhet levettek az önkormányzatról, de a hivatal alkalmazottai is kitettek magukért, és az önkéntesekkel, civil szervezetekkel, a Pro Pambus Ifjúsági Egyesülettel, a Mezőpaniti Gazdák Egyesületével, a Monográfia Alapítvánnyal igazi csapatmunkában dolgozva ismét megmutatták: tudunk tartalmas, értékes rendezvényeket szervezni kevesebb pénzből is.

Igazi, közösségi élmény volt. Ezúton is tisztelettel köszönöm minden községbeli lakos nevében. Ugyanakkor minden támogatónak szeretnénk megköszönni a hozzájárulást, hiszen ily módon is közösségünk épülését szolgálták – mondta a polgármester.

Fotó: Deák János