2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Makkai Gergely bíróságon kéri a leváltására vonatkozó tanácsi határozat érvénytelenítését

A marosvásárhelyi tanács csütörtöki ülését azért hívták össze, hogy elfogadják azt a határozattervezetet, amely szerint a tanácsosok a testületből választanak ki valakit, aki képviseli a tanácsot abban a közigazgatási perben, amelyet Makkai Gergely leváltott alpolgármester indított azért, hogy a bíróság érvénytelenítse a közgyűlés által elfogadott, a leváltására vonatkozó határozatot. A testület jelen lévő képviselői egyhangúlag Peti Andrást szavazták meg, aki hétfőig el kell készítse a válasziratot Makkai Gergely bírósági beadványára.

Az első tárgyalást az ügyben december 2-án tartják a közigazgatási bíróságon. A csütörtöki tanácsülésen a testület 16 tagja volt jelen. A tanácsosok jóváhagyták az egyetlen napirendi pontot, amely szerint közülük kineveznek valakit, aki képviseli a tanácsot a szóban forgó perben.

Kovács Lajos RMDSZ-képviselő Peti Andrást javasolta. Radu Bălaş meglepetten közölte, hogy még nem vett részt olyan tanácsülésen, amelyet „azonnal” hívtak össze. „Makkai Gergely kétharmados többséggel történt leváltása után a volt alpolgármester megtámadta a tanács határozatát a közigazgatási bíróságon. Makkai Gergely kinevezése annak idején politikai volt, a politikai pártok tárgyalásai nyomán történt, nem pedig versenyvizsgával. Makkai Gergely a pereskedéssel nem egyebet akar elérni, mint azt, hogy továbbra is tisztségben maradjon, és felvegye a fizetését. Ha a bíróság felfüggeszti a tanácsi határozatot, annak az lesz a következménye, hogy a per lejártáig, de legalább a jövő évi önkormányzati választásokig Makkai Gergely közpénzből továbbra is felveszi a fizetését, és további iratokat ír alá” – jelentette ki Bălaş. Bakos Levente ülésvezető felszólalásában elmondta, Peti Andrással (aki csütörtökön hiányzott a tanácsülésről) tárgyaltak, és Peti András vállalja, hogy képviseli a tanácsot a Makkai Gergely által indított perben. A szavazáson mind a 16 jelen levő képviselő megszavazta, hogy Peti András képviselje a testületet, és hétfőig készítse el a válasziratot a bíróságra. A szavazást követően Csiki Zsolt Makkai Gergely személyes háborújának nevezte a pereskedést.

A Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, Kovács Mihály Levente lapunknak elmondta, Makkai Gergely gesztusa is egyértelműen bizonyítja, ami a tulajdonképpeni leváltásának oka volt, hogy a jelenlegi városvezetést szolgálta alpolgármesterként. „Nem a magyar közösségnek volt alpolgármestere, hanem Dorin Floreának. Azon a tanácsülésen is, amikor kétharmados többséggel megszavazták a leváltását, minősíthetetlen módon támadta azokat a tanácsoskollégákat, akiknek a támogató szavazatát várta volna, hogy ne váltsák le. A későbbi kommunikációja során is rágalmazta és támadta az RMDSZ-tanácsosokat. A Makkai Gergely által indított közigazgatási perben a tanács képviseletét Peti András fogja ellátni, őt jogi végzettsége miatt látjuk alkalmasnak erre. Egyébként pedig az önkormányzat jogi igazgatóságának kellene gondoskodnia a válaszirat elkészítéséről a tanács nevében, azonban felmerül a gyanú, hogy a polgármesteri hivatal szakapparátusa megpróbálja védeni Makkai Gergelyt a  perben” – nyilatkozta Kovács Mihály Levente.