2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Természetes vizekben gyakori a fulladás

Az önfeledten nyaralók számára a nyár egyik veszélyforrását a szabad vizek és a strandok jelentik. Minden évben emberáldozatokat követel az alapvető szabályok figyelmen kívül hagyása. Egy folyó, tó, a hullámzó tenger, de akár egy strandfürdő medencéje is komoly veszélyeket rejthet.

Évente világszerte több százezer ember fullad vízbe, és a statisztikai adatok szerint az áldozatok fele gyermek. Idén a tengerparti nyaralók között fiatalok is, idősebbek is lelték halálukat a tengerben. De hetente szólnak híradások az ország folyóvizeiben fürdőző fiatalok, kiskorúak vízbe fulladásáról is. Múlt héten a Motru folyóba fulladt egy nyolcéves gyerek és a mentésével próbálkozó 81 éves férfi, aki a testvérek közül csak a kisebbiket tudta kimenteni. A fuldokló gyereke megmentésével próbálkozó édesanya is a folyóba fulladt. A Szeret folyóban is több fiatal lelte halálát. Idén Maros megyére nem volt jellemző az előző években tapasztalt vízbefulladásos esetek nagy száma, remélhetőleg ez így is marad.

A Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség tűzoltói néhány hete búvárokkal és az egység mentőcsónakjaival gyakorolták az életmentő akciókat Mezőtóháton (a mellékelt felvételen). Vízből való mentést, vízbe fulladás esetén a keresési módszereket, illetve az áradások alkalmával az emberek mentését gyakorolták a marosvásárhelyi, dicsőszentmártoni, marosludasi és sármási egységek munkatársai.

Fotó: ISU


A vízbe fulladás nem látványos

Folyó- és állóvizekben fürdeni csak azokon a helyeken ajánlott, ahol a tiltótábla nem jelzi annak ellenkezőjét, vagy kifejezetten erre a célra kijelölt fürdőhelynek van nyilvánítva. Szabad vizek mentén a legbiztonságosabb a kijelölt fürdőhelyen történő fürdőzés, tiltott helyeken különösen veszélyes. A legnagyobb gondot a bányatavak, illetve a természetes fürdőhelyek jelentik, ahol kiszámíthatatlan a víz mélysége, a folyóvizekben az alattomos sodrás, örvény jelenthet veszélyt. Megeshet, hogy a magabiztosan úszó személy is váratlan nehézségekkel szembesül, például egy folyószakasz erős sodrása, amikor a bajban lévő a víz alá kerülve pánikba esik. Egy ideig vissza tudja tartani a levegőt, megakadályozva a víz leszippantását a légutakba, ám az oxigénhiány egy idő után reflexes levegővételt eredményez, és a tüdőt víz árasztja el, amit a zihálás, kapkodás csak súlyosbít. A szakemberek szerint a vízbe fulladás csendes, gyors és egyáltalán nem látványos. Ennek oka az ösztönös, reflexszerű reakciók, mivel a fuldokló nem tud megfelelően levegőt venni, a szervekhez nem jut elegendő oxigén, ezért az áldozat nem tud olyan mozdulatokat tenni, melyekkel segítséget kérhetne. A karok önkéntelenül a víz felszíne alatt eveznek, próbálják a fejet a víz felett tartani, a fej pedig hátrafeszül, hogy a víznek a szájba jutását megakadályozza. Ezek azonban önkéntelen mozdulatok. Ugyancsak ezek az öntudatlan reakciók okozzák azt, hogy a fuldokló nem képes reagálni a környezetére, így az utasításokat sem tudja követni, nem képes segítséget kérni, de a felé nyújtott kezet, tárgyat sem tudja megragadni, a megmentésére érkezőben megkapaszkodni. Annak ellenére, hogy az utasításokat nem tudja követni az áldozat, ösztönösen megpróbálja magát a víz felszíne felett tartani, akár úgy is, hogy ezzel a megmentésére érkezőt a víz alá nyomja. Ennek következményeként előfordulhat, hogy a fuldokló segítségére siető személy maga is áldozattá válik. Egyébként a tiltott helyen való fürdőzés az életveszély mellett szabálysértésnek is minősül. 


Tanácsok a biztonságos fürdőzéshez

A biztonságos fürdőzés érdekében érdemes a szakemberek alábbi tanácsait megfogadni:

 – Gyermekeket sem a vízben, sem a vízparton nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Csakis szülők, illetve felnőtt felügyelete alatt fürödjenek.

– Lehetőség szerint csak az erre kialakított helyszíneken kell hűsülni, csobbanás előtt pedig mindenképp ajánlatos felmérni a fürdőzésre kiszemelt vízterület sajátosságait, a mederviszonyokat, ugyanakkor tájékozódni a várható időjárásról.

– Gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek.

– Vízbe ugrás előtt érdemes meggyőződni a víz mélységéről, mivel a rossz helyzetértékelés komoly sérülést, bénulást vagy halált okozhat, akárcsak a hídról, épületelemekről való ugrálás.

– Nem ajánlatos közvetlenül étkezés után, teli gyomorral fürödni. Az emésztés utáni fiziológiai állapot az arra hajlamos személyeknél a hideg víz hatásával együtt nagy megterhelést jelent a szívnek, ami szívritmuszavart okozhat és ennek következtében fulladásveszélyt jelenthet. 

– Szeszes ital fogyasztása után, gyógyszer vagy más kábító hatású szer miatti bódult állapotban is tartózkodni kell a szabadvízi fürdőzéstől.

– Napozás után zuhanyzással vagy más módon ajánlott hűsölni, felhevült testtel vízbe ugrani ugyancsak veszélyes, a hirtelen hideghatás reflexes légzésmegállást okozhat. Egy veszélyforrás késői észlelése a pánikreakció beindításán keresztül sodorhatja bajba a fürdőzőt. 

– Szív- és érrendszeri, légző-, továbbá mozgás-szervi betegségben szenvedők kísérő nélkül ne fürödjenek.

– Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), és azon lehetőleg ne aludjon el.

– A szélben elsodródott fürdőeszközök, felfújható vízi játékok után ne ússzanak, mert az életüket veszélyeztetik, ha ezt mégis megteszik, és elsodródnak, maradjanak a felfújható eszközön, míg a segítség megérkezik, ne hagyják el azt.

– Ha valaki úgy érzi, fázik, remeg a vízben, azonnal menjen ki a partra és törölközzön, szárítkozzon meg.

– Amennyiben hínáros vízen próbálnak átúszni, azt a lehető legrövidebb mozdulatokkal kell megtenni.

– A hirtelen változó, szeszélyes időjárás miatt nagyon fontos figyelni a viharjelzéseket, és az első jelzésre kijönni a vízből.

– Veszélyhelyzetben a 112-es egységes hívószámon kell azonnali segítséget kérni.