2020. február 25., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

majd kikapott tőle

A magyar férfikézilabda-válogatott 27-24-re legyőzte Csehországot a Győrben rendezett szombat délutáni felkészülési mérkőzésen. A két együttes 29. egymás elleni meccsén – két döntetlen és hét cseh siker mellett – a magyarok huszadik alkalommal nyertek.

Az első tíz percben csak egy gólt dobtak a házigazdák, mert akadozott a támadójátékuk és pontatlanok voltak a lövéseik. A folytatásban Mikler Roland bravúros védéseire alapozva egy 4-0-s sorozattal fordítottak a magyarok, majd amikor már nemcsak a belső posztokon erőltettek minden akciót, hanem a szélsőiket is játékba hozták, egy újabb 4-0-s széria végén már 10-5-re vezettek. Az első félidő utolsó két gólját a csehek szerezték, de így is négygólos hátrányban voltak a szünetben.

A második felvonás elején minden addiginál nagyobb volt a különbség (17-10), ám a vendégek – a magyar hibákat kihasználva – egy négyes gólsorozattal visszazárkóztak, ettől lendületbe jöttek, és fokozták a játék tempóját. A magyarok átvészelték a kritikus perceket, és Balogh Zsolt, illetve Ligetvári Patrik vezérletével a hajrában biztosították sikerüket.

A magyar együttes legeredményesebb játékosa Balogh Zsolt és Szita Zoltán volt négy-négy góllal, a vendégeknél Ondrej Zdrahala és Jakub Hrstka ugyancsak négyszer talált be.

A magyar együttes múlt vasárnap 31-26-ra legyőzte a kontinenstornára társházigazdaként készülő Ausztria csapatát, vasárnap pedig ismét Csehországgal találkozott Győrben, zárt kapus meccsen, az eredmény 22-31, azonban a szakmai stáb ezúttal főként a fiataloknak biztosított játéklehetőséget.

Gulyás István szövetségi kapitány csapata az Európa-bajnokság malmői csoportjában szombaton Oroszországgal, január 13-án az olimpiai és világbajnok Dániával, 15-én pedig Izlanddal mérkőzik meg. Az első két helyezett jut a középdöntőbe.

Bánhidi Bence (b), a magyar és Pável Horák, a cseh válogatott játékosa a Magyarország – Csehország férfikézilabda felkészülési mérkőzésen a győri Audi Arénában 2020. január 4-én. A magyar válogatott 27-24-re győzött. Fotó: MTI/Krizsán Csaba


Mestermérleg

* Gulyás István: „Elégedettek lehetünk, a közös munkának ebben a szakaszában jó teljesítményt nyújtottunk, a játékosok végig jól küzdöttek. Időnként nagyon simán kézben tartottuk a mérkőzést, a második félidőben azonban volt egy szakasz, amikor jó néhány labdát eladtunk, ezt a csehek gyorsan megbüntették, de tudtunk rá válaszolni, így semmi nem veszélyeztette a magyar győzelmet. Ha játékosaim a mérkőzésnek abban a szakaszában jobban összpontosítanak, nagyobb különbséggel is nyerhettek volna, de lehetőséget akartam adni a fiataloknak, hogy érezzék a találkozó súlyát, ezért csúszhatott be több hiba. Ez az össze-
csapás egyáltalán nem hasonlítható össze az osztrákok elleni, múlt vasárnapi meccsel, mert ez nyílt mérkőzés volt több ezer ember előtt, a játékosokban dolgozott a drukk, az elején öt percig ezért nem is tudtak gólt lőni. Nekünk, a stábnak is mérföldkő volt, hiszen ez volt az első hivatalos meccsünk. Az első Európa-bajnoki csoportmeccsig rövid az idő, a csapatnak összjátékban, védekezésben és páros kapcsolatokban is fejlődnie kell. Minél több mérkőzés, minél több közös játék kell, és ezek a győzelmek viszik előre a társaságot, a játékosoknak ettől növekszik az önbizalmuk.”

A magyar férfiválogatott kerete

* kapusok: Andó Arián (Balatonfüred), Székely Márton (Veszprém), Mikler Roland (Szeged)
* jobbszélsők: Fekete Bálint (Liberbank Cuenca, spanyol), Hornyák Péter (Tatabánya), Tóth Ádám (Budakalász)
* jobbátlövők: Balogh Zsolt (Tatabánya), Bartók Donát (klub nélküli), Máthé Dominik (Balatonfüred)
* irányítók: Győri Mátyás (Tatabánya), Ubornyák Dávid (Gyöngyös)
* beállók: Bánhidi Bence (Szeged), Rosta Miklós (Szeged), Sipos Adrián (Tatabánya)
* balátlövők: Ligetvári Patrik (Logrono La Rioja, spanyol), Nagy Bence (Ferencváros), Szita Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
* balszélső: Bóka Bendegúz (Balatonfüred)
Kapcsolódó cikkek:

A Fehérváron légióskodó Milanov is

2020-02-23 16:58:15 // -

meghívót kapott a bolgár keretbe