2021. május 13., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Máltán elsőrendű az oktatás és az idősek védelme

Rohamosan javul a vírushelyzet az alig félmilliós európai szigetországban, ahol a lakosság 42 százaléka legalább egy adag oltást kapott a Covid ellen. A hónap végén az összes bolt szabadon működhet. Jövő héten nyitnak az oktatási intézmények.

Chris Fearne egészségügyi miniszter azonban ennél is jobb adatról számolt be: mint elmondta, a lakosság közel 42 százaléka már legalább az első oltást megkapta. A miniszter közlése szerint a 80 év felettiek 95 százalékát beoltották, a 70 felettiek 86 százaléka kapta meg a vakcinát, a 60 felettieknél pedig 78 százalék ez az arány. A tanárok 86 százalékát oltották már be.

Négyfajta vakcina importjára adtak engedélyt

A földközi-tengeri kis állam négyfajta vakcina importjára adott engedélyt, így a máltaiak a Pfizer, a Moderna vagy az AstraZeneca oltóanyagát kapták eddig (a Janssenből április 19-re ígéri az első szállítmányt a gyártó Johnson & Johnson). Mivel azonban az AstraZeneca vakcinája, Európa többi államához hasonlóan, Máltán is sok bizonytalanságot váltott ki, dacára annak, hogy itt nem adódtak vérrögproblémák, a kormány hamarosan külön dönt majd a használatáról. Hangsúlyozták azonban, hogy a vírus ellen hatékony, bizonyított vakcináról van szó.

Máltán március közepén tetőzött a járvány

Máltán év eleje óta március 16-án tetőzött a járvány. Akkor 313 új fertőzöttet jelentettek, azóta folyamatosan csökken ez az adat. A Reuters szerint mostanában 50 körül van a napi új fertőzöttek száma. Az országban a vírusnak eddig összesen 400 halálos áldozata volt, eddig több mint 29 ezren fertőződtek meg.

Fél-lockdown van érvényben

Máltán fél-lockdown van érvényben, az iskolák és a munkahelyek néhány hetes részleges nyitás után március eleje óta ismét teljesen zárva vannak. A valós iskolai és óvodai nyitás azonban már április 12-én bekövetkezik, az úgynevezett nem esszenciális boltok és szolgáltatások pedig a tervek szerint április 26-án nyitnak újra.

Az oktatás és az idősek védelme az ország újranyitási tervének prioritása – hangsúlyozta Robert Abela miniszterelnök. Az Independent című máltai lap szerint jövő héttől ismét látogathatók lesznek az idősotthonok, amelyek lakóinak 90 százaléka megkapta már mindkét vakcinát, és eltelt a védettséghez szükséges két hét is. A többi szigorítás egyelőre életben marad, de még a nyitás is visszafordítható, ha ismét megnő a nyomás a kórházakon. 

Forrás: Euronews