2021. június 15., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a legjobb európai filmnek járó Lux közönségdíjat

A Kollektíva című román dokumentumfilm nyerte el a legjobb európai filmnek járó 2021-es Lux közönségdíjat, amelyet az Európai Parlament elnöke, David Sassoli adott át a rendezőnek, Alexander Nanaunak szerdán Strasbourgban.

A dokumentumfilm címe a Colectiv bukaresti szórakozóhelyre utal, ahol 2015-ben egy tűzvészben 27 fiatal vesztette életét, és 180 ember megsebesült. A film egy újságírócsoportot követ, amely azt vizsgálja, hogy az égési sérültek közül miért haltak meg 37-en a kórházban annak ellenére, hogy sebeik nem voltak életveszélyesek.

„A film emberéletekbe kerülő, rémisztő nepotizmust és korrupciót tár fel, de azt is bemutatja, hogy bátor és elszánt emberek képesek megállítani a korrupt rendszereket” – olvasható az Európai Parlament sajtóközleményében.

A rendező a díjátadó ünnepségen arról beszélt, hogy a díj a tragédia áldozatai és családjuk, valamint az ügyet feltáró független sajtó előtt tiszteleg. 

„Küzdeni akarunk a korrupció ellen Európában, és szabad sajtóra vágyunk. Kulturális ismeretek és szabad sajtó nélkül a társadalmak nem képesek fejlődni” – jelentette ki.

A másik két döntős film Thomas Vinterberg dán rendező Még egy kört mindenkinek és Jan Komasa lengyel rendező Corpus Christi című alkotása volt.

A végső rangsor 50-50 százalékban a közönségszavazatok és az európai parlamenti képviselők voksai alapján alakult ki.

A Lux díj a kontinens fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló alkotásokat részesíti elismerésben, célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a győztes alkotásokat eljuttassa minden országba és elérhetővé tegye mindenki számára.