2019. szeptember 15., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az előző évekhez hasonlóan, idén is a nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 28. és szeptember 1. között kerül sor Kézdivásárhely városünnepére, az Őszi Sokadalomra. Az idei kiadásnak kiemelt jelentőséget ad, hogy immár harmincadik alkalommal szerveznek hasonló rendezvényt a céhes városban. Az évfordulós esemény részleteiről Bokor Tibor polgármester, Ménessy Kinga főszervező és Lung László Zsolt, a Vigadó Művelődési Ház igazgatója számoltak be keddi sajtótájékoztatójukon.


Idén 14 különböző programpont zajlik majd 12 helyszínen – mondta el Bokor Tibor. A Molnár Józsiás parkban pityókafesztivál és Urbanizé-bulik, a főtéren színpad, ifjúsági tér, termékvásár, utcazene kap helyet, de várhatóan lesznek programok a református templom udvarán, a múzeumban, a könyvtárban és a Vigadóban is. Újdonságot jelent idén a street food részleg, amely a főtér Vigadó felőli oldalán kap majd helyet, és kellemes környezetet biztosít majd a gyorsételek kedvelői számára.

A fellépőkről szólva Ménessy Kinga elmondta: a harmincadik városnapok alkalmából arra törekedtek, hogy minél több helyi – kézdivásárhelyi és erdélyi – fellépőt vonjanak be az eseménybe. A rendezvényt, mint minden évben, idén is a Tanulók Klubja fúvószenekara és mazsorettcsoportja nyitja meg, majd Király Linda és Király Viktor következik, akiknek zenekarában a szervezők reményei szerint ott lesz a kézdivásárhelyi Bejan Norbert is. Ezt követően a Children of Distance magyarországi rapcsapat lép színpadra, az estét pedig egy újabb kézdivásárhelyi illetőségű produkció, a Katona Tamás dobost soraiban tudó YesYesé zárja.

Szombaton egy helyi zenekar kezd, majd a magyarországi Romantic együttes szórakoztatja a közönséget, ezt követően pedig a rockzene kedvelői számára a Moby Dick lép színpadra. Az estét egy helyi produkció, a Demeter Eli és barátai által előadott Pink Floyd magyarul koncert zárja majd. Vasárnap két gyergyószentmiklósi zenekar, a 4S Street, illetve a Magyarországon is szép sikereket elérő Bagossy Brothers Company örvendezteti meg a közönséget. A zárókoncertet a sajtótájékoztató előtti este, betegségre hivatkozva, lemondta a fellépő, a szervezők azt ígérik, hogy egy héten belül bejelentik az új előadót. Az Őszi Sokadalom idén is látványos tűzijátékkal zárul.


Változást jelent az előző évekhez képest, hogy már szerdán is lesz program, csütörtökön a Pro Urbe díj átadására kerül sor, utána pedig a nagyszínpadi programok is elindulnak. Lung László Zsolt elmondta, a Vigadó Művelődési Ház is bekapcsolódik idén a harmincadik évforduló megünneplésébe és a helyi tehetségek előtérbe hozásába, ez alkalomból három nagy produkcióval készülnek. Szerdán Szőcs Botond egyéni koncertjét tekinthetik meg az érdeklődők, csütörtökön pedig egy szabadtéri, nagyszínpados, ülős előadásra kerül sor Átutazók címmel, amely a március 15-i előadás továbbgondolt, kibővített, áthangszerelt változata lesz. A szereplőgárda kiegészül a Vigadóban dolgozó néptánc-, balett- és moderntánc-csoportokkal, illetve további, Kézdivásárhelyről elszármazott énekesekkel. Az előadás keretében egy filmet is bemutatnak az elmúlt harminc év közösségi életéről. 

Pénteken a Vigadó nagytermében a Voces női kar és sepsiszentgyörgyi zenészek adnak koncertet, melynek címe A nő, és azt követi végig, hogy a ’30-as évektől kezdődően hogyan viszonyultak a nőhöz, hogyan jelent meg a nő a költészetben és a zenében. A produkció Cserkész Emese művészeti vezetésével jön létre.

Az Őszi Sokadalom részletes programja várhatóan augusztus elején lesz elérhető, a további programpontokról az elkövetkező hetekben közölnek részleteket a szervezők.