2020. április 2., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kibővítik a Kántor-tanítóképző Főiskolát

A marosvásárhelyi Vártemplom és a Bernády téri Teleki-ház felújítása mellett, a nyár folyamán nekiláttak a Marosvásárhelyi Kántor-tanítóképző Főiskola Forradalom utca 6. szám alatti épülete átalakításának, bővítésének. A munkálatokról Henter György vártemplomi lelkipásztor számolt be lapunknak. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)


170 ezer euró a magyar kormánytól

– A harmadik vártemplomi projektünk a Forradalom utca 6. szám alatt folyik, a volt parókia épületén, ami 25 éve ad helyet a Marosvásárhelyi Kántor-Tanítóképző Főiskolának. Tudni kell, hogy a Vártemplom volt lelkészi lakása irodahelyiséget, könyvtárat és egy-két tantermet is biztosított a főiskolának. Nagyon régi, kétszáz éves épületről van szó, amelynek nagyon vizesek, salétromosak és penészesek a falai. Éppen ezért született a döntés, hogy újítsuk fel, bővítsük ki az épületet, s tetőtérrel építsük be. Tehát nem csak a földszinti termeket tesszük rendbe, ahol az irodahelyiségek és a könyvtár volt, hanem tantermeket alakítunk ki a tetőtérben. Ezekre nagy szüksége van az iskolának – mondta lapunk megkeresésére Henter György. 

– Mikor kezdődtek a munkálatok? Hol tartanak most? 

– A tervezés már négy éve elkezdődött, az engedélyeket beszereztük, a tervekre 20 ezer eurót fizettünk. Ha a tervek nem lettek volna készen, semmi esélyünk nem lett volna a magyar kormány támogatására a püspökség segítségével. A nyár folyamán, júliusban kezdődött el az átépítés. A projekt első felére a püspökség vállalta a költségeket, ezt azért tartották fontosnak, mivel a Kántor-tanítóképző Főiskola az egész egyházkerület ügye. A pénzösszeget, a magyar kormány támogatását, 170 ezer eurót megkaptuk. Tervek szerint december végére az építő átadja az épületet. A projekt második fele a tantermek bővítése lesz, további öt tantermet létesítünk, ahol a Calepinus nyelviskola működik majd. A nyelviskola jelenleg a helyszűkével küszködő Református Kollégium épületében bérel tantermeket – tájékoztatott Henter György vártemplomi lelkész (fotó). A főiskola jelenleg az Eminescu utcai öregotthon két termében kapott otthont, a díszteremben a zenei gyakorlásra is van lehetőség.

80 ezer lejes adomány

– Van egy hívünk, a 89 éves Szabó András, akit négy éve rendszeresen látogatok. Felesége Szabó Ilike volt, aki szeptemberben hunyt el. Közös döntésük volt, hogy nagyobb adományt adnak a Vártemplomnak. Mondtam, hogy iskola épül, ahová nem csak marosvásárhelyi diákok járnak, hanem egész Erdélyből, a Partiumból, Csángóföldről érkeznek, hogy tanítói és kántori oklevelet szereznek. Feleségével együtt úgy határoztak, hogy iskolaépítésre ajánlják fel az adományukat, nem kis összeget, hanem 80 ezer lejt. Ezért nagyon hálásak vagyunk – mondta a lelkész. 

Az adakozó házaspárról tudni kell, hogy aktív korukban mindketten gyógyszerészek voltak, Nagyváradon éltek, de Marosvásárhelyről származnak, s nyugdíjas korukra visszaköltöztek. 

Tervezők, kivitelezők, szakértők 

Henter György vártemplomi lelkész elmondta még, hogy a Kántor-tanítóképző Főiskola felújítására a terveket Bakó Lóránt műépítész készítette, a kivitelező Tőkés Mihály és az általa vezetett Rigips Kft. Az épületgépészeti munkálatokat, a víz-gáz szerelést és a fűtési rendszer felújítását Klósz Bálint mérnök irányítja, akárcsak a felújítás alatt álló Teleki-ház és a Vártemplom esetében. 

Mindhárom említett projekt kivitelezését Keresztes Géza műépítész és társai felügyelik. Minden munkálatnál jelen van Kirizsán Ildikó ellenmérnök, az építkezés műszaki ellenőre.

A helyszínen járva láthattuk a nagyszabású munkálatokat.

A telek az Avram Iancu utcával határos, a szintkülönbség körülbelül 3-4 méteres, az utca magasan, a telek alacsonyabban fekszik. A támfal erősen megrongálódott, omladozik a téglafal. Ehelyett egy komoly támfalat kell készíteni, ennek kivitelezése legalább 60 ezer euróba kerül.