2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyilvános vitán a módosult roncsautóprogram

Csütörtökön délután Bukarestben a Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztériumban Tánczos Barna miniszter és Fülöp Lóránd, a Környezetvédelmi Alap elnöke sajtótájékoztatón jelentette be a 18 évvel ezelőtt indított roncsautóprogram 2022-es kiírásának módosításait, amelyek közül a legfontosabb, hogy idéntől az igénylők két idősebb járművet is kivonhatnak a forgalomból. A módosításokkal együtt az új szabályt közvitára bocsátják, várhatóan február elejétől hirdetik meg. 


Fotók: Nagy Tibor (archív)A miniszter elmondta, a program keretében benyújtott tavalyi kéréseket január végéig ellenőrzik, és a feltételeket teljesítőknek jóváhagyják a finanszírozást. A közel két évtizedes programban ez évben hatékonyabbá teszik az eljárást, ugyanis havonta meghatározott időben lehet benyújtani a kérvényeket, amelyeket 30 nap alatt elbírálnak, így nem lesz késés. Az egyik újdonság az, hogy az idéntől az igénylők (magán- és jogi személyek) két idősebb járművet is kivonhatnak a forgalomból. A program idei költségvetése 1,24 milliárd lej, amelyet az elkövetkezendő években 10-10%-kal növelnek majd. Arra számítanak, hogy 2024-ben a Plusz program (Rabla plus), – amelynek keretében új elektromos és/vagy hibrid autókat vehetnek az igénylők – költségvetése meghaladja az 1 milliárd lejt, és a klasszikus (Rabla clasic), azaz az új benzines és gázolaj-meghajtású autókra sem csökken az eredeti 2021-es szint alá. 2022-től átlátható feltételekkel és kiszámíthatóbb naptári beosztás szerint lehet majd feliratkozni a programra. Az eddigi roncsautóprogram mellett az idéntől kizárólag közintézményeknek, a minisztériumok dekoncentrált intézményeinek és helyi közigazgatási egységeknek szánt programcsomagot is meghirdetnek. Az intézményeknek új, környezetkímélő gépkocsi vásárlásakor hozzávetőlegesen 80%-ban megtérítik a jármű értékét. Az intézményeknek szánt roncsautóprogramra három év alatt 600 millió lejt szánnak majd. 

Fülöp Lóránd a pályázati feltételekkel kapcsolatosan megjegyezte, hogy a jogi személyek egy számítógépes rendszeren keresztül nyújthatják be a Környezetvédelmi Alaphoz támogatás iránti igényüket, ezeknek 10 hónap alatt, beütemezve havonta, míg a magánszemélyeknek egy év (300 nap) leforgása alatt lehet pályázni. A magánszemélyeknek negyedévenként hirdetik meg a programot. A program hatékonyságával kapcsolatosan az igazgató megjegyezte, hogy 2021-ben a magánszemélyek 51.665, míg a jogi személyiséggel rendelkező intézmények 16.515 roncsautóval jelentkeztek a programba, az utóbbiak közül 12.993-nak jóváhagyták a finanszírozását. A Plusz programban a magánszemélyek 8483, míg a jogi személyek 9138 autóval jelentkeztek, ezek közül 7728-at hagytak jóvá. Még ellenőrzés alatt áll mintegy 700 dokumentáció, így  2021-ben összesen mintegy 10.000 dossziét adtak le a klasszikus és még 5750-et a Plusz program keretében. 

A módosításnak köszönhetően az idén 12 ezer lej támogatásban részesülhet az, aki két tizenöt évnél régebbi autót von ki a forgalomból, amelyek legalább hat évet közlekedtek Romániában. Eddig nyolc év volt ez utóbbi követelmény, így most bővül a kedvezményezettek köre. Két, tizenöt évnél nem öregebb autó esetén 9 ezer lej a támogatás. Gyakorlatilag arról van szó, hogy 2021-hez képest két autót is le lehet adni mindkét programcsomagban, így a klasszikus program esetén egy járműre 7500 lej támogatás jár. Ha fiatalabb az autó, akkor csak 6000 lej a támogatás. 

Marad tehát az előző feltételek szerint az alacsony szén-dioxid-kibocsátásért nyújtott 1500 lejes ökobónusz, ami 3000 lej a hibrid autók esetében. Így a klasszikus program által legtöbb 16.500, míg a Roncsautó pluszra feliratkozottak legtöbb 51.000 lejhez juthatnak. A változások között van az is, hogy míg korábban az elektromos és tölthető hibrid autók vásárlásakor nem volt kötelező leadni egy régi járművet, 2022-től legalább egyet ki kell íratni a forgalomból a támogatásért. Továbbá csökkentették az új jármű szén-dioxid-kibocsátásának értékét; míg 2021-ben kilométerenként az érték 165 gramm volt, addig 2022-től legtöbb 160 grammot engednek meg. (Ez az érték szerepel a jármű műszaki adataiban.) 

Feltétel az is, hogy csak olyan járművel lehet jelentkezni a programra, amelyet legalább hat éve írtak be Romániában forgalomba, azaz legkevesebb ennyi időt közlekedett vele az országban a jármű gazdája. Nem kötelező a naprakész időszakos műszaki vizsgálat (ITP), de a jármű forgalomba kell legyen írva, adókötelezettség alatt kell álljon. 
Tánczos Barna hangsúlyozta: a cél továbbra is változatlan: minél több elöregedett autót kivonni a forgalomból. Azzal, hogy két használt autó leadását teszik lehetővé egy személynek, illetve az, hogy az elektromos autót vásárlókat kötelezik egy öreg jármű leadására, mind azt a célt szolgálja, hogy hatékonyabb legyen a program. Románia az Európai Bizottságnál vállalta, hogy 2026-ig legkevesebb 250 ezer régi, szennyező autót von ki forgalomból. Az ország 18 évvel ezelőtt indította a roncsautóprogramot, amelynek keretében több mint 790 ezer új járművet vásároltak.

A tájékoztatót követően a miniszter és a Környezetvédelmi Alap vezetője válaszolt az újságírók kérdéseire. Megtudtuk, hogy csökkentették a kötelező használati időt nyolcról hat évre, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy még több használt autót írjanak ki a forgalomból. Azt is pontosították, hogy fontos ez a kitétel, ugyanis nem az a cél, hogy a más országokból olcsón vásárolt és behozott autókra fordítsák a minisztérium pénzét, hiszen ezáltal az autókereskedőket segítenék, hanem valójában azoknak szánják, akik használják a járművet. Ezért nem fogadják el a több éve nem használt, forgalomból kiírt autókat sem. Mint ismeretes, az új járművek eladási tilalma is fennáll, így biztosítva azt, hogy valóban nem élnek vissza a program lehetőségeivel a haszonlesők. A támogatás értékével kapcsolatosan a miniszter elmondta: tájékozódtak a piacról, és így a leírásra szánt használt járművek piaci értékéhez mérték ezt. A 15 évesnél fiatalabb járműveket jóval drágábban tudják értékesíteni, így nem is számítanak arra, hogy ilyeneket írnának ki a forgalomból, cserében a támogatásért. A használt autók behozatala 2017 után nőtt meg robbanásszerűen, amikor megszüntették a korábbi első bejegyzési, későbbiekben a környezet- védelmi illetéket (timbru de mediu). Így ezt is figyelembe vették, amikor megállapították a járművek korhatárát. 

Tánczos Barna egy másik felvetésre válaszolva kifejtette: bár több alkalommal tárgyaltak a gépkocsigyártókkal, -forgalmazókkal, a szaktárcának nincs semmilyen jogi vagy más eszköze, hogy csökkentse az új járművek vásárlási határidejét. A szaktárca is már 9 hónapja vár egy új elektromos járműre. Fülöp Lóránd hozzátette: ezt a helyzetet figyelembe véve a támogatási útmutatóban az értesítés utáni kötelező vásárlási határidőt 240-ről 300 napra tolták ki. Korábban 60 napon belül kellett kiírni a régi járművet a forgalomból, ezt törölték, így gyakorlatilag az új jármű számlázásáig várhatnak a régi autó leadásával. 

A használtautó-parkra vonatkozó adatokat is megosztottak a sajtóval: 2021-ben a Romániában beírt és közlekedő járművek átlagéletkora 16,7 év volt, ez 2010-ben 10 év alatti. Jelenleg mintegy 9 millió régi járműnek minősített gépkocsi van az országban. A programnak köszönhetően tavaly (sz.m.: a tavalyelőtt benyújtott kérvények alapján) 65.000 roncsautót töröltek a forgalomból. Számítások szerint 2022-re a módosított feltételek szerint meghirdetett program nyomán (egy autóval számolva) legalább 75.000 régi autóval kevesebb járhat majd a hazai utakon, azonban ha lesz, aki kettőt is lead, akkor ez a szám akár több is lehet. 

A sajtótájékoztatót követően a minisztérium, illetve a Környezetvédelmi Alap honlapján és Facebook-elérhetőségén nyilvános vitára bocsátották a tervezett programot, amely a meghirdetéstől számítva 10 napig lesz elérhető. Ezután, a javaslatok figyelembe vételével, az esetleges módosításokkal együtt néhány napon belül közlik a Hivatalos Közlönyben, ezt követően lép érvénybe, ezért számításaik szerint február közepétől igényelhető a támogatás. A magánszemélyek először a gépkocsi- forgalmazóknál kell jelentkezzenek az új jármű vásárlására, míg a jogi személyek a Környezetvédelmi Alap által nemsokára rendelkezésükre bocsátott elektronikus platformon tölthetik fel dossziéjukat, majd a jóváhagyást követőn fordulhatnak az eladókhoz.