2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Már nem menő a plug-in hibrid

Sokszor lehet hallani, hogy az elektromos autók még nem értek el arra a szintre, hogy szélesebb körben lehessen őket használni, ennek leginkább hangoztatott oka, hogy túl alacsony a hatótávjuk, nem lehet velük egyszerre leutazni 1000 kilométert. Valóban létezik az a felhasználói csoport, amely naponta több száz, esetenként több ezer kilométert tesz meg, azonban ez a szegmens nem nagy. A legtöbb embernek megfelelő lenne az elektromos autó, ha lenne kiépített infrastruktúra, azaz tudnák tölteni a járműveket. Ez Romániában egyelőre csak néhol elérhető, de ahogy haladunk nyugat irányába, sokkal jobb a helyzet.


Autótöltés, illusztráció (Forrás: totalcar.hu)Az elektromos autók mellett viszont ott van a plug-in hibrid, amely első hallásra jó alternatíva azok számára, akik hétköznap sokat járnak a városban vagy rövid távra ingáznak, és hétvégente elmennek egy-egy hosszabb útra. Hiszen, ha a városban lényegében ingyen töltik – bár a mostani elszálló villanyárak mellett ez nem épp így van –, tudnak közlekedni, amellett, hogy nem szennyezik a környezetet. Amikor pedig hosszú útra indulnak, nem kell töltőállomást keresni, és a hatótáv miatt sem kell aggódni. Ennek fényében sok sofőrnek valós opciót jelentett volna a plug-in hibrid. Mégsem terjedt el szélesebb körben. Talán azzal magyarázható a jelenség, hogy a konnektoros hibridek egyáltalán nem nevezhetők olcsónak, és a fogyasztásuk sem alacsony, amikor a belső égésű motort használják, hiszen magukkal kell cipeljék az akkumulátort és a villanymotort is.

Az emberek szép lassan elkezdtek teljesen lemondani a plug-in hibridekről, és előnyben részesítették a tisztán elektromos autókat. Hasonló a jelenség, mint a Volkswagen-dízelbotrány után, amikor háttérbe kezdett szorulni a gázolajat égető motor. A vásárlók elkezdtek a teljesen elektromos autók irányába fordulni, bár a plug-in hibrid hidat képezhetett volna a jelen és a jövő autói között, a segítségével a felhasználók tapasztalatot gyűjthettek volna azzal kapcsolatban, hogy milyen tölteni egy autót, odafigyelni a hatótávra vagy éppen csendben suhanni a városban.

Természetesen még nem kell eltemetni a konnektoros hibrideket sem. Mindössze annyi látszik a piaci adatokból, hogy a kereslet visszaesett. Például júniusban 28%-kal kevesebb plug-in hibridet adtak el Franciaországban, és Németországban is 16%-kal csökkent a megrendelések száma. De talán az Egyesült Királyságban a legérdekesebb a helyzet, hiszen ott 2019-ben egy szinten volt a tisztán elektromos autók és a plug-in hibridek eladási aránya, ehhez képest most kétszer annyi villanyautót adnak el, mint konnektoros hibridet.

Valamilyen szinten az is közrejátszhat ebben, hogy 2035-től az Európai Unióban nem lehet olyan új autót értékesíteni, amely szén-dioxidot bocsát ki, ennek fényében pedig a vásárlók is elkezdtek áttérni. Továbbá a gyártók is fokozatosan elengedik a belső égésű motoros autók „kezét”, hogy 12 év múlva ne legyen fennakadás.

További érdekes tény, hogy a Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa 9000 plug-in hibrid járművön végzett felmérést, amelyből kiderült, hogy ezek üzemanyag-fogyasztása 2,5, de akár ötszöröse is lehet a gyári adatoknak. 

Nem kell feltétlenül csalásra gondolni, hiszen minden autó esetében alacsonyabbak a laboratóriumban mért értékek, továbbá – és ez a nagyobb gond – a tulajdonosok gyakran elhanyagolják vagy elfelejtik a töltést, és ezért csak benzinnel használják az autójukat, ami többet fogyaszt, mint ha csak benzines lenne, a már említett többletsúly miatt.

Ez az egyik oka annak, hogy a kormányok gyorsabb ütemben csökkentik a plug-in hibridekre vonatkozó támogatást. Az Egyesült Királyságban például már 2018-ban teljesen megszűnt a támogatás, és Németország a múlt héten jelentette be, hogy az idei év végével kivezetik a konnektoros hibridekre vonatkozó támogatásokat.


Új, nagy méretű Alfa Romeo a láthatáron

Az Alfa Romeo vezérigazgatója, Jean-Philippe Imparato az Automotive News.nak megerősítette, hogy a márka 2027-ben tervezi piacra dobni az új modelljét, amelynek a fejlesztése az Egyesült Államokban fog zajlani. Az új modell designja elsősorban a tengerentúli piacokat célozza meg, viszont szempont az is, hogy megerősítsék az Alfa Romeo pozícióját prémium márkaként. Azt sem tévesztik szem elől, hogy az új modell, amelynek a nevét még nem tudni, mind Amerikában, mind Kínában, mind Európában megállja a helyét.


Az új Alfa Romeo koncepciója, illusztráció (Forrás: Automotive News)Egyelőre nemcsak a név, hanem a karosszéria formája sincs eldöntve, azonban Imparato szerint az év végéig mindkettővel kapcsolatban megszületik a döntés. Az is elképzelhető, hogy egy SUV lesz, de a crossover vagy szedán forma sem kizárt. A vezérigazgató szerint nem szeretnének hagyományos, nagy SUV-t, ami a BMW X5-re hajaz, ehelyett egy olyan kombinációt szeretnének találni, amely a lehető legtöbb potenciális ügyfelet szólít meg, miközben kiemeli a típus és a márka prémium mivoltát. 

Jean-Philippe Imparato hozzátette, hogy bár a fejlesztés az Egyesült Államokban lesz, ez nem azt jelenti, hogy a gyártás is ott folyik. Benne van a pakliban, hogy az új modell felépítése már Európában történik, de a konkrét gyár és helyszín még nincs kijelölve. Igaz, a következő öt évben még bőven van idő ezen gondolkozni.


Vége a V8-as Dodge Chargernek és Challengernek

Mostanra szinte teljes bizonyossággal kijelenthető, hogy az elektromos autókban van a jövő, viszont vannak olyan típusok is, amelyeket fájó szívvel engedünk el, vagy nem nézzük szívesen, hogy átalakítják őket tisztán elektromosnak. Talán ezért szidják nagyon sokan a Ford Mustang Mach-e-t is, amely nem rossz autó, viszont olyan nevet kapott, ami nem talál hozzá.


Dodge Charger és Challenger (Forrás: autotrade.com)
Most pedig két olyan típusból tűnik el a belső égésű motor, amelyeket mindenki ismer, és a legtöbben a sebességgel és a morajló V8-as motorral azonosították őket. A Dodge két típusáról, a Chargerről és a Challengerről van szó. Bár a Dodge azon gyártók közé tartozik, amely kiáll az elektromos modellek mellett, továbbra is kínál hagyományos, nagy hengerűrtartalmú benzinmotoros autókat is, azonban az említett két típus hamarosan búcsúzik.

Ezt az értesülést a márka szóvivője is megerősítette. Tehát a következő generációk már egészen biztosan csak elektromos meghajtással kerülnek forgalomba. Ezzel pedig az ikonikus V8-as is búcsúzik a két legendás típusból. Arról még nincs pontos információ, hogy mikor jelenik meg az új, tisztán elektromos változat, viszont az borítékolható, hogy a hír hatására megnövekedik a kereslet a még kapható benzines típusok iránt, a használtpiaci áruk emelkedni fog.