2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vészforgatókönyv a koronavírus miatt

A közegészségügyi válságra és a hosszú távú uniós költségvetés ebből fakadó késésére való tekintettel az Európai Parlament ismét kéri a 2021-re vonatkozó vészforgatókönyv sürgős beterjesztését. 

A költségvetési vészforgatókönyvnek foglalkoznia kell a COVID-19-járvány következményeivel, vélik a képviselők. Ugyanakkor üdvözlik a Bizottság elnökének bejelentését a 2020 utáni büdzsére vonatkozó javaslat frissítéséről, és a jelenleginél ambiciózusabb terveket várnak. Azt kérik, az uniós költségvetés legyen a közegészségügyi, gazdasági és szociális válság megoldásának része.


Csúszik az MFF elfogadása

A Parlament költségvetési bizottságának elnöke és a képviselőcsoportok koordinátorai hangsúlyozzák: a következő, a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó hosszú távú pénzügyi kerettel (MFF) kapcsolatos munkának folytatódnia kell, és a jelenlegi közegészségügyi válság hosszú távú hatásait is számításba kell vennie. Ezért minden valószínűség szerint csúszik az MFF elfogadása, arra nem kerül sor időben. Emiatt minden eddiginél sürgősebb, hogy a Bizottság beterjesszen egy költségvetési vészforgatókönyv-javaslatot, amely 2021. január elsején léphetne életbe. A Parlament már 2019 októbere óta vár a vészforgatókönyvre.


A vészforgatókönyvnek a koronavírus-járvány közvetlen következményeit is kezelnie kellene

A 2021-re vonatkozó vészforgatókönyvnek a koronavírus-járvány közvetlen következményeit is kezelnie kellene, folytatva azt a jó gyakorlatot, amelyet a 2020-as költségvetésben lévő források átirányításával és a meglévő eszközök megerősítésével kezdtek az uniós intézmények. 

A képviselők a többéves költségvetéssel kapcsolatban egy március 26-i sajtóközleményben a jelenlegi, 2018 májusából származó javaslat felülvizsgálatát kérték. A képviselők üdvözlik a Bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a felvetéssel kapcsolatos gyors bejelentését. Az elnök múlt szombaton kijelentette: „A Bizottság olyan változtatásokat terjeszt be az MFF-javaslathoz, amelyek számításba veszik a koronavírus-válságot. A javaslatok között lesz majd egy gazdaságösztönző csomag is, amely szolidaritás és felelősségvállalás révén fenntartja az unión belüli kohéziót.”

 „Szeretnénk, ha a Bizottság a szokásos kereteken kívül gondolkodna, és a 2018. májusi javaslatánál jelentősen ambiciózusabb költségvetést tenne az asztalra. A javaslat szükség esetén az unió saját bevételi forrásainak reformjára is kiterjedhet, hogy nagyobb költségvetési mozgásteret biztosíthasson. Minden egyes program esetében fel kell mérni, hogy hogyan járulhat hozzá a gazdasági felépüléshez, a közegészségügyhöz és a válságkezeléshez. Legyen rugalmasabb a 

büdzsé, és tükrözze az új Bizottság politikai prioritásait: a zöldmegállapodást, a digitalizációt és a geopolitikai célkitűzéseket. Ahogy már a múlt héten is mondtuk: ezek a kihívások nem válnak köddé, sőt, a koronavírus-válság következtében a megoldásuk még sürgetőbb lehet” – fogalmaztak a képviselők.

„Hadd emlékeztessünk arra, hogy az unió költségvetése részét képezi a közegészségügyi, gazdasági és szociális válságra adandó válasznak: mind nemzeti, mind összeurópai szinten kiegészíti a többi eszközt és kezdeményezést” – tették hozzá.


Az érvényben lévő hosszú távú költségvetési keret 2020. december 31-én lejár 

A költségvetési bizottság már több alkalommal kérte a Bizottságot, hogy terjesszen be a következő évre vonatkozó vészforgatókönyvet. Erre azért van szükség, hogy legyen egy, a kifizetések folyamatosságát garantáló védőháló az uniós programok kezdvezményezettjei számára arra az esetre, ha a tagállamoknak nem sikerülne időben megállapodni a 2021 és 2027 között érvényes MFF-ről, és az nem lépne életbe 2021. január elsején.

 Mivel a jelenleg érvényben lévő hosszú távú költségvetési keret 2020. december 31-én lejár, az uniónak a következő hét évre új költségvetési keretet kell elfogadnia. A Bizottság 2018 májusában terjesztette be a 2021–2027 közötti időszakra vonatkozó javaslatát. Az Európai Parlament 2018 novemberében fogadta el a javaslattal kapcsolatos álláspontját, amelyet 2019 októberében megerősített. 

A Tanácsnak még nem sikerült megállapodnia álláspontjában. Az MFF életbe lépéséhez a Parlamentnek jóvá kell hagynia azt.

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)
Kapcsolódó cikkek: