szombat, augusztus 23, 2014

Retyezát 2014 néven magyar búvárexpedíció indul a Déli-Kárpátok legmagasabb tavának, a Bukura-tónak a kutatására, melynek során a búvárok merüléseket hajtanak végre, s különböző vizsgálati anyagokat gyűjtenek.

MTI

Egy német vezetésű nemzetközi fejlesztési programot, úgynevezett Merkel-tervet kell kidolgozni Ukrajna számára, a második világháború utáni Nyugat-Európa támogatására amerikai kezdeményezésre indított Marshall-terv mintájára – jelentette ki az ukrán külügyminiszter német médiumoknak adott pénteki interjúiban.

MTI

Súlyos veszteséget okozott Izrael a Hamásznak katonai vezetői kivégzésével – vélekednek a pénteki lapok Izraelben.

Traian Băsescu államfő hivatalából való felfüggesztését helyezte kilátásba pénteken Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke arra az esetre, ha – megsértve az alkotmányt – beavatkozik az elnökválasztási kampányba.

A pénteken Tulceán ülésező PSD-s vezetők megállapodtak, hogy szeptember 12-ére hívják össze Erdélybe a kongresszust, amely jóváhagyja majd Victor Ponta államelnöki jelölését, a hivatalos kampányindítóra pedig szeptember 20-án, Ponta születésnapján kerül sor.

Események

szombat, augusztus 23, 2014 - 09:00

megnyitó a Csűrszínház udvarán

szombat, augusztus 23, 2014 - 09:00

a sportpályán

szombat, augusztus 23, 2014 - 09:00

községi bál zárja a rendezvénysorozatot

szombat, augusztus 23, 2014 - 12:30

a Víkendtelepen

vasárnap, augusztus 24, 2014 - 12:00

a Bolyai téri unitárius templom tanácstermében

Az új bemutatókra 2014. augusztus 20-tól, szerdától lehet interneten bérletet váltani.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház munkatársai augusztus 30–31-én 10-20 óra között a Promenada Mall főbejáratának infópontjánál tájékoztatják az érdekelteket a kezdődő évad előadásairól.

A Népújság Múzsa melléklete 1142. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A marosvásárhelyi Helikon – Kemény János Alapítvány újra megrendezi hagyományossá vált augusztus végi ünnepi összejövetelét.

Nem az a bizonyos jelképes, amelyet oly gyakran kijátszanak mifelénk a politikusok, és nem is a harminckét lapos valóságos kártyacsomag, amellyel olyan vérre menő csatákat tudtak vívni családtagok és barátok, kedves ismerősök vagy éppen alkalmilag összeverődött ismeretlenek, parkban pihenő nyugdíjasok vagy vonaton zötykölődő ingázók, nem, most az igazi magyar kártyáról beszélek.

MTI

A tíz leggyakoribb rosszindulatú daganatféleség kockázatát növeli a túlsúly és az elhízás – vélik az eddigi legátfogóbb követéses vizsgálat alapján brit kutatók, akik eredményeiket a The Lancet orvostudományi folyóirat legújabb számában tették közzé. 

MTI

Modern képalkotó eljárások fotói alapján először készült el a babák agyának növekedési táblázata.

MTI

A páciensek csontvelejéből nyert őssejtek alkalmazása ígéretes eredményekkel kecsegtet az agyi érkatasztrófa (stroke) esetén, az Imperial College London kutatói által alkalmazott kezelés jelentősen csökkentette a károsodás mértékét és javította a betegek életminőségét.

MTI

Számos cég fejleszt oltóanyagot és gyógyszert az Ebola-vírus ellen, ám eddig egyetlen szer sem lépett a kipróbálás második klinikai fázisába, amikor a vizsgálati készítmény terápiás hatását vizsgálják emberek esetében, így engedélyt sem kapott egy sem.

MTI

Első ízben állítottak elő laboratóriumban működőképes háromdimenziós agyszövetet, amelyet két hónapon át sikerült életben tartani.