hétfő, január 16, 2017

Holnap, 2017. január 17-én új elnököt választ az Európai Parlament. Az eddig megszokott nyugalmas választásoktól eltérően, idén itt is hatalmi harc folyik. Heten pályáznak az EP elnöki tisztségére. Ugyancsak kedden szavaz a strasbourgi plenáris ülés a 14 alelnök és az öt kvesztor személyéről is.

Az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítási javaslat 18 pontjából péntek estig 9-et elfogadott a török parlament. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) által benyújtott tervezet vitája múlt hétfőn kezdődött Ankarában.

Meghalt Udo Ulfkotte német újságíró, közíró, számos sikerkönyv szerzője – közölte a hét végén könyvei kiadója.

Egy párizsi ékszerboltból ellopott értékes gyémántgyűrű nyomára bukkantak az ügyészek és rendőrök, miután hét bukaresti helyszínen tartottak házkutatást.

A Studium – Prospero Alapítvány szervezésében kilencedik alkalommal kerül sor az Olvass fel Marosvásárhelyért!/Citeşte-le târgumureşenilor című rendezvényre.

Események

hétfő, január 16, 2017 - 19:00

Műsorrend: www.hahota.ro. 

hétfő, január 16, 2017 - 20:00

a Jazz Clubban

kedd, január 17, 2017 - 18:00

a marosvásárhelyi várban, a Régészeti és Történelmi Múzeum konferenciatermében

kedd, január 17, 2017 - 18:00

Helyszín: a Dr. Bernády György Általános Iskola tornaterme.

kedd, január 17, 2017 - 18:00

a marosvásárhelyi G Caféban

Egy-két emberöltővel ezelőtt – az önellátó gazdálkodás idején – a sütés-főzés és szövés mellett a legfontosabb női-asszonyi munka a fonás volt.

Folytatódik a Kós Károly Akadémia Alapítvány előadás-sorozata   

A Népújság Múzsa melléklete 1263. számának tartalma
Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Szamos-lankán bagolyul

Beszélnek a szarkák,

Kevés nálunk a színházi kötet, az olyan pláne, amelyben a jelenségbe beépült, gyakorló színházi ember szólal meg, próbálja kifejteni véleményét, továbbadni tapasztalatait. 

Teljesítménye Kárpát-medencei és talán szélesebb körben is egyedülálló vagy nagyon ritka.

Időnként megállok az egykori vendéglő és bálterem épülete előtt, régi szép találkozásokra gondolva, sóhajtok egy jó nagyot, s indulok tovább, mert a sötét ablakok mögött már nem látom az igazi marosvásárhelyi arcokat.

Mivel a keleti népek gondolkodásmódját, évszázadokra visszanyúló jövendöléseit is érdekes megismerni, vessünk egy pillantást arra, hogy a kínai csillagjóslás szerint mit tartogat számunkra a 2017-es esztendő!

 A Magyar Sebész Társaság elmúlt tíz éve (2006-2016) című elegáns, szép könyvben jelent meg dr. Péterffy Árpád nyugalmazott szívsebészprofesszor 23 oldalas tanulmánya az erdélyi magyar sebészet történetéről.

MTI

Sikerült megoldani annak rejtélyét, hogy az anyák miért inkább baloldalt ringatják az újszülöttjeiket.