csütörtök, november 27, 2014

A német hatóságok őrizetbe vették Kerekes Gábort, Nagy Zsolt korábbi távközlési miniszter tanácsadóját, az RMDSZ volt ügyvezető alelnökét, az úgynevezett stratégiai privatizációk ügyének egyik vádlottját.

Jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre módosította a ploieşti-i táblabíróság a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt indított büntetőperben a restitúciós bizottság tagjaira alapfokon kiszabott börtönbüntetéseket, és megerősítette az elsőfokú ítélet azon részét, amely szerint a református egyház elveszíti tulajdonjogát az ingatlan felett.

Szerdán Marosvásárhelyen, a megyei tanács nagytermében tartotta negyedévi soros ülését a Központi Fejlesztési Régió Tanácsa. Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió vezérigazgatója a tanácskozás kezdetén elmondta, hogy elfogadják a 2014–2020-as időszak fejlesztési tervét: környezetvédelem, mezőgazdaság, vidékfejlesztés, infrastruktúra, kis- és középvállalkozások fejlesztése stb.

MTI

Huszonegymilliárd eurós, közpénzekből létrehozandó Európai Stratégiai Befektetési Alap segítségével még tizenötször annyi pénzt, vagyis további 315 milliárd eurót akar mozgósítani Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az unióban a munkahelyteremtés és gazdasági növekedés érdekében.

MTI

Németország támogatja az Európai Bizottság új befektetésösztönző tervét, amelyet a testület elnöke, Jean-Claude Juncker mutatott be – mondta a német kancellár szerdán Berlinben a törvényhozás alsóházában (Bundestag) mondott beszédében.

Események

csütörtök, november 27, 2014 - 10:30

November 27–28.

csütörtök, november 27, 2014 - 14:00

Dózsa György utca 1–3. szám

csütörtök, november 27, 2014 - 16:00

a Maros Művészegyüttes előadótermében

csütörtök, november 27, 2014 - 17:30

November 27–29.

csütörtök, november 27, 2014 - 18:00

a marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templom Bözödi György-termében

Vezényelt történelem címmel jelent meg Gazda József erdélyi szociográfus újabb könyve, amely a kisebbségbe került magyarság 20. századi sorsát rögzítő dokumentumregény.

A száz éve bekövetkezett világégést idézi fel hangulatában az Emlékezés egy nyár éjszakára című ünnepi műsor, amelyet a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület az EMKE közreműködésével szervez.

December 2-ától 9–13 óra között látogatható a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termében lévő festészeti kiállítás.

Fontosak a csángók! Elsősorban mert magyarok, és nem vagyunk olyan sokan, hogy egyetlen emberről, egyetlen kis közösségről is elfeledkezzünk.

Shakespeare képezi a tematikáját annak a nemzetközi színháztudományi konferenciának, amelyre a szerdai nap folyamán kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem szervezésében.

A B típusú hepatitisz elleni, újszülötteknek beadandó oltóanyag egy hónapja hiánycikk a megye egészségügyi intézményeiben, ezért az úgynevezett hexavalens, kis mennyiségben B hepatitisz elleni oltóanyagot tartalmazó vakcinát kapják a két hónapos csecsemők.

MTI

Az elégséges és az egészséges táplálkozás biztosításáról fogadott el nyilatkozatot, valamint közös cselekvési tervet a világ több mint 170 országa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában múlt héten tartott II. Táplálkozási Világkonferencián. 

MTI

Az elhízás majdnem ugyanakkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás és a fegyveres konfliktusok, nagyobb terhet jelent, mint akár az alkoholizmus, akár a klímaváltozás – állapította meg egy amerikai kutatás, mely az elhízás legyőzésének stratégiáit is vizsgálta.

MTI

Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív, a légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéséből.

1985-től 19.906 HIV-fertőzött és AIDS-beteget vettek nyilvántartásba Romániában. A diagnózis pillanatában 9.963-an voltak 14 évnél fiatalabbak, 9.943-an 14 év fölöttiek. Közülük az évek során 6.540-en elhunytak, s 634 személyről nem lehet tudni semmit.