kedd, szeptember 16, 2014

Több román civil szervezet közleményben tiltakozott a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) a székelyföldi autonómiatervezettel kapcsolatos állásfoglalása ellen, arra hivatkozva, hogy a szabad véleménynyilvánítás betiltása vagy korlátozása a demokráciát és a jogállamiságot ásná alá.

A Gazprom közölte a bukaresti hatóságokkal, hogy keddtől vasárnapig tíz százalékkal csökkenti a Romániának szállítandó földgáz mennyiségét; az orosz cég nem indokolta a döntést – jelentette be hétfőn Răzvan Nicolescu energiaügyi tárca nélküli miniszter.

A „terrorellenes” ukrán kormányerők minden tagját kivonták a kelet-ukrajnai szeparatisták és – Kijev szerint – orosz katonák által bekerített Donyeck melletti Ilovajszk városából – közölte hétfőn Valerij Heletej védelmi miniszter.

A Krímben tartott választások az orosz hatalom törvényességét bizonyították – értékelte a félsziget parlamentjének és a szevasztopoli városi közgyűlés képviselőinek megválasztását Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő egy hétfői tanácskozáson.

Nyilvános vitára hívta ki Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség államfőjelöltjét Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) államelnökjelöltje.

Események

kedd, szeptember 16, 2014 - 11:00

Az érdeklődők az egyesület Bolyai utcai székhelyén iratkozhatnak fel erre hétköznap 10-13 óra között.

szerda, szeptember 17, 2014 - 16:00

Dózsa György utca 9. szám, II. emelet 57-es iroda

szerda, szeptember 17, 2014 - 20:00

a marosvásárhelyi Cuza Vodă utcai G Caféban

csütörtök, szeptember 18, 2014 - 19:00

a Kultúrpalota nagytermében

csütörtök, szeptember 18, 2014 - 19:30

a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében

Hetven évvel ezelőtt, 1944. szeptember 16-án a déli órákban a korábban a nagysármási  kényszerlakhelyre összegyűjtött környékbeli zsidókat, átvezényelték Pusztakamarás határának keleti felébe, a Sóskút nevű határrészbe. 

Iringó tavaszi fuvallatot, őszi pompát, nyári derűt álmodott a keze alá simuló női fejekre. 

A magyar színházak harminc éve ünneplik a magyar dráma napját Madách Imre méltán világhírű műve, Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján, szeptember 21-én. 

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata William Shakespeare SZEGET SZEGGEL című színművének premierjével nyitotta a 2014/2015-ös évadot.

Vasárnap délben a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termében a színek, tájak világába kalauzolt el festményeivel Kerekes József nagyváradi festőművész, akinek több akvarelljét, grafikáját egy hónapig tekinthetik meg az érdeklődők. 

A rendkívülinek ígért időutazáson a Beszélő könyvek sorozat augusztus 26-i rendezvényén Lázok Klára, a Teleki-Bolyai Könyvtár vezetője Deé Anikó tudományos kutatót, volt főkönyvtárost és Orbán János művészettörténészt, a Megyei Múzeum munkatársát bírta szóra, hogy az épület kétféle rendeltetéséről osszanak meg a már közismert adatok mellett sok egyéb érdekességet.  

Kedvesen mosolygó, hatvanas éveiben járó asszony, finom arcvonásokkal. Törékenysége láttán, akik nem ismerik, fel sem tételeznék, hogy milyen erő, mekkora segíteni akarás lakozik benne.

Megyénkben a szülészeti klinikák megkapták a hepatitis B elleni oltóanyagot, ami két hónapon át hiányzott, és a június óta született csecsemőket nem tudták beoltani.  

MTI

Újabb műszívet ültettek be Franciaországban. A második kísérletre néhány héttel ezelőtt a nyugat-franciaországi Nantes egyetemi kórházában került sor, nyolc hónappal a szervet előállító Carmat orvosbiológiai cég első párizsi beültetése után. 

MTI

A Bristoli Egyetem kutatóinak reményei szerint kifejleszthető olyan gyógyszer, amely „átprogramozva” az immunrendszert „kikapcsolja” a szklerózis multiplex kialakulásához vezető autoimmun folyamatokat.