vasárnap, március 1, 2015

Megerősítette a képviselőház szerdán azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a román ortodox egyháznak juttatta a Kovászna fürdővárosban álló Fenyő szállót. 

A következő tizenöt évre érvényes közlekedésfejlesztési tervet fogadott el szerdán a kormány, amely 1300 kilométer autópálya megépítésével számol. 

MTI

A krími tatárok volt vezetője szerint Oroszország „teljesen militarizálja” az általa megszállt Krímet, több mint negyvenezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és atomtöltetek hordozására képes rakétákat telepít a félszigetre.

MTI

Ukrajna ENSZ-nagykövete szerint legalább fél év kell ahhoz, hogy döntés szülessen egy békefenntartó ENSZ-kontingens küldéséről a kelet-ukrajnai válságövezetbe.

MTI

Februárban javult a gazdasági hangulat a 28 tagállamból álló Európai Unióban és a 19 tagállamból álló eurózónában is az Európai Bizottság csütörtöki közleménye szerint. 

Események

vasárnap, március 1, 2015 - 11:00

könyvismertető Fickón, Holtmaroson és Marosvásárhelyen

vasárnap, március 1, 2015 - 12:00

a marosvásárhelyi sportcsarnokban

vasárnap, március 1, 2015 - 18:00

a Maros Művészegyüttes kövesdombi előadótermében

vasárnap, március 1, 2015 - 21:00

a Nemzeti Színház nagytermében

hétfő, március 2, 2015 - 09:30

Szovátán,  Gyergyóremetén, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen

A Népújság Múzsa melléklete 1167. számának tartalma

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

(1922–2015)

Hiszen néhány napja csak, hogy levelet váltottunk, amelyben mindketten a jövőről elmélkedtünk.

Van-e Marosvásárhelynek szellemisége? Minden bizonnyal. De miből áll ez a szellemiség, milyen a város kulturális élete, mit lehetne tenni, hogy az még színesebb, még érdekesebb, a rendezvényei pedig még népszerűbbek legyenek?

MTI

Vivaldi első, elveszett zeneművére bukkanhatott rá egy német könyvtárban őrzött kéziratban Federico Maria Sardelli karmester és zenetörténész.

Láttam, ahogy az elkeseredetten ugató kutya percek alatt megszelídült a keze között. Elismeréssel néztem, ahogy féloldalára dőlt ékszerteknősünkről azonnal megállapította, hogy tüdőgyulladása van, s meg is gyógyította.

MTI

A gyomorfekélyt okozó Helicobacter pylori ellen fejlesztettek ki növényi hatóanyagot a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja és az Újvidéki Egyetem természettudományi karának szakemberei.

A szülésfelkészítő csoport nem arra tanít meg, hogyan kell a szülőszobában jól viselkedni, s a szervezőknek nem célja a kedélyek borzolása sem. Vitázni vagy meggyőzni sem akarnak.

Az autizmussal élő gyerekek társadalmunk szerves részét alkotják.

MTI

Új idegpályát fedezett fel magyar szakemberek vezetésével tudósok egy nemzetközi csoportja; az idegpálya eddig ismeretlen módon köti össze a mozgásért, a figyelemért és az öntudatért felelős agyközpontokat.