kedd, szeptember 30, 2014

Három hétig gondolkozott azon a Marosvásárhelyi Táblabíróság, hogy az egyetemi charta törvénytelenségét állapítsa-e meg vagy sem, de három hét után is rossz ítélet született.

A Kárpát Egyezményt aláíró országok negyedik találkozóján vett részt Korodi Attila környezetvédelmi miniszter szeptember 26-án a csehországi Mikulovban.

MTI

Elfogadta hétfőn az Európai Unió tagállamainak szakminisztereit tömörítő tanács az uniós szintű politikai pártokra vonatkozó új szabályokat lefektető rendeleteket.

MTI

Anar Mammadli azerbajdzsáni ellenzéki politikusnak ítélte oda ebben az évben az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlése a Václav Havel Emberi Jogi díjat.

MTI

Az Európai Unió szakminisztereit tömörítő tanács elfogadta hétfőn az úgynevezett idegenhonos özönfajok, vagyis az EU-n kívülről származó, agresszíven terjedő, a helyi élővilágra fenyegetést jelentő állat- és növényfajok kizárását és visszaszorítását szolgálni hivatott uniós rendeletet.

Események

kedd, szeptember 30, 2014 - 16:00

Rózsák tere 5. szám

kedd, szeptember 30, 2014 - 16:00

a református temetőben

kedd, szeptember 30, 2014 - 18:00

a Bod Péter Diakóniai Központban

szerda, október 1, 2014 - 10:00

a Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházban

szerda, október 1, 2014 - 11:00

a Deus Providebit Tanulmányi Házban

A Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesületnek köszönhetően az elmúlt hét esztendőben minden október tartogatott egy estét, amikor operettdallamok csalogatták a Kultúrpalotába a marosvásárhelyi közönséget.

Érdekes módon nem emlékszem a társalgás forgatókönyvére, így a másfél óra alatt felvillant életszilánkokat többé-kevésbé időrend szerint igyekszem egymás mellé illeszteni.

A nyelv mint ösztön egy olyan felfogásmód, mely a nyelvet alapvető pszichológiai képességnek tekinti.  

A magyar nyelv két legközelebbi rokona, a vogul (manysi) és az osztják (hanti) alkotja az obi-ugor ágat. Elnevezésük is mutatja, hogy ezek a népek az Ob folyó vidékén élnek.

Horger Antal

A marosvásárhelyi zsidóság múltjáról tartott két sikeres előadást a Vásárhelyi Forgatag tavalyi és idei rendezvényén Sebestyén Spielmann Mihály történész, író, a Teleki Téka nyugalmazott vezető könyvtárosa.

„A különböző fertilizációs eljárások eredményeképpen eddig 115 gyerek született, és jelenleg 101 terhes nőt tartunk nyilván…”

Féléves késéssel, júliusban írták alá a családorvosok a Megyei Egészségbiztosítási Pénztárral a 2014-es évre szóló új keretszerződést, amely a tevékenységük alapját képezi.

Miközben a tévéadók ország-világnak kürtölték, hogy tegnaptól nem kell többé sorba állni az egészségbiztosítási pénztáraknál azért az igazolásért, ami bizonyítja, hogy valaki biztosított, a családorvosok az ellenkezőjét állítják.

Idén október 3–4-én Marosvásárhelyen, a Continental szállóban tudományos szimpóziumot szerveznek Aktualitások az urológiában címmel.