csütörtök, július 28, 2016

Az egyetemi címeket, okleveleket és bizonyítványokat hitelesítő tanács (CNATDCU) elutasította Victor Ponta óvását, a volt kormányfő azt kifogásolta, hogy a testület doktori címének visszavonásáról döntött. 

Dacian Cioloş miniszterelnök felszólította a külügy- és a védelmi minisztert, Lazăr Comănescut és Mihnea Motocot, dolgozzanak ki akciótervet azoknak a vállalásoknak a teljesítésére, amelyeket Románia tett a varsói NATO-csúcson.

Ötévi szünet után újraindul Romániában a Zöldház-program, emellett egy Zöldház plusz programot is kezdeményezett a Környezetvédelmi Alap. Jelenleg közvitán van az útmutató, pályázni várhatóan augusztus végétől lehet.

 Újságírók a koszovói török nagykövet távozását követelik az országból, miután Törökország arra kérte a pristinai hatóságokat, hogy tartóztassanak le egy koszovói újságírót, mert az Facebook-oldalán szatirikus megjegyzést tett a meghiúsult katonai puccskísérlettel kapcsolatban.

Beperelheti a román államot a KazMunaiGas, miután a szervezettbűnözés- és terrorizmusellenes ügyosztály (DIICOT) zárolta a vállalat több aktíváját és részvényét, ami megakadályozta a céget abban, hogy részvénycsomagot adjon el egy kínai vállalatnak. 

Események

péntek, július 29, 2016 - 16:00

A rendezvény keretében sor kerül a helikoni írók leszármazottainak találkozójára is szombaton.

péntek, július 29, 2016 - 20:00

Július 29–31. 

péntek, július 29, 2016 - 20:00

Július 29–31. 

szombat, július 30, 2016 - 19:00

A szervezők idénre is tartásos, jó hangulatú bált ígérnek, az erdélyi Anna-bál hagyományához illőt. 

vasárnap, július 31, 2016 - 10:00

Héjjasfalván

Érdekesnek ígérkező, minden bizonnyal nívós koncertnek ad otthont ma este a marosvásárhelyi Jazz&Blues Club. 

Vig Emese: Haza a magasban – Fodor Sándor; Neve és hivatása: Vitályos Ildikó

Július 11-15. között vakációs bibliahétre került sor Vámosgálfalván a Koen Alapítvány részletesen kidolgozott programja révén. 

Vasárnap kortárstalálkozót tartottak Sáromberkén, amelyre a település 1946-ban és 1951-ben született tagjai kaptak meghívást. 

Érdekesnek ígérkezõ elõadásnak ad otthont augusztus 20-án Csíkszereda, ahol a nemzeti ünnep alkalmából ismét bemutatják az István, a király rockoperát – ezúttal a Remény Kis Emberei szervezésében.

Játékosan akár így is írhatnók: valahol itt kezdődik a város francia része, hiszen olyan franciásan hangzik itt egymás mellet három-négy épület felirata: Vogue boutique, J’ADORE...

Az idén július 22–augusztus 22-e között tartózkodik a Nap az Oroszlán jegyében. Mifelénk ekkor tűz a legjobban a nap. 

Nagy ünnep volt július 16-án a Szentábrahámhoz tartozó kicsi faluban, amelynek lakossága már nem éri el a 200-at sem. 

A hónap közepén kerek születésnapot ünnepelt a marosvásárhelyi Filimon Veronika Aurelia tanárnő, volt könyvtárigazgató, aki országos viszonylatban a leggazdagabb, legszebb legyezőgyűjteménnyel rendelkezik.

Prof. dr. Szilárd István a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán működő Műveleti Medicina Tanszék címzetes egyetemi tanáraként az Orvostudományi Kar tudományos főtanácsadója.