kedd, október 21, 2014

A közlekedésért és az energiaunióért felelős biztosjelöltek meghallgatása, szavazás az Európai Bizottságról, a 2015-ös költségvetés, a második Barroso-bizottság munkájának áttekintése, vita az Európai Tanács október 23-24-i ülésének témáiról, az ukrán vámmentesség meghosszabbítása, vita az alapvető jogok helyzetéről Magyarországon lesz a témája az Európai Parlamentnek ezen a héten, derül ki az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája közleményéből.

MTI

A szíriai vezetés ellen bevezetett szankciók szigorításáról döntöttek hétfői tanácskozásukon az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei.

Október 16-17-én kétnapos konferenciát tartott Pozsonyban a Willfried Martens Európai Centrum a Tanulmányokért (CES).

MTI

Beperelte a marosvásárhelyi helyi rendőrséget egy holland–magyar tolmács, akit – állítása szerint – múlt év decemberében azért bántalmaztak a rendőrség székházában, mert nyelvi jogait próbálta érvényesíteni.

A kormánykoalíció az elnökválasztás első fordulója után dönt arról, melyik versenyben maradt elnökjelöltet támogatja a második fordulóban, és arról, hogy ki legyen a következő miniszterelnök – jelentette be hétfőn az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta kormányfő.

Események

kedd, október 21, 2014 - 16:00

Rózsák tere 5. szám

kedd, október 21, 2014 - 17:00

a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben

kedd, október 21, 2014 - 19:00

a Kultúrpalota nagytermében

szerda, október 22, 2014 - 16:00

Dózsa György utca 9. szám, II. emelet, 57-es iroda

szerda, október 22, 2014 - 17:00

a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Az Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál idei, 22. kiadása újra bővelkedik jó magyar játékfilmekben.

November elején ismét sor kerül a vásárhelyi rockzenei élet egyik hagyományos, évi eseményére: a Marosvásárhelyi Rockzenészek Találkozójára.

Tizenhárom társulat részvételével szervezik meg a romániai VII. Interetnikai Színházi Fesztivált, amelynek az idén Csíkszereda ad otthont.

Nemzeti ünnepünkről méltó módon emlékezik meg a magyar közmédia. Élő közvetítések, a dicső napokat idéző filmek, rádióműsorok szerepelnek a jeles nap palettáján.

A Népújság Múzsa melléklete 1150. számának tartalma
 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Nagy előrelépés történt az 1-es típusú cukorbetegség őssejtes gyógyításában azzal, hogy a Harvard Egyetem kutatócsoportjának sikerült úgynevezett pluripotens őssejtekből százmilliós nagyságrendben bétasejteket előállítaniuk.

Első ízben sikerült amerikai és német kutatóknak kimutatniuk az elhízás és a májszövet biológiai öregedése közötti összefüggést. Vizsgálataik megmagyarázzák több, életkorral összefüggő májbetegség idő előtti kialakulását túlsúlyos pácienseknél.

 A Studium Kiadónál megjelent, Pongrácz Antal Rögzített fogpótlások című könyvét 5 év után újra kiadták, válaszolva ezzel a magyarországi és itthoni igényekre. 

A 35 évnél idősebb magyarok fele megterhelőnek érzi az olyan hétköznapi tevékenységeket, mint a házimunka, a cipekedés, a lépcsőzés, a közlekedés, a kisgyermekek emelgetése vagy a kertészkedés, ráadásul a 35-50 évesek fele fájdalmat is tapasztal közben.

Fokhagymakoncentrátummal próbálják megmenteni a halálos betegséggel küzdő fákat Nagy-Britanniában.