csütörtök, március 30, 2017

Theresa May brit miniszterelnök aláírta a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet, amelyet szerdán a brit EU-nagykövet kézbesített Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének.

 A két hónapja hivatalba lépett Donald Trump amerikai elnök kedden írta alá az elődje, Barack Obama által hozott klímavédelmi intézkedéseket eltörlő elnöki rendeletét, és ismét hitet tett az olajkitermelés és a szénbányászat fontossága mellett.

Jogerősen 20 évnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélte szerdán a legfelsőbb bíróság Ion Ficiort, emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával.

Az Európai Bizottság által kiadott, a közúti biztonságra vonatkozó statisztikák szerint Romániában nőtt tavaly a balesetek száma – a közúti balesetben elhunyt személyek száma 1 százalékkal nőtt.

Ştefan Ioniţa, a román közúti infrastruktúrát kezelő állami vállalat vezérigazgatója egy bukaresti közlekedési konferencián elmondta, az idén átadtak már 15 kilométert a dél-erdélyi autópálya Lugos és Déva közötti részéből.

Események

csütörtök, március 30, 2017 - 18:00

A Bernády Közművelődési Egylet a szovátai önkormányzat támogatásával könyvbemutatót szervez.

csütörtök, március 30, 2017 - 18:00

Baricz Lajos bemutatja Radványi Hajnal Piros rózsa című verseskötetét.

csütörtök, március 30, 2017 - 19:00

 Előzenekar a Moonfellas.

csütörtök, március 30, 2017 - 19:00

a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében

péntek, március 31, 2017 - 19:00

Március 31-én, pénteken este 7 órától a szászrégeni George Enescu Ifjúsági Házban (T Klub) a helyi Csillag Egyesület és az RMDSZ szászrégeni nőszervezete Mosolyalbum címmel szervez karitatív előadást.

 Születésnapi tárlatként indult, emlékkiállítássá változott. A méltán nagy hírnévnek és szeretetnek örvendő képzőművész, Haller József születésnapjára készült a család és a kiállításnak otthont adó Bernády Ház, de a művész egészségi állapota leromlott, ezért úgy döntöttek, várnak még

Április 2-án, vasárnap este 7 órai kezdettel a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagytermében rendkívüli orgonahangversenyre kerül sor. A rendezvény egy országos rendezvénysorozat része Helmut Plattner emlékére.

Erdélyi magyar prózaírók román nyelvre fordított írásait tartalmazó kötetet mutatnak be  március 29-én, szerdán 17 órakor a marosvásárhelyi Petru Maior Tudományegyetemen. 

A marosvásárhely-alsóvárosi gyülekezet 1957. május elsejétől önállósult, a Gecse utcai gyülekezetből szakadt ki, mivel a város iparosodásával és a Kövesdomb lakónegyed épülésével a hívek száma igen megnövekedett.

Gabit sohasem láttam fáradtnak. Mintha az ujjai között egymáshoz simuló szirmoktól kapta volna a napkeltétől napnyugtáig és azon túl is kitartó frissességet. Egy vasárnap délelőtt sokszínű, illatos barátai között beszélgettünk. 

A Romániai Magyar Orvos- és Gógyszerészképzésért Egyesület április 4-5-én, kedden és szerdán fogászati és szájsebészeti témakörben továbbképző konferenciát szervez a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban.

A hét végén zajlott Délkelet–Európa legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari kiállítása, a GastroPan, amelynek ezúttal Nagyszeben adott otthont.

Húsvét előtt egyesek nagyon komolyan veszik a böjtöt, nem fogyasztanak húst, állati eredetű termékeket, mások viszont megszokott módon étkeznek, esetleg kisebb adagokat fogyasztanak. 

Saját otthonunkban és öltözködésünkben is variálhatjuk a színeket. Segítségükkel helyreállíthatjuk rossz lelkiállapotunkat, felélénkíthetjük a napunkat, jó hatással lehetünk környezetünkre. Az otthonunkat szükségleteink, szokásaink szerint alakítjuk, színezzük.

Az Együtt a Rákos Gyermekekért Egyesület, a Maros Megyei Orvosi Kollégium, a Maros Megyei Családorvosok Egyesülete és a Maros Megyei Sürgősségi Kórház, valamint az I. Számú Gyermekgyógyászati  Klinika közös szervezésében március 24-én orvosi konferenciára került sor a marosvásárhelyi Privo Hotelben.