péntek, december 2, 2016

MTI

Facebook-üzenetben segített be Dacian Cioloş miniszterelnök a tisztségben maradását támogató két jobbközép párt választási kampányába pénteken.

MTI

Üdvözölte két magyar tagszervezete – az RMDSZ és az MPP – együttműködését az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) a december 11-i romániai választásokról közzétett pénteki állásfoglalásában.

Az Európai Parlament november 30-án, szerdán folytatott vitát és december 1-jén szavazott az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok közötti adatvédelmi keretmegállapodásról, amely a bűncselekmények kapcsán továbbított magánadatokat védi.

MTI

Hozzájárult Klaus Johannis államfő kedden, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűnvádi eljárást indítson az egykori Năstase-kormány három volt minisztere ellen, akiket az úgynevezett Microsoft-aktában hivatali visszaéléssel gyanúsít a vádhatóság.

MTI

Kövér László meggyőződése szerint ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy a választásokon azok a magyarok is részt vegyenek, akik esetleg éppen az elmúlt évek rivalizálásai miatt fordultak el a politikai véleménynyilvánítástól.

Események

péntek, december 2, 2016 - 17:00

Marosvásárhelyen, a Bernády Házban

péntek, december 2, 2016 - 17:00

a katolikus plébánia tanácstermében

péntek, december 2, 2016 - 19:00

Brăila utca 10. szám

péntek, december 2, 2016 - 19:00

A belépés ingyenes. 

szombat, december 3, 2016 - 10:00

az alsóvárosi református templomban

A Népújság Múzsa melléklete 1257. számának tartalma
Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Az ösztöndíj kuratóriuma Esterházy Péter, Keresztury Tibor és Szilasi László, az Esterházy Péter halálával megüresedett posztot 2017-től Parti Nagy Lajos tölti be.

A 20. század első felében alkotó legjelentősebb magyar képzőművészek Gombosi György művészettörténész által összegyűjtött rajzaiból nyílt kiállítás Rippl-Rónaitól Vajdáig címmel Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).

Ambrus Lajos – 75.   

Itt az utcasarkon – akkor még sarok volt, most így lekerekítve csak kereszteződésnek lehet nevezni – valamikor egy dohányáruda, mindközönségesen trafik volt. Most valahol az útkereszteződés közepén lenne. 

Az 1859-ben tartott alapító közgyűlésére emlékezve az Erdélyi Múzeum-Egyesület a november 23-ához közeli hétvégén szervezi meg a Magyar Tudomány Napja Erdélyben rendezvénysorozatot.

November 19-e a WC világnapja volt. Akár mosolyogni is lehet ezen, de ha arra gondolunk, hogy a Föld 1,1 milliárd lakója a szabadban kénytelen végezni dolgát, akkor komolyra fordíthatjuk a szót. 

MTI

A magyar fejlesztésű találmányt november 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián tartott sajtótájékoztatón mutatták be. 

MTI

Állatkísérletek azt mutatták, hogy a Bdellovibrio bacteriovorus úgy viselkedik, mintha „élő antibiotikum” lenne, amely segít legyőzni a súlyos fertőzéseket.

A Kemény János Művelődési Társaság régi mulasztást pótolt november 18-án, amikor a DIO Házban bemutatta a szászrégeni származású néprajzkutató, szakíró, szakoktató, Kissné Portik Irénke székely népviseletről szóló könyvét.