szerda, február 21, 2018

MTI

Romániának fokoznia kell a romákkal szembeni megkülönböztetés leküzdésére, valamint a területén élő valamennyi nemzeti kisebbség jogai védelmének javítására irányuló erőfeszítéseit – közölte az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményének tanácsadó bizottsága (FCNM) szerdán.

MTI

Egybehangzó szerdai brit médiaértesülések szerint a brit kormány azt javasolja Brüsszelnek, hogy a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszak ne érjen véget feltétlenül 2020 végén, ahogy azt az EU korábban indítványozta.

MTI

A vasúti sínekre zuhant egy 15 méter hosszú, négytonnás tartószerkezet szerdán a ploieşti-i nyugati pályaudvar Bukarest felőli bejáratánál, megbénítva a vasúti közlekedést Románia legforgalmasabb, Erdélyt a fővárossal összekötő vasútvonalán. 

Az erről szóló törvényjavaslatot első házként fogadta el szerdán a szenátus. 

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter szerdán, amikor annak kapcsán kérdezték, hogy 4,3 százalékra nőtt az inflációs ráta, úgy nyilatkozott, minden emelkedés aggodalmat kelt. 

Események

szerda, február 21, 2018 - 16:00

Dózsa György utca 9. szám

szerda, február 21, 2018 - 17:30

a Bernády Házban

szerda, február 21, 2018 - 18:00

a Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Erzsébet termében

szerda, február 21, 2018 - 19:00

a Maros Művészegyüttes marosvásárhelyi, kövesdombi székhelyén

csütörtök, február 22, 2018 - 17:00

az RMDSZ szászrégeni székházában

Március 3-án, szombaton 13 és 19 óra között a marosvásárhelyi Jazz & Blues klubban a magyarországi Peron music alapítvány tehetségkutató fesztivált szervez, amelyre előzetes jelentkezést követően rock- és alternatív zenekarok neveznek be.

Csak kicsi „tükrére” büszke. Tizenegy éve lepték meg vele az égiek.

A Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet és a marosvásárhelyi K’ARTE Egyesület február 28. – március 4. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Magyar Filmnapokat Marosvásárhelyen.

Ez év február 25-én és 26-án ismét bemutatásra kerül A gyertya könnye című produkció. A Sütő András műveiből készült dramatikus összeállítást Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina adja elő, az esemény mindkét alkalommal 19 órakor kezdődik a Yorick Stúdióban. 

Ünneplő fehérbe öltözött, megilletődött gyermekek léptek – talán életükben először – színpadra péntek este a Maros Művészegyüttes kövesdombi termében.

A napokban jelentették be, hogy 2019. február 15-től életbe lép a 201162/EU irányelv, amely arra kötelezi a gyártókat, hogy hozzanak létre egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi a gyógyszerek eredetiségének az ellenőrzését az EU-ban. 

MTI

Svéd kutatók elkészítették az agyi vérereket és az úgynevezett vér-agy gátat alkotó sejtek részletes molekuláris atlaszát, amely új információkkal segíti az agy különböző betegségeinek kutatását.

Beszélgetés Balázs Gáspár-Emil íróval

Ahogy korábbi összeállításunkban említettük, az idén ünnepli negyedszázados születésnapját a marosvásárhelyi Rheum-Care Alapítvány. 

Az Ebtenyésztők Országos Egyesületének okleveles kutyakiképzője, Pletl István huszonkét éve foglalkozik a kutyák viselkedési zavarainak megváltoztatásával.