szombat, május 30, 2015

Amerikai kongresszusi képviselőket, magas rangú külügyminisztériumi tisztviselőket, emberi jogi és vallásügyi szakértőket, valamint az amerikai magyar közösség tagjait tájékoztatja június 2-5. között a másfél milliós erdélyi magyar közösséget ért jogsértésekről a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kelemen Hunor által vezetett delegációja, amely a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) meghívására látogat Washingtonba.

A prefektúra kollégiumának szerdai ülésén két beszámoló hangzott el: az egészségbiztosítási pénztár, illetve a megyei pénzügyi hatóság részéről. 

MTI

Átadták a köztestületi díjakat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki budapesti közgyűlésén: a Nagydíjat Tornai József költő, műfordító, a nemzet művésze, az Életműdíjat pedig Kallós Zoltán néprajztudós, a nemzet művésze vehette át.

Ha a főispáni hivatal törvényesség szempontjából nem emel kifogást, akár júniusban kihelyezhetik Marosvásárhelyen azokat az utcanévtáblákat, amelyek a román nyelvű megnevezés mellett a hagyományos, magyar nevet is tartalmazzák.

Az Általános Orvosok és Családorvosok Maros Megyei Egyesülete valamint a Családorvosok Patronátusának megyei szervezete többször is kifejezte aggodalmát amiatt, hogy az egészségügyi kártya bevezetését követően hogyan fog működni az egységes integrált informatikai rendszer.

Események

szombat, május 30, 2015 - 07:00

A Maros Megyei Könyvtár szervezésében

szombat, május 30, 2015 - 07:00

A Maros Megyei Könyvtár kövesdombi fiókja a Nagyinet program keretében középkor végi várakhoz szervez kirándulást május 30-án, szombaton reggel 7 órai indulással.

szombat, május 30, 2015 - 09:00

a dicsőszentmártoni Magyar Közművelődési Központban

szombat, május 30, 2015 - 14:00

a marosvásárhelyi Promenada Mall parkolójában

szombat, május 30, 2015 - 14:00

a marosvásárhelyi Promenada Mall parkolójában

A Népújság Múzsa melléklete 1180. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Első ízben szervezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház tánchetet. Az ötlet Keresztes Attila művészeti igazgatótól származott.

Összefonódás; Szíveden élnek

Hogy is hiányozhatnának? Ahányszor Marosvécsre utaztak, vagy a Székelyföld távolabbi tájait keresték fel, Marosvásárhely mindig fontos megállóhely, barátságos, otthonos, vendégmarasztaló „főváros” volt az Erdélyi Helikon tagjai és az írás többi kiváló elkötelezettje számára, akik joggal érezhették, hogy „Vásárhelynek lelke van /volt?!/ s ez a lélek sugárzik”.

Haller is a teljes világot átölelő művészi univerzumot igyekezett létrehozni immár hat évtizedes pályafutása folyamán.

MTI

A kevés folyadékot fogyasztó gépkocsivezetők kétszer annyi hibát követnek el, mint azok a társaik, akik elegendő folyadékot isznak – állapították meg brit kutatók, akik szerint a kevés folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyes, mint az ittas vezetés. 

Az elmagányosodás, a társadalmi elszigetelődés volt a témája annak a május 19–22. között tartott nemzetközi tanácskozásnak, amelyet a Franciaországban működő Social Sans Frontières (Szociális Ellátás Határok Nélkül) szervezet égisze alatt szervezett a Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatóság a megyei tanács támogatásával.

MTI

A várandósság alatt hosszú időn át szedett paracetamol károsíthatja a fiúmagzatok későbbi termékenységét – derült ki egereken végzett kísérletekből.

MTI

A jövőben kétféle szemműtétet is elvégeznek egyszerre a budapesti Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján.

A prevencióról másként – hétköznapi téma, nem hétköznapi módon címmel hét előadásból álló szakmai napnak adott otthont a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen a Szent Balázs Alapítvány és az MMDSZ.