hétfő, január 26, 2015

Tüntetést rendezett a frankhitelesek szövetsége vasárnap Bukarestben, a hitelek lejre váltását követelve.

Egy új választási rendszer előkészítéséről is konzultálni akar Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal, miután sikerült pártközi megállapodást elfogadtatnia a védelmi költségvetés növeléséről.

Megszüntette a nyomozást Traian Băsescu volt államfő ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az úgynevezett flottaügyben, amelyben azzal gyanúsították a politikust és 79 feltételezett bűntársát, hogy a ’90-es években mélyen áron alul adták el Románia 16 kereskedelmi hajóját egy külföldi cégnek.

Victor Ponta miniszterelnök szerint a franciáknak, mielőtt szemrehányást tesznek Romániának amiatt, hogy csak kis mértékben sikerült „asszimilálnia” roma kisebbségét, el kellene gondolkodniuk azon, hogy nekik mennyire sikerült ugyanez a saját bevándorlóikkal. 

Teljes flottáját lecserélheti a Tarom nemzeti légitársaság, a mostani vegyes flotta megszűnik és csak Airbusokat üzemeltetnek majd.

Események

hétfő, január 26, 2015 - 17:05

Marosvásárhelyi TVR – Sípszó után

hétfő, január 26, 2015 - 18:00

Segesváron, a Gaudeamus Alapítvány székhelyén

hétfő, január 26, 2015 - 19:30

Caligula helyett Az ördög próbája

kedd, január 27, 2015 - 18:00

Helyszín: a Dr. Bernády György Általános Iskola tornaterme.

kedd, január 27, 2015 - 18:00

a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termében

A Keleti-Kárpátokon túli, különös szépségű világban, Csángóföldön találták magukat csütörtök délután a Maros Művészegyüttes termét zsúfolásig megtöltő marosvásárhelyiek.

A Népújság Múzsa melléklete 1162. számának tartalma

 

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A Pátyi esték rendezvénysorozat pénteken újabb szép élménnyel lepte meg a közönséget. A Budapest közeli település művelődési házában Förgeteg címmel tartott irodalmi emlékműsort az Erdélyi Helikon – Marosvécsi Kemény Alapítvány.

Sokan látogatják a Román Viktor-emlékkiállítást a marosvásárhelyi Bernády Házban. Kedden népes közönség nézte meg az Attila szekere a Szajna partján című újravetített filmet, Boros Zoltán és alkotótársai kiváló produkcióját.

A megújulás és a hagyományteremtés szándékát egyaránt felmutató nemzetközi grafikai szemle az előzőeket meghaladó mutatószámokat produkálva újabb állomásához érkezett.

MTI

Az egykori polihisztor külügyminiszter Bánffy Miklós életéről és munkásságáról nyílik kiállítás Illúzió és tükröződés címmel a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban csütörtökön a magyar kultúra napján.

MTI

A gyöngytyúk és a pisztráng lesz a Bocuse d'Or Lyon idei témája január 27–28-án; a világ legrangosabb szakácsversenyének magyar csapata pénteken Budaörsön beszámolt az eddigi három hónapos felkészülés eredményeiről. 

Farsangba léptünk, ilyenkor eszembe jutnak azok a finom házi ízek, amelyekkel ilyen téli napokon szánkózásból jövet meglepett bennünket nagymamám és édesanyám.

MTI

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írta a Magyar Gyermekorvosok Társasága a napokban kiadott közleményében.

MTI

Magyarországon először a Debreceni Egyetem (DE) egészségügyi központjának urológiai klinikáján végeztek húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtétet teljes egészében laparoszkópos technikával.