hétfő, október 23, 2017

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szombat délután a Kultúrpalota nagytermében megtartott tisztújító küldöttgyűlésén 109 szavazattal Izsák Balázs újabb elnöki mandátumot nyert. 

MTI

Hatvanegy évvel ezelőtt a bátorság legyőzte a félelmet, és összefogást szült – hangsúlyozta Latorcai Csaba, a magyar Miniszterelnökség helyettes államtitkára szombaton Budapesten, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének megemlékezésén.

MTI

Elutasítja az európai integráció mélyítését és az illegális bevándorlást, Csehországot pedig egy nagyvállalat mintájára szeretné irányítani Andrej Babis, a hétvégi képviselőházi választásokon győztes jobbközép ANO mozgalom elnöke, a cseh kormányfői tisztség valószínű várományosa.

MTI

A katalán parlament összehívását jelentette be szombat esti televíziós beszédében Carles Puigdemont katalán elnök, hogy „megvitassák és eldöntsék” a választ a spanyol kormány Katalóniában tervezett intézkedéseire.

A nagyszentmiklósi határrendészek huszonnyolc ázsiai származású személyt tartóztattak fel, akik Magyarországra akartak átszökni.

Események

hétfő, október 23, 2017 - 16:00

a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyerészképzésért Egyesület továbbképző ülésszaka

hétfő, október 23, 2017 - 17:00

Újra közönség elé áll a marosvásárhelyi szobrászművész. Bronzvilág című egyéni tárlatára a XX. Bernády Napok nyitórendezvényeként kerül sor október 23-án 17 órakor a Bernády Házban. 

hétfő, október 23, 2017 - 18:00
Marosszentkirályon
hétfő, október 23, 2017 - 18:00

a Corvin Mátyás tér 19. szám alatti MarMed járóbeteg-rendelő előadótermében

hétfő, október 23, 2017 - 19:00

a Kultúrpalota nagytermében

Ana Maria Galea zenei karrierjének tizedik évfordulójára kerül sor november 4-én, szombaton 19 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

A Népújság Múzsa melléklete 1303. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Valami újra kellene

Régenvolt szavak kelleme

Mosoly és báj és óhajok

Romantikázó sóhajok

A Kemény Zsigmond Társaság és a Mentor Könyvek Kiadó közös estjén Györffy András színművész szavalata után Csíky Boldizsár, a KZST elnöke köszöntötte a Bernády Ház közönségét és a szerzőt.

Visszatérnek a Székelyföld peremén fekvő Gyimesek vidékére az Orbán Balázs nevét viselő 36. dokumentarista fotótábor résztvevői október 20–27. között. 

Az elmúlt pénteken harmadszor találkoztak a székelyföldi kórházak igazgatói, menedzserei, vezetőségének képviselői a MOGYE magyar tagozatának végzős orvosaival és a rezidens orvosokkal.

A Szent Balázs Alapítvány, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Megyei Tanács és a Studium–Prospero Alapítvány közreműködésével orvosi konferenciát szervez Fájdalom – a morfopatológiától a kezelésig címmel. 

A megyei egészségbiztosítási pénztár értesíti a szolgáltatókat, hogy a Maros megyei biztosításra jogosultaknak 10.420 új elektronikus kártyát állítottak ki. Ezeket átadták az Országos Postahivatalnak, hogy eljuttassa a címzetteknek. 

Tizennégy éve tartják meg október 16-án az európai újraélesztési napot. Ennek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a lélekjelenlét és a szakszerű újraélesztési ismeretek birtokában a szívhalál első három-öt percében életet lehet menteni, mielőtt a mentők a helyszínre érkeznének. 

A hírt kedden jelentette be egymondatos Twitter-üzenetében a Kensington-palota, a hercegi házaspár londoni rezidenciája.