péntek, október 31, 2014

A Környezetvédelmi Minisztérium véglegesítette a barnamedve-populáció jobb menedzsmentjét célzó javaslatcsomagot.  

Az államelnök-választás első fordulója a magyar közösség sorsára, második fordulója pedig az ország jövőjére nézve fontos. November 2-án, vasárnap a magyarság ismét bebizonyíthatja erejét azzal, hogy egy emberként támogatja Kelemen Hunor szövetségi elnököt, az RMDSZ államelnökjelöltjét, kiáll azok mellett a közösségi tervek mellett, amelyeket képvisel.  

Vasárnap választás. Egyesek tét nélkülinek nevezik, és azt mondják, nem érdemes elmenni szavazni. Mi erről a véleménye? – kérdeztük Brassai Zsombort, az RMDSZ Maros megyei elnökét.

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnökének és Korodi Attila környezetvédelmi miniszternek a jelenlétében írták alá október 30-án Marosvásárhelyen Ludas és Mezőrücs erdősítési, valamint Vajdaszentivány és Mezősámsond csatornázási szerződéseit. A négy településen a munkálatokat a Környezetvédelmi Alapból (AFM) finanszírozzák.

Új közgyűlési képviselő beiktatásával kezdődött a Maros Megyei Tanács tegnapi ülése. A PPDD párt részéről Chiorean Anghel tanácsos tette le a hivatali esküt, Stoica Ion mandátumának megszűnésével.

Események

péntek, október 31, 2014 - 16:00

a református templomban kezdődő ünnepség keretében

péntek, október 31, 2014 - 19:30

Október 31–november 6.

szombat, november 1, 2014 - 11:00

a református temetőben

szombat, november 1, 2014 - 20:30

Sinaia utca 3.

vasárnap, november 2, 2014 - 11:00

a református templom udvarán

A Népújság Múzsa melléklete 1152. számának tartalma
 

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

Volt emberek.
Ha nincsenek is, vannak még. Csodák.

Népszerű a két budapesti szerző Marosvásárhelyen. Telt ház van, valahányszor fellépnek a Látó Irodalmi Színpad és Játékok rendezvényein.

A tízéves sorozat ünnepére 

Ne gondoljanak hátborzongató fekete mágiára, ezen a szombaton nem volt semmilyen okkult beavatás, túlvilági kicsapongás, bacchanália, de bepillanthattunk néhány műfaj boszorkánykonyhájába s pár alkotó műhelytitkaiba.

A Gelencei orvosi könyvecske gazdag hasonló „gyógyszerekben” – hallottuk a Beszélő könyvek szerda esti rendezvényén, amely az 1700–1800-as években Marosvásárhelyen folyó orvoslást vette számba, s ennek kapcsán a Teleki Tékában található gazdag orvostörténeti anyagról is szó esett.

MTI

Október közepén üzembe helyezték az első, mindenki számára elérhető, közterületen lévő defibrillátort Budapesten.

MTI

Amerikai kutatóknak először sikerült visszafordítaniuk az Alzheimer-kórral összefüggésben lévő memóriaromlás folyamatát.

MTI

A születés évszaka és a hangulati zavarok kialakulásban szerepet játszó affektív temperamentumok összefüggést mutatnak, ennek felfedezése újabb segítség lehet a betegségek okainak megértésében és hatékonyabb gyógyításában.

MTI

Sikeresnek bizonyult egerekbe ültetett agresszív emberi tüdőrákos sejtek elpusztításában egy fejlesztés alatt álló új gyógyszer, amelyet a Chicagói Egyetem kutatói vizsgálnak.