péntek, október 24, 2014

Vasárnap hajnali négykor egy órával vissza kell állítani az óramutatókat.

Victor Ponta kormányfő, államelnökjelölt, Liviu Dragnea kormányfő-helyettes, Ioan Rus szállításügyi miniszter és Mircea Duşa védelmi miniszter jelenlétében avatták fel tegnap a marosvásárhelyi terelőút építőtelepét.

MTI

Destruktív tevékenység folytatását, a törvényhozási munka akadályozását, végül pedig Petro Porosenko elnök megbuktatását kapták feladatul a Moszkvához hű ukrajnai politikusok, akik a vasárnap megrendezendő parlamenti választásokon indulnak jelöltként – vélekedett Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója egy sajtónyilatkozatában, amelyet az ukrán média csütörtökön hozott nyilvánosságra.

Elfogadta a bukaresti táblabíróság szerdán a román állam perbe hívását Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnok ügyében.

Traian Băsescu román államfő bejelentette, hogy a Népi Mozgalom Pártba (PMP) lép be, miután lejár az államelnöki mandátuma.

Események

péntek, október 24, 2014 - 10:00

a marosvásárhelyi Kultúrpalota Tükörtermében

péntek, október 24, 2014 - 11:00

a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében

péntek, október 24, 2014 - 16:00

az iskola sporttermében

péntek, október 24, 2014 - 17:00

a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában

péntek, október 24, 2014 - 17:00

a 15 lejes belépőjegyet a helyszínen lehet megvásárolni

Tíz éve ősszel rendezik meg az erdélyi magyar hivatásos táncegyüttesek találkozóját, amelynek célja elsősorban az, hogy a szakemberek találkozzanak, tapasztalatot cseréljenek. A seregszemlén azt is felmérik, hol áll a profi néptáncművészet Erdélyben.

Kulcsár Erzsébet kiállítása; Művészetis diákok kiállítása; Természetfotók a Nemzeti Színházban; Gyógyszerészettörténeti kiállítás a várbeli múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918
 
Művészetis diákok kiállítása
 

Kedden délután a Kultúrpalota zsúfolásig megtelt időszakos kiállítótermeiben megnyílt a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum IX–XII. osztályos képzőművészeti szakos diákjainak válogatott tárlata.

Ősbemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata: e hét péntekének estéjén Albert Camus világhírű drámáját, a Caligulát láthatja első alkalommal a vásárhelyi közönség.

A rendezvénysorozat keretében hat konferenciát és húsz könyvbemutatót is tartanak.

Két nagyon gyakori ortopédiai rendellenességgel, a csípőficammal és a lúdtalppal kapcsolatos tudnivalókat osztotta meg a hallgatósággal dr. Incze Bartha Zsuzsánna ortopéd szakorvos a Védem Egyesület által szervezett rendezvényen.

Újabb nyilvános szakmai találkozót tartottak hétfőn a Mihai Eminescu Ifjúsági Házban az észak-karolinai Davidson College (AEÁ) és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem együttműködésében zajló dohányzáskutatási projekt keretében.

A sajtó részvételével szervezett kerekasztal-megbeszélésen emlékeztek meg október 20-án a csontritkulás világnapjáról a megyei sürgősségi kórház vezetői és szakemberei.

Úgy ülnek egymás mellett, mintha a mesebeli végtelenből érkeztek volna a rendezett virágoskert végében levő kicsi ház bejárata elé.

Kicsoda tulajdonképpen a kamasz, valóban hamarabb kezdődik mostanában a serdülőkor, mint az elmúlt évtizedekben, hogyan közeledhet hirtelen lázadóvá váló gyermekéhez a szülő, milyen szerep jut ebben a sérülékeny korban az iskolának, illetve az egyháznak? – ezeket a kérdéseket járták körbe az október 15-ei, múlt szerdai Női Akadémia résztvevői a marosvásárhelyi Ama Deus keresztény kávézóban.