szombat, november 25, 2017

A marosvásárhelyi tanács tegnapi ülésén a képviselők megszavazták a köztisztséget betöltők és a polgármesteri hivatal szakapparátusa alkalmazottai alapfizetésének emelését. Jelentős bérnövekedésre elsősorban a vezető állásban levő közalkalmazottak számíthatnak. 

Hivatalában marad a kormány, mivel a parlament csütörtökön nem fogadta el az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt.

Elutasította az alkotmánybíróság Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök beadványát, és megállapította, hogy nem áll fenn alkotmányos természetű jogi konfliktus a kormány és az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) között a Belina-ügyben indított bűnvádi eljárás kapcsán.

Jóváhagyta szerdán a kormány azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazná, hogy a közelgő parlamenti vakáció ideje alatt rendeleteket adhasson ki olyan kérdésekben, amelyeket nem kell organikus törvényben szabályozni.

Javaslatot tett az Európai Bizottság egy új európai rendszer létrehozására természeti katasztrófák megelőzése és kezelése érdekében.

Események

szombat, november 25, 2017 - 10:00

a szovátai közbirtokosság székházában

szombat, november 25, 2017 - 15:00

Marosszentgyörgyi római katolikus plébánia tanácsterme

szombat, november 25, 2017 - 16:00

 A közösségért tenni érdemes! 

szombat, november 25, 2017 - 19:00

a Monte-Carlo étteremben

vasárnap, november 26, 2017 - 10:00

Marosszentgyörgyi római katolikus templom

A Népújság Múzsa melléklete 1308. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Elhangzott az Arany János-esten

 Idén Arany-emlékévet ünnepelünk, a költő születésének kétszázadik évfordulóját. Az alkalomról az idei, 23. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár szervezői sem feledkeztek meg: az eseménysorozat szombatjának délutánján a neves meghívottak beszélgettek egymással a Költők kerekasztala: Arany János ma című rendezvényen.

Simion Hegyi Margit Gyökerek címet viselő kiállítása színpompás képzőművészeti élményt nyújt a novemberi havazásban mindenkinek, aki még megnézi, hisz december elejéig hosszabbították meg a tárlatot a marosvásárhelyi evangélikus-lutheránus gyülekezet Topliţa utcai tanácstermében. 

Interjú Keresztes Attila rendezővel a Hedda Gabler kapcsán

A dohányzás visszaszorítását célzó tervei között a francia filmekben is megtiltaná a dohányzást a francia egészségügyi miniszter.

A MOL Románia és A Közösségért Alapítvány kihirdette a 9. MOL Gyermekgyógyító program pályázati kiírásának nyerteseit. 

Néhány gyakorlati tanács, hogyan csökkentsük családtagjaink asztmás krízisének valószínűségét otthonunkban, közvetlen környezetünkben.

Az az igazság, hogy érdemes a francia konyhából ihletődni, mert nagyon finom és praktikus ételekkel gazdagíthatjuk a mindennapi menüt. 

Négy gyerekből egy kövér, hallom a tv mindennapos rémhírei között, most már sokadszorra. Aggódnak a szakemberek a helytelen táplálkozás miatt, a gyorséttermek felhozatala, a péktermékek, az édességek túlzott fogyasztása miatt.