péntek, augusztus 28, 2015

Csütörtök délben a prefektúra kistermében tartott sajtótájékoztatót Gratiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási miniszter, aki három megyében tartott terepszemlét. 

MTI

Több százezer ügyfelet és még ennél is több szerződést hagyhat maga után Magyarországon a romániai Astra biztosító, amennyiben a napokban kezdődött csődeljárás végén befejezi tevékenységét, azonban a még hiányzó díjakat be kell fizetniük az ügyfeleknek. 

MTI

Új biztonsági megállapodást szorgalmaznak a NATO és Oroszország között volt vezető politikusok, egykori külügy-, illetve védelmi miniszterek, szerdán közzétett felhívásukban.

MTI

Határmegállapodást írtak alá Bosznia-Hercegovina és Montenegró képviselői szerdán Bécsben, az osztrák fővárosban sorra kerülő nyugat-balkáni konferencia előtt.

MTI

Izrael szerda éjjel a Hamasz egyik gázai fegyverkészítő műhelyét támadta, válaszul egy éjfél körül Gázából Izraelre indított rakétára – értesült a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

Események

péntek, augusztus 28, 2015 - 10:00

Augusztus 28–30.

péntek, augusztus 28, 2015 - 16:00

Augusztus 28–29. 

péntek, augusztus 28, 2015 - 18:00

a Teleki Téka udvarán 

péntek, augusztus 28, 2015 - 18:00

Augusztus 28–30. 

péntek, augusztus 28, 2015 - 20:00

a marosvásárhelyi Spectrum Színházban

Újra kalauzunkul szegődik Vásárhely kiváló ismerője, Balás Árpád tanár úr. Zsebre szabott könyvét csütörtök délben mutatták be a Tékaforgatagon. 

 
A falu lelke című kiállítás augusztus 27-én, csütörtökön nyílt meg a Vásárhelyi Forgatag eseményeként a Bernády Ház tetőtéri galériájában. 

S a gondolat, mely egykor benne forrott,

Hogy fényt árasszon máig is reánk.

A székelyudvarhelyi Erdélyi Toll hetedik évfolyamának második számáról van szó, amely tartalmi, műfaji sokszínűségével a korábbi számokhoz hasonlóan  ragadott magával, és röpített végig tereken és korokon. 

Igen, a táborjáró riportert is meglepi, hogy drónt is láthat a nyárádszeredai művésztelepen. Ilyesmivel más honi alkotótáborokban még nem találkozott, Dimi Constantinides rögtönzött bemutatója egykettőre lázba is hozza, kamerájával alig tudja követni az udvar fölött repdeső fura szerkezetet. 

MTI

Napi legalább négy csésze kávé elfogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kiújulásának kockázatát – derült ki az amerikai Dana-Farber Rákintézet nagyszabású tanulmányából.

A Krónikus Bántalmakban Szenvedő Páciensek Szervezeteinek Romániai Koalíciója kedden elindította Romániai beteg – 6 százalékot az egészségügynek! című kampányát, amelyben olyan költségvetést kér, amely mindenkinek lehetővé teszi a teljes hozzáférést a támogatott gyógyszerekhez és új terápiákhoz.

MTI

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrend-kiegészítők sok évvel a szedésük után is képesek megakadályozni a skizofrénia és más pszichotikus betegségek tüneteinek kifejlődését – bizonyították ausztrál és osztrák tudósok vizsgálatai.

MTI

Először állítottak elő egy csaknem kifejlett emberi agy modelljét laboratóriumi körülmények között az Ohiói Állami Egyetem kutatói – közölte a múlt héten a The Huffington Post hírportál.

Minden anyukának összeszorul a szíve, amikor bölcsődébe kell adnia csemetéjét, amikor becsukódik az ajtó, és ottmarad a síró kisgyerek.