péntek, március 27, 2015

Az erdélyi magyar pártok vezetői egyöntetűen jogsértőnek és az európai értékekkel összeegyeztethetetlennek tarják, hogy a belügyminisztérium által közzétett közrendvédelmi és közbiztonsági stratégia tervezete a közbiztonsági veszélyforrások közé sorolná az etnikai autonómia követelését.

Klaus Johannis államfő és több nyugati ország bukaresti nagykövetsége szót emelt szerdán amiatt, hogy a szenátus nem járult hozzá a korrupcióval gyanúsított Dan Şova szociáldemokrata szenátor előzetes letartóztatásba helyezéséhez.

A hatalmi ágak szétválasztásának tiszteletben tartását kérte a parlamenttől a Legfelső Bírói Tanács (CSM), amely csütörtöki állásfoglalásában úgy értékelte: a törvényhozás több esetben hátráltatta vagy meg is akadályozta az igazságszolgáltatást.

MTI

Az Alpokban lezuhant német utasszállító egyik pilótája a baleset előtt elhagyta a pilótafülkét, és nem tudott visszatérni, mielőtt a gép a hegyoldalnak csapódott.

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka Románia átáll a hivatalos nyári időszámításra, hajnali 3 órakor 4 órára kell előrevinni az órákat.  

Események

péntek, március 27, 2015 - 10:00

a Mures Mallban

péntek, március 27, 2015 - 11:00

a várbeli Történelmi Múzeumban

péntek, március 27, 2015 - 18:00

a Jazz & Blues Clubban

péntek, március 27, 2015 - 18:00

Marosvásárhelyen, a G Caféban

péntek, március 27, 2015 - 18:00

a Promenada Mall parkolójában

A Népújság Múzsa melléklete 1171. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

130 éve, 1885. március 29-én Szabadkán született Kosztolányi Dezső író, költő, műfordító, kritikus, esszéista, újságíró, a Nyugat első nemzedékének jelese. 51 évesen, 1936-ban hunyt el Budapesten.

A 2015-ös színházi világnapi üzenetet Krzysztof Warlikowski lengyel rendező írta. Az 1962-ben született, nemzetközileg ismert és elismert színházi alkotó a varsói  Nowy Teatr alapítója és művészeti vezetője. Március 27-én a világ számos színházában olvasták fel írását.

Isa Schneider: Az én Marosvásárhelyem 

A marosvásárhelyi és a besztercei képzőművészek két csoportja – összesen 37 festő, szobrász, grafikus, díszítőművész – a kettes szám bűvöletében alkotott művekkel van jelen a budapesti MAMŰ Galériában.

Talán soha nem szorongott annyi hallgató az előadóteremben és a folyosón is, mint a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület 60. ülésszakán, amelynek előadója dr. Tényi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára volt.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) fogorvosi szakosztályának Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) csapata az elmúlt fél év során több mint 250 általános iskolás kisdiákot látogatott meg a marosvásárhelyi oktatási intézményekben.

2014-ben 15.000 új tébécés beteget vettek nyilvántartásba Romániában, amivel továbbra is a kényelmetlen első helyen állunk az Európai Unióban.

MTI

A világon először a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudósai fényképezték a kannabisz agyi hatását: a rekreációs, tehát nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre elhangolja az agyat.

Az endometriózisban szenvedő nők száma világszerte 200 milliónál is több lehet.