vasárnap, április 26, 2015

Az Erdélyi Magyar Néppárt marosvásárhelyi szervezete átiratban fordult Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalához, amelyben a helyi rendőrség vezetőjének azonnali lemondását vagy lemondatását követeli.

Pénteken sajtótájékoztatón jelentette be Barabás Miklós tanár, civil aktivista, akit nemrég ötezer lejre büntetett a helyi rendőrség a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztése miatt, hogy független civilként részt kíván venni a május 31-i előválasztáson.  

„Egy ilyen megosztó személy ténykedéseivel, nyilatkozataival egyértelműen árt a békés egymás mellett élésnek, ezért a Magyar Polgári Párt nevében a rendőrparancsnok menesztését kérjük, és felkérjük a marosvásárhelyi RMDSZ-es tanácsosokat és a Maros megyei RMDSZ vezetőségét is, hogy csatlakozzanak” – jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Bíró Zsolt pártelnök.

Elfogadta a képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely ismét nemzeti ünneppé nyilvánítja május 10-ét, a román királyság megalakulásának és az ország 1877-ben kikiáltott függetlenségének napját, amely a kommunizmus korszaka előtt is Románia nemzeti ünnepe volt.

Az STS kidolgozott egy alkalmazást, mellyel a 112-es sürgősségi hívószám operatőrei lokalizálni tudják a hívó félt GPS-en keresztül.  

Események

vasárnap, április 26, 2015 - 10:00

a marosvásárhelyi Vártemplomban

vasárnap, április 26, 2015 - 12:00

a dicsőszentmártoni templomban

vasárnap, április 26, 2015 - 18:00

a Marosvásárhelyi Rádióban

vasárnap, április 26, 2015 - 19:30

a Nemzeti Színház nagytermében

hétfő, április 27, 2015 - 10:00

Köteles utcai Stúdió Színház

Különleges műsorral ünnepli idén a táncot az Erdélyi Magyar Televízió. A tánc világnapja alkalmából különkiadással jelentkezik a televízió komolyzenei magazinja, a Visszhang.

A Népújság Múzsa melléklete 1175. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Igen érdekes, meglepően látványos tárlat nyílt kedd délután a Maros Megyei Múzeum várbeli kiállítótermében.  

Nem lehetnek ennyire élők, csakis a holtak.
Például ez a harangozó.
 

MTI

Ausztria és Albánia a Josip Broz Tito néhai jugoszláv elnök boszniai atombunkerében pénteken nyílt képzőművészeti biennále idei partnere.

A Föld napja minden évben alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetvédelmi gondokra. Az idén a Fókusz Öko Központ a Nyárád-szabályozási munkálatokkal (hidrotechnikai munkálatok a Nyárád vízgyűjtő területén, 665/2012 számú terv) kapcsolatban a következőkre szeretné felhívni a figyelmet:

Galuska László belgyógyász, az izotópdiagnosztika professzora, a Debreceni Egyetem rendkívül korszerű Nukleáris Medicina Intézetének korábbi igazgatója szívesen osztja meg tudását, tapasztalatait a MOGYE hallgatóival.

Csakúgy záporoztak a kérdések dr. Albert Kinga sepsiszentgyörgyi allergológus, klinikai immunológus szakorvos marosvásárhelyi előadásának végén, ami természetes, hiszen a marosvásárhelyi édesanyák VÉDEM egyesülete nagyon aktuális témát választott áprilisi rendezvényére.

Az alsó végtagokat érintő keringési betegségekről tartott előadás-sorozatot dr. Puskás Attila érgyógyász szakorvos a Vártemplom Diakóniai Otthonában. A krónikus vénás elégtelenségről szóló előadásáról készült beszámoló második része következik.

Soós Adalbert matematikatanárt 2000-től nevezték ki Mezőbodonba, ahol azóta is megszakítás nélkül tanít, s szünidőben kirándulni viszi a diákokat, akikkel az elmúlt évek során a ország sok neves kirándulóhelyén, településén megfordultak.