péntek, november 28, 2014

Az RMDSZ kilép a kormányból – döntötte el csütörtökön Kolozsváron a szövetség állandó tanácsa (SZÁT).

A belügyminisztérium megfinanszírozta azt a bírósági illetéket, amelyet a Maros megyei prefektusnak kell befizetnie egy erdő-visszaszolgáltatási ítélet érvénytelenítésére indított perben.

A román hatóságok tiszteletben tartják a szólásszabadságot, így a Magyar Polgári Párt (MPP) is szabadon demonstrálhat „a törvény és jóérzés” keretei között.

A brit kormány bevándorlásellenes retorikája és intézkedései ellenére jelentősen nőtt a Nagy-Britanniában tartósan letelepülő külföldiek száma.

Jelentősen bővülhetnek Skócia önrendelkezési jogkörei egyebek mellett az adópolitikában annak a javaslatcsomagnak az ajánlásai alapján, amelyet csütörtökön ismertetett a brit kormány által a szeptemberi skót függetlenségi népszavazás után létrehozott szakbizottság.

Események

péntek, november 28, 2014 - 10:00

Oláhszentlászlón

péntek, november 28, 2014 - 11:00

November 28–29.

péntek, november 28, 2014 - 12:00

a Kultúrpalota nagytermében

péntek, november 28, 2014 - 12:00

a Kultúrpalota nagytermében

péntek, november 28, 2014 - 19:00

a Nemzeti Színház nagytermében

Festészeti kiállítás; Gyógyszerészettörténeti kiállítás a várbeli múzeumban; Marosvásárhely és a háború írásban és képben, 1914–1918

Vezényelt történelem címmel jelent meg Gazda József erdélyi szociográfus újabb könyve, amely a kisebbségbe került magyarság 20. századi sorsát rögzítő dokumentumregény.

A száz éve bekövetkezett világégést idézi fel hangulatában az Emlékezés egy nyár éjszakára című ünnepi műsor, amelyet a Lorántffy Zsuzsanna Kulturális Egyesület az EMKE közreműködésével szervez.

December 2-ától 9–13 óra között látogatható a Bolyai téri unitárius egyházközség Dersi János-termében lévő festészeti kiállítás.

Fontosak a csángók! Elsősorban mert magyarok, és nem vagyunk olyan sokan, hogy egyetlen emberről, egyetlen kis közösségről is elfeledkezzünk.

A B típusú hepatitisz elleni, újszülötteknek beadandó oltóanyag egy hónapja hiánycikk a megye egészségügyi intézményeiben, ezért az úgynevezett hexavalens, kis mennyiségben B hepatitisz elleni oltóanyagot tartalmazó vakcinát kapják a két hónapos csecsemők.

MTI

Az elégséges és az egészséges táplálkozás biztosításáról fogadott el nyilatkozatot, valamint közös cselekvési tervet a világ több mint 170 országa az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában múlt héten tartott II. Táplálkozási Világkonferencián. 

MTI

Az elhízás majdnem ugyanakkora költségeket ró a világra, mint a dohányzás és a fegyveres konfliktusok, nagyobb terhet jelent, mint akár az alkoholizmus, akár a klímaváltozás – állapította meg egy amerikai kutatás, mely az elhízás legyőzésének stratégiáit is vizsgálta.

MTI

Tíz európai városlakóból akár kilenc is erősen szennyezett levegőt szív, a légszennyezés a becslések szerint az Európai Unió (EU) 28 tagállamában mintegy 430 ezer ember korai halálát okozhatja – derült ki az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) éves jelentéséből.

1985-től 19.906 HIV-fertőzött és AIDS-beteget vettek nyilvántartásba Romániában. A diagnózis pillanatában 9.963-an voltak 14 évnél fiatalabbak, 9.943-an 14 év fölöttiek. Közülük az évek során 6.540-en elhunytak, s 634 személyről nem lehet tudni semmit.