hétfő, március 30, 2015

Erdei Dolóczki István parlamenti képviselővel, a képviselőház költségvetési, pénz- és bankügyi bizottságának tagjával nemrégiben találkoztunk Brassóban, ahol alkalmunk volt a kormány által elfogadott, parlamenti előterjesztés előtt álló adótörvénykönyvről beszélgetni.

A képviselőház jogi bizottsága hétfőn engedélyezte Markó Attilának, az RMDSZ képviselőjének őrizetbe vételét és előzetes letartóztatásba helyezését.

Călin Popescu Tăriceanu szenátuselnök kifejtette, nagyon világosan és határozottan továbbította azt az üzenetet, mely szerint a parlament független intézmény, és hogy az állami hatalmak meg kell oszoljanak, és erről az elvekről nem mond le.  

Közös autonómiaküzdelemre és „politikai önvédelemre” készül az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) – jelentették be hétfőn közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon a két szervezet vezetői. 

MTI

Hétfőn hivatalosan is elkezdődött a május 7-ére kiírt nagy-britanniai parlamenti választások egyébként már hetek óta teljes erővel zajló kampánya, miután feloszlott a 2010-ben megválasztott törvényhozás.

Események

hétfő, március 30, 2015 - 19:00

A közösség hangja

kedd, március 31, 2015 - 17:00

Helyfoglalás: 0744-301-875.

kedd, március 31, 2015 - 18:00

Helyszín: a Dr. Bernády György Általános Iskola tornaterme.

kedd, március 31, 2015 - 18:00

 A Kultúrpalota nagytermében

kedd, március 31, 2015 - 18:00

a marosvásárhelyi Bernády Házban

A kereszténység legnagyobb ünnepére a magyarországi közmédia is méltó módon készül. A jeles naphoz illő összeállításokat, filmeket és a történelmi egyházak programjait ajánlhatjuk jó szívvel.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem marosvásárhelyi Műszaki és Humántudományok Karának Alkalmazott Nyelvészeti Tanszéke idén harmadik alkalommal szervezi meg a Trans – Linguistica című konferenciát.

Hajdú Mihály (Oros-háza, 1933. augusztus 14. – Orosháza, 2014. január 7.) nyelvész, az MTA doktora.

Sok szülő számára a gyermek első szavai (melyeket egyéves kora körül ejt ki) jelentik a nyelvi fejlődés első, valódi bizonyítékát: a gyermek „beszélni kezdett” – mondják. 

Szavaink története rovatunkban az év második hat hónapja neveinek eredetével foglalkozunk.

Talán soha nem szorongott annyi hallgató az előadóteremben és a folyosón is, mint a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület 60. ülésszakán, amelynek előadója dr. Tényi Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kara Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának egyetemi tanára volt.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) fogorvosi szakosztályának Fogorvosi Kari Platform (FOK Platform) csapata az elmúlt fél év során több mint 250 általános iskolás kisdiákot látogatott meg a marosvásárhelyi oktatási intézményekben.

2014-ben 15.000 új tébécés beteget vettek nyilvántartásba Romániában, amivel továbbra is a kényelmetlen első helyen állunk az Európai Unióban.

MTI

A világon először a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tudósai fényképezték a kannabisz agyi hatását: a rekreációs, tehát nem orvosi célú kannabiszfogyasztás hetekre elhangolja az agyat.

Az endometriózisban szenvedő nők száma világszerte 200 milliónál is több lehet.