kedd, június 30, 2015

Elmérgesedett a viszony a politikai társbérlet főszereplői között: Victor Ponta miniszterelnök szerint Klaus Johannis államfő úgy viszonyul a románokhoz, mintha jobbágyok lennének a birtokán, akik a parancsait kell teljesítsék.

MTI

A Nemzetpolitikai Kutatóintézet (NPKI) szerint az új román választási törvény egyetlen párt számára sem értékelhető hátrányosnak, kialakításakor sikerült megőrizni a magyar közösség számára fontos sarokpontokat.

Eltérően ítélik meg Victor Ponta kormányfő korrupciós botrányát az ország különböző történelmi régiói: míg Erdélyben és a Bánságban a többség a politikus lemondását sürgeti, a Kárpátokon kívüli területeken azok vannak többen, akik megtartanák őt tisztségében.

Az egész Kárpát-medencét érintő örökségi útvonal kiépítését tervezi az RMDSZ ügyvezető elnöksége.

Medve sebesített meg hétfőn egy pásztort a székelyföldi Csíkdánfalva közelében.

Események

kedd, június 30, 2015 - 11:00

A kirándulásokra feliratkozni hétfőtől péntekig 10–13 óra között a Bolyai utca 36. szám alatti székhely emeleti irodájában lehet.

kedd, június 30, 2015 - 16:00

Deus Providebit Tanulmányi Ház, Marosvásárhely, Rózsák tere 61. szám

kedd, június 30, 2015 - 20:00

a Maros Művészegyüttes előadótermében

kedd, június 30, 2015 - 20:00

ETV – Metszet 

kedd, június 30, 2015 - 20:00

a Maros Művészegyüttes előadótermében

Az összefogás olykor nagy dolgokra képes. Ezen, kissé közhelyszerű megállapítást nagyszerűen igazolja öt székelyföldi motorosklub példája: három évvel ezelőtt elhatározták, hogy megajándékozzák barátaikat egy hatalmas, közös székelyföldi bulival a saját, kisebb találkozóik mellett, illetve helyett.

Az előző évekhez viszonyítva sokkal kevesebb érdeklődő látogatott ki Mikházára a 13. Csűrszínházi Napokra. Ennek ellenére a szervezők az idén is gazdag programot állítottak össze.

A Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának záróünnepségén, szombat este a magyar kormány Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a nagyváradi Szigligeti Színház művészei vehették át a Mi osztályunk című előadásban nyújtott teljesítményért.

A Népújság Múzsa melléklete 1184. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

A kiállításon hallott számos méltató szó, elismerő nézői megnyilatkozás között talán a mélység fogalma merült fel a legsűrűbben. A lenyűgöző, szép, elegáns, rendkívüli jelzők mellett természetesen, hiszen ezek is ráillenek Hunyadi László és Hunyadi Mária közös tárlatára a marosvásárhelyi Bernády Ház galériájában.

Hétfőn a marosvásárhelyi Concordia Szálló konferenciatermében tartottak előadást az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (Citizens Commission on Human Rights – CCHR) nemzetközi emberi jogi szervezet budapesti képviselői, akik a pszichiátria területén történő emberi jogi visszaéléseket vizsgálják.

Ismét eltelt két hét, ballagásokkal teletűzdelve. Közben a konyhában sem tétlenkedtünk. Nem is lehet, hiszen az ünnepnapok mellett hétköznapok sorakoznak, s az asztalt mindennap meg kell teríteni.

Tizenhárom éve veszítette el a látását a marosvásárhelyi Bíró Adrienne, akit nemrég a Hifa Románia Egyesületnél végzett lelkiismeretes munkája elismeréseképpen az év önkéntesévé választottak.

Lehet, hogy néhány ember számára túlzásként hangzik az az elképzelés, amely szerint egy jól működő államot zenei alapokra kell felépíteni, pedig egyáltalán nem tekinthető elrugaszkodott eszmefuttatásnak ez a meglátás. 

Szépen felöltözve, szoknyában több száz hölgy és kislány kerékpározott végig Marosvásárhely utcáin vasárnap.