szerda, szeptember 3, 2014

MTI

Az RMDSZ anyanyelv- és jelképhasználati jogszabályokat szeretne elfogadtatni a bukaresti parlament őszi ülésszakán.

Újabb magyar nyelvű feliratot helyezett el Kolozsváron köztéren egy névtelenségbe burkolózó, szabad nyelvhasználatért küzdő aktivista csoport.

Szerdán és csütörtökön jelentős mennyiségű csapadék és erős szél várható főként az ország dél-nyugati és déli részében, valamint a hegyvidéken, tájékoztatott az Országos Meteorológiai Intézet kedden.  

A képviselőház Állandó Bizottsága kedden megállapodott, hogy a ház plénuma egy hét múlva szavazzon a CAS csökkentésére, valamint az anyák és a nyugdíjasok adóamnesztiájára vonatkozó törvénytervezetekről.

Események

szerda, szeptember 3, 2014 - 09:00

a Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóságon

szerda, szeptember 3, 2014 - 16:00

Dózsa György utca 9. szám

péntek, szeptember 5, 2014 - 17:00

Szeptember 5–6.

péntek, szeptember 5, 2014 - 18:00

a marosvásárhelyi sportparkban (Liget)

péntek, szeptember 5, 2014 - 19:00

Szeptember 5–7.

Öt nap alatt 211 eseményen mintegy negyvenezer ember vett részt a Vásárhelyi Forgatagon. A legnagyobb tömeget nyilván az esti koncertek vonzották, de a Kultúrpalotát is sikerült néhányszor megtölteni, valamint az újdonságnak számító programpontok is népszerűek voltak, mint például a gasztronómiai bemutatók vagy a Kortárs tér.

Erdélyi kisvárosok és a nagyobbak, a székelyföldiek (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Székelyudvarhely) mellett Kolozsvár, Marosvásárhely, Nagyvárad került a Korunk idei első őszi számának középpontjába.

Bözödújfalu valamikor Erdély egyik legszínesebb települése volt. Míg a legendás Atlantiszt a természet erői süllyesztették el, addig a Bözödi-tó az értelmetlen falurombolás szimbóluma. Az Átjáró rövidfilmmel emlékezik meg a negyedszázaddal ezelőtti pusztításról.

Izgalmas régészeti feltárást kezdtek el tavaly a Maros Megyei Múzeum munkatársai Mikházán, az ókori Róma egykori határán álló katonai vár területén.

Ami pedig a legfontosabb: nincs versenyhelyzet, mindenki együtt halad mezőnyről mezőnyre, azzal a szabadságszomjjal, amely játék közben szokott úrrá lenni az emberen.

MTI

A világon először kezelnek génterápiával az Imperial College London tudósai olyan szívelégtelenségben szenvedő betegeket, akiknek életben maradását mechanikus keringéstámogató eszközök segítik.

MTI

Az esztétikai plasztikai sebészetben a ráncképződés csökkentésére alkalmazott vegyület, a botox hatékony lehet a gyomorrák kezelésében is.

MTI

A beteg a feje mozgatásával tudja vezérelni az okostelefon-tartó mozgását és elfordulását a szemüvegben lévő érzékelők és egy új számítógépes program segítségével.

MTI

Az étvágy elnyomására képes agyi idegsejteket azonosítottak amerikai kutatók egy rágcsálókon végzett kísérlet során.

MTI

Ausztrália és Kanada nagyvárosaiban a legjobb az általános életminőség a világon; Budapest a rangsor középmezőnye felett szerepel – ez derül ki az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház friss összeállításából.