hétfő, június 25, 2018

Az éjszakai hőmérsékleti alsó értékeket összefoglaló térkép szerint a Kárpátok 2000 méter fölötti magasságain szinte mindenütt fagyot regisztráltak. 

A jogalkotás és a jogi etika kapcsán ma is létezik egyfajta vita, ami két homlokegyenest szemben álló álláspontot fogalmaz meg. 

A Vár sétány fáinak állapotfelmérését, a szakszerű koronaalakítás és fakezelés gyakorlati bemutatóját tartotta nemrég a Magyar Faápolók Egyesületének csapata. 

Befejeződött a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítása, már csak az adminisztrációs feladatok lezárása van hátra. A Maros Megyei Tanács által végrehajtott beruházásnak köszönhetően a repülőtér hamarosan újra fogadhat nemzetközi repülőjáratokat. 

Megfelelőségi ellenőrzésre van szükség, amely feltérképezné, hogy hány tagállam ültette ténylegesen nemzeti törvénykezésébe a nyelvi charta és a kisebbségi keretegyezmény előírásait, és rámutatna azokra az esetekre, ahol a nemzeti jogrend ellentmond a két nemzetközi dokumentumba foglaltaknak.

Események

hétfő, június 25, 2018 - 10:00

a marosvásárhelyi Dimitrie Cantemir Egyetem Serafim Duicu könyvtárában

szerda, június 27, 2018 - 17:00

Látó Irodalmi Játékok

csütörtök, június 28, 2018 - 19:00

Műsoron: Fain-, Ponce-, Csajkovszkij-, Parlow-, ifj. J. Strauss-, Anderson-, Rózsa Miklós-, Sousa-, J. Barry-, Kamen-, Sayre-művek. 

péntek, június 29, 2018 - 18:00

június 29–július 1. 

péntek, június 29, 2018 - 19:00 - szombat, június 30, 2018 - 21:00

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Underground termében pályakezdő alkotók előadásában mutatják be William Shakespeare III. Richárd című királydrámáját.

Az idén a Szugyiczky István szerkesztő-rendező által összeállított „…nyílt sebe vagyok a szíven szúrt világnak” című Dsida-estet viszik színre Bogdán Zsolt, Csutak Réka és Kovács Éva színművészek. 

A fenti címmel tartott előadást Gagyi József, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem tanára.

A Népújság Múzsa melléklete 1337. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

távolra még ellát a szem

de a közeli apróságok

már a betűk is megkívánnak

félkarnyújtásnyi távolságot

Jelképes átmenetekre gondolunk természetesen, ezt a marosvásárhelyi Bernády Házban nyilván egyből érzékelte az a sok látogató, aki az elmúlt napokban, hetekben megnézte a Debrecen vonzáskörében, Sárándon élő grafikusművész Átmenetek című kiállítását. 

Nyakunkon a nyár: a tikkasztó hőség, a nyaralások ideje, amikor a strandon vagy a tengerparton gyakran órákig tartózkodunk a tűző napon.

Drámaian megnőtt az öngyilkosságok száma az Egyesült Államokban az elmúlt két évtizedben – áll az amerikai Járványügyi és Betegség- megelőzési Központ (CDC) által nyilvánosságra hozott felmérésben.

A felnőttek leggyakoribb, legagresszívebb agydaganata elleni védőoltással értek el ígéretes eredményeket nemzetközi klinikai tesztek során – adta hírül a BBC News.

A nagymamáink leréből kikerült süteményekre jellemző házias ízvilág, a díszítésben pedig jó ízlés és elegancia köszön vissza a marosvásárhelyi Novák Enikő tortáiban, süteményeiben.

Régmúlt korokba tekint vissza ez a történet, de mégsem olyan távoli múltba, hogy bohó álomnak tekintsük.