vasárnap, október 22, 2017

Az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésének fő témája az október 19-20-i EU-csúcs és a Brexit, migráció, menekültügy és a közös védelem téma kiértékelése, illetve Európa jövője lesz.

A Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Parancsnokságának (ANP) igazgatója, Marian Dobrică pénteken egy konferencián azt mondta, 2018-ban a romániai börtönökben a mostaninál 1421-gyel több férőhely lesz. 

A Sanitas Szakszervezeti Szövetség több ezer tagja tüntetett csütörtökön a bukaresti George Enescu téren az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben tapasztalható problémák miatt. A tiltakozók később a Győzelem térre vonultak. 

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült.

Fel kell vennie a küzdelmet az Európai Uniónak a „nacionalizmus vírusának” terjedésével, amely nem pusztán a legutóbb csatlakozott, keleti tagállamokat érinti, hanem egyes nyugati országokat is.

Események

vasárnap, október 22, 2017 (Egész nap)

Október 22-én 12 órától a marosvásárhelyi várban és a Vár sétányon futóversenyt szerveznek gyerekeknek.

vasárnap, október 22, 2017 - 11:00 - péntek, október 27, 2017 - 11:00

A brémai muzsikusok; Állatkert; Az égig érő paszuly

vasárnap, október 22, 2017 - 15:00

 A szentmisét és az ünnepi szentbeszédet ft. Oláh Dénes főesperes tartja.

vasárnap, október 22, 2017 - 19:00 - hétfő, október 23, 2017 - 17:00

Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek című regényének színpadi változatát  lehet újra megtekinteni a marosvásárhelyi Spectrum Színházban.

vasárnap, október 22, 2017 - 19:00 - vasárnap, november 12, 2017 - 19:00

Puskás Győző 50. születésnapja tiszteletére összeállított ünnepi kabaréválogatás

A Népújság Múzsa melléklete 1303. számának tartalma

Szerkeszti: Kaáli Nagy Botond

Valami újra kellene

Régenvolt szavak kelleme

Mosoly és báj és óhajok

Romantikázó sóhajok

A Kemény Zsigmond Társaság és a Mentor Könyvek Kiadó közös estjén Györffy András színművész szavalata után Csíky Boldizsár, a KZST elnöke köszöntötte a Bernády Ház közönségét és a szerzőt.

Visszatérnek a Székelyföld peremén fekvő Gyimesek vidékére az Orbán Balázs nevét viselő 36. dokumentarista fotótábor résztvevői október 20–27. között. 

Világhírű zongoraművészek rendkívüli hangversenyének örülhetnek a marosvásárhelyi zenebarátok. A jelző teljes mértékben fedi a valóságot, Ránki Dezső és Klukon Edit régóta hatalmas sikerrel hangversenyezik a világ legismertebb koncerttermeiben.

Az elmúlt pénteken harmadszor találkoztak a székelyföldi kórházak igazgatói, menedzserei, vezetőségének képviselői a MOGYE magyar tagozatának végzős orvosaival és a rezidens orvosokkal.

A Szent Balázs Alapítvány, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Megyei Tanács és a Studium–Prospero Alapítvány közreműködésével orvosi konferenciát szervez Fájdalom – a morfopatológiától a kezelésig címmel. 

A megyei egészségbiztosítási pénztár értesíti a szolgáltatókat, hogy a Maros megyei biztosításra jogosultaknak 10.420 új elektronikus kártyát állítottak ki. Ezeket átadták az Országos Postahivatalnak, hogy eljuttassa a címzetteknek. 

Tizennégy éve tartják meg október 16-án az európai újraélesztési napot. Ennek célja felhívni a figyelmet arra, hogy a lélekjelenlét és a szakszerű újraélesztési ismeretek birtokában a szívhalál első három-öt percében életet lehet menteni, mielőtt a mentők a helyszínre érkeznének. 

A hírt kedden jelentette be egymondatos Twitter-üzenetében a Kensington-palota, a hercegi házaspár londoni rezidenciája.