vasárnap, november 23, 2014

Lezuhant egy katonai helikopter a Szeben megyei Almakerék közelében pénteken, a fedélzetén lévő katonák közül nyolcan meghaltak.

Az Alkotmánybíróság igazolta a megválasztott államfő, Klaus Johannis mandátumát pénteken, miután a Központi Választási Iroda (BEC) megküldte a taláros testületnek az elnökválasztás hivatalos végeredményét.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) kezdeményezésére őrizetbe vették a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészét, Alina Bicát, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak.

A rendszerváltók korosztályának nemcsak az adatott meg, hogy lerombolja a régi rendszert, hanem az is, hogy elkezdje egy jobb világ építését – mutatott rá Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője csütörtökön Bukarestben, ahol a kommunista diktatúrák bukásának 25. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián vett részt.

Az államelnök-választások első fordulója után bűnvádi nyomozást indítottunk ismeretlen tettes ellen a külföldön élő románok szavazati jogának korlátozásával kapcsolatban – jelentette be Tiberiu Niţu, Románia főügyésze csütörtökön.

Események

hétfő, november 24, 2014 - 13:00

a Maros Művészegyüttes előadása

hétfő, november 24, 2014 - 17:00

a Vártemplom gótikus termében

hétfő, november 24, 2014 - 18:30

Deus Providebit Tanulmányi Ház Szent Mihály-termében

hétfő, november 24, 2014 - 19:00

a Nemzeti Színház nagytermében

hétfő, november 24, 2014 - 19:00

a Nemzeti Színház nagytermében

A Népújság Múzsa melléklete 1155. számának tartalma

 

Szerkesztette: Kaáli Nagy Botond

Nemrég írtunk arról, hogy Nagy Attila hatvanadik születésnapjára, mintegy szülinapi ajándékként, elkészült a marosvásárhelyi költő tizedik, ezúttal gyűjteményes kötete.

Lacinak, Vincének 

MTI

Hétfőn, a Pesti Vigadó épületében többek között Törőcsik Mari, Rubik Ernő, Jókai Anna, Szabó István, Kocsár Miklós, Korniss Péter, Kányádi Sándor, Melocco Miklós, Sebő Ferenc, Marton Éva és Novák Ferenc vehette át a Nemzet Művésze díjat, illetve a cím viselését igazoló díszok-levelet.

Alkotói világok, dallam és politikum, újat teremtő visszaút- és mindent elsöprő anyaságélmény találkozásának szolgált színhelyéül múlt csütörtökön a Kultúrpalota kisterme.

November 12-én első alkalommal végeztek emlőrekonstrukciót a Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház Plasztikai Sebészeti Klinikáján.

Októberben a Megyei Sürgősségi Klinikai Kórház Orr-fül-gégészeti Klinikáján dr. Rovó László, a Szegedi Egyetem professzorának irányításával dr. Adriana Neagoş és csapata öt páciensnek ültetett be kohleáris implantátumot.  

MTI

A helytelen, túlzott, illetve az indokolatlan antibiotikum-használat miatt olyan baktériumok jelentek meg, amelyek ellenállnak a különböző gyógyszereknek; jelenleg ez az egyik legnagyobb közegészségügyi kockázat a világon és ezen belül Európában is.

Világviszonylatban 380 millióra tehető a cukorbetegek száma, állapotuk romlásának a kezelése évente 550 millió dollárba kerül. Nagyon fontos a megelőzés és a korai felismerés, hogy súlyos szövődmények, a látás elvesztése, a veseelégtelenség stb. ne alakulhasson ki.

A Fundálók, pallérok, építészek Erdélyben című művelődéstörténeti konferencia vendége volt Anthony Gall, a budapesti Szent István Egyetem docense. Több mint egy évtizede beszélgettem vele, amikor Kós Károly műhelye című, több mint 500 oldalas kétnyelvű (magyar-angol) könyve megjelent a nagy erdélyi polihisztor építészeti munkásságáról.