szombat, augusztus 27, 2016

Hétfőn, szeptember 12-én kezdődik a 2016–2017-es tanév, amely 35 tanítási hétből, vagyis összesen 169 munkanapból áll majd, és két félévre oszlik (2016. szeptember 12 – 2017. február 3., illetve február 13 – június 16.) – áll a tanügyminisztérium rendeletében.

A Maros Megyei Tanács tegnapi ülésének napirendjére eredetileg 20 határozattervezetet sorakoztattak fel. Végül ennyi is maradt, de két pontot töröltek, kettőt pedig sürgősségileg vettek fel a napirendi pontok közé.

Dávid László, a Sapientia Tudományegyetem rektora korszakalkotónak nevezte, hogy a Sapientia ad otthont és társszervezője a székely tudományos kongresszusnak, amelyre 2017. április 19-21. között kerül sor. 

Dávid László, a Sapientia Tudományegyetem rektora korszakalkotónak nevezte, hogy a Sapientia ad otthont és társszervezője a székely tudományos kongresszusnak, amelyre 2017. április 19-21. között kerül sor. 

Elkezdődött a jelöltállítási időszak az RMDSZ-ben: a szövetség szeptember 26-ig megyei rangsoroló üléseken és előválasztásokon véglegesíti azoknak a jelölteknek a névsorát, akik megméretkeznek a decemberi parlamenti választásokon.

Események

szombat, augusztus 27, 2016 (Egész nap)

Szombaton kerül sor a kerelőszentpáli hagyományos dinnyevásárra, amely egész napos rendezvény.

szombat, augusztus 27, 2016 (Egész nap)

A Romániai Magyar Gazdák Maros Megyei Egyesülete (RMGE) az idén is megszervezi a Nemzetközi gazdanap a Csűrszínházban című szakmai és kulturális rendezvényt. 

szombat, augusztus 27, 2016 - 10:00 - 17:00

Művészeti Szaklíceum udvar, Kultúrpalota

vasárnap, augusztus 28, 2016 - 10:00

a marosvásárhelyi Várteplomi Református Egyházközség

vasárnap, augusztus 28, 2016 - 11:55

Nagy Pál képzőművészeti alkotótábor

A Népújság Múzsa melléklete 1243. számának tartalma

Szerkesztette: Nagy Miklós Kund

*A verssel a 125 éve, 1891. augusztus 23-án született költőre, az Erdélyi Helikon jeles tagjára emlékezünk.

Ismét kapható a marosvásárhelyi Bernády Házban a Bernády, a városépítő címmel megjelent monográfia. 

Kéken tükröződik az ég a zöld gyepen. Nincs látogató, akit a gernyeszegi Teleki-kastély hátsó traktusai közül letekintve ne hökkentene meg a különös látvány a hatalmas fák uralta tágas angolkertben.

Baricz Lajos a derű és a feltétlen tisztesség vallomásos költője, akinek istenhite fő ihletője és költői hitvallása is. Ez a címben felfénylő üzenet hírértéke. 

Sajnos, nem emlékszem, milyen volt Marosvásárhely főtere, amikor még Széchenyi térnek hívták, vagy később, amikor még a Bolyai utca és a római katolikus templom között szerényen, tartásosan, igazi polgári méltósággal álltak egymás mellett az egyemeletes épületek. 

Hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását is szabályozó kormányrendelet, amelynek értelmében az új cigaretta- és cigarettadohány-termékek csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. 

Lassan eljön a begyűjtés ideje is, több zöldség és gyümölcs romlik meg azért, mert nem tároljuk megfelelően. 

A pulóver – ez a viszonylag vastagabb ruhadarab, melyet rendszerint poló, ing, blúz vagy más felsőruházat felett hordanak – nem csak a hideg időszak kiváltsága. 

Szalad az idő, rohamosan telnek a hetek, s a nyár lassan búcsút int nekünk. Közben ráeszmélünk, hogy annyi mindent el kellett volna készíteni, annyi finomságra nem került sor.