szerda, június 29, 2016

MTI

Az isztambuli repülőtéren öngyilkos robbantásos merényletet elkövető három ember esetleges külföldi állampolgárságát vizsgálják a nyomozók. 

MTI

A közös európai határ- és parti őrség mihamarabbi felállítását sürgette az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozóján.

Gátat szabott az úgynevezett „börtönirodalom-biznisznek” a kormány: egy kedden elfogadott rendelet szerint bármennyi tudományos munkát publikálna is egy elítélt Romániában, ezentúl legfeljebb húsz nappal csökkenthetik büntetését.

A bürokrácia csökkentése érdekében a kormány arra ösztönzi a hivatalokat, hogy a papíralapú ügyintézésről térjenek át az elektronikus megoldásokra. 

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte szerdán jogerősen egy romániai bíróság Nicuşor Constantinescut, a Konstanca megyei tanács volt elnökét egy korrupciós perben. 

Események

szerda, június 29, 2016 - 18:00

a marosvásárhelyi G Caféban

vasárnap, július 3, 2016 - 12:00

a kövesdombi unitárius templom Bözödi György-emléktermében

(július 3., vasárnap 21 óra)

Július 2-án, szombaton Vinczeffy Lászlóék atyhai portáján újra megnyitja kapuit a Kakasülő Galéria. 

Négynapi pörgés, fantasztikus hangulat, gyönyörű helyszín, civilizált körülmények és résztvevők, meglepetések és nagyszerű koncertek, motorés autócsodák. 

Június 18-19-én a Torontói Magyar Napok keretében a Marx József Fotóklub kiállítását is sokan megtekintették. 

június 27., hétfő 20 óra

MTI

A „kulcslyuksebészet”, vagyis a neuroendoszkópia legújabb technikai fejlesztéseiről tartottak műtéti bemutatókat az elmúlt héten a Debreceni Egyetem (DE) idegsebészeti klinikáján.

A program beszélgetéssel zárul, melyben mindenki mesélhet gondolatairól, esetleges felmerülő félelmeiről az elhangzott témákkal kapcsolatosan. 

A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó marosvásárhelyi Ortoprofil cég minden június 25-én megemlékezik a szkoliózis világnapjáról. 

A több száz féle mérgező gomba közül csak a tájainkon gyakori, saját szedésű legjelentősebb gombaféleségeket említjük meg, melyek a gomba toxikus hatását nem ismerő kirándulóknál mérgezést okozhatnak. 

Az idegrendszer építőeleme a neuron (az idegsejt összes nyúlványaival). Az idegsejtek pontos száma valószínűleg többmilliárdnyi.