szerda, július 30, 2014

Claudiu Maior ülésvezető elnöknek köszönhetően, a keddi városi tanácsülésen azt tárgyalták, amit kellett; nem hagyta, hogy a szokásos, értelmetlen viták kimerítően hosszúra nyújtsák a városi közgyűlést.

Harmadfokú (vörös) árvízvédelmi készültséget rendeltek el kedden Románia délnyugati, olténiai részén, ahol a megáradt folyók útjából a kommandósok erőszakkal telepítik ki a házukat elhagyni nem akaró embereket.

Folytatni akarja 2015-ben a decentralizációt a kormány, amelynek erre vonatkozó tervei egy alkotmánybírósági döntés miatt első nekifutásra meghiúsultak – derült ki kedden Victor Ponta miniszterelnök nyilatkozatából.

MTI

Az ukrán hadseregben elrendelt részleges mozgósítás ellen kezdődött több száz fős tüntetés kedden Munkácson, miközben a közeli Beregrákoson második napja tartják lezárva a Csap-Kijev főútvonalat a tüntetők; a Huszti és a Beregszászi járás több településén is volt útlezárásos tiltakozás.

MTI

Amerikai támogatással fegyvereket kapnak a szíriai mérsékelt ellenzék fegyveres alakulatai, de lehet, hogy a segítség túl későn érkezik, és a lázadók felőrlődnek Bassár el-Aszad elnök hadseregével és az iszlamista szélsőségesekkel vívott kétfrontos küzdelemben.

Események

szerda, július 30, 2014 - 09:30

Marosvásárhely, Trébely u. 7. sz, C épület

csütörtök, július 31, 2014 - 14:00

Dózsa György utca 1–3. szám

csütörtök, július 31, 2014 - 16:00

Szentháromságon

péntek, augusztus 1, 2014 - 19:00

a nyárádszeredai (volt) Székely Kaszinóban

szombat, augusztus 2, 2014 - 10:00

Augusztus másodikán Havadon XI. alkalommal szervezik meg az Adorjániak találkozóját. 

Hol volt, hol nem volt, talán igaz sem volt, volt egyszer Szovátán a Romániai Írószövetségnek egy nyaralója a Rózsák útján, a mai Teleki Oktatási Központ tőszomszédságában.

A vihart pénteken mutatták be, majd szombaton játszták még egyszer a mikházi Csűrszínház színpadán.

Hajnal világában minden kör alakú. A derűs arcú fiatal nő ugyanazt a pályát járja be hétköz- és ünnepnapokon, ébredéstől nyugovóig, ötéves kisfia útitársaként.

Vasárnap zárta kapuit Tusnádfürdőn a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A Kárpát Expressz és a Határok nélkül keddi adása neves politikusok és közéleti személyiségek nyilatkozataival szemlélteti a jubiláló találkozó szellemét.

Nemzetpolitika és nemzetstratégia – ez a témája az Erdélyi Magyar Televízió Metszet című magazinműsora legfrissebb adásának.  

 A gyógynövénygyűjtés főszezonjában megélénkült az idegenforgalom, a 700 méter magasan húzódó felcsíki falvak határában, ahol szerencsés esetben a neves biológus, Macalik Ernő igazítja útba a természetbúvárokat.

Kulcsár Edinát választották 2014 legszebb lányának a Magyarország szépe versenyen vasárnap, így ő képviseli Magyarországot októberben, a Miss World londoni világdöntőjén.

A vakáció, szabadság időszaka ez, a feltöltődés, a kikapcsolódás ideje. De nemcsak strandolunk, utazunk, hanem hazalátogató rokonokat, kedves vendégeket is fogadunk, vakációzó gyermekeket kényeztetünk, s ilyenkor elkerülhetetlen a sütés-főzés. 

A kínai nők mindent elkövetnek, hogy még az idén, a ló évében megszüljék gyermeküket, mert a néphit szerint a következő, vagyis a kecske éve nem hoz áldást az akkor születőkre.

Az 1860-1920-as századfordulón a radnótfáji nők is az inghez, blúzhoz hosszú, bokáig vagy földig érő szoknyát viseltek.