kedd, március 20, 2018

MTI

A közigazgatási bíróságon próbálja érvényteleníteni a március 15-én kihelyezett magyar zászlók miatt kirótt bírságolási jegyzőkönyveket Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy polgármestere.

MTI

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraalapításáról rendelkező törvényt. 

MTI

Az orosz elnökválasztáson a részvételi arány 67,49 százalékos a moszkvai idő szerint 10 óra 45 perckor rendelkezésre áló előzetes adatok szerint – jelentette ki Nyikolaj Bulajev, az orosz Központi Választási Bizottság elnökhelyettese hétfőn Moszkvában.

Csoma Botondot, az RMDSZ Kolozs megyei parlamenti képviselőjét nevesítette a szövetség együttes frakciója a parlament titkosszolgálatokért felelős bizottságának tagjai közé hétfőn. 

MTI

Vizsgálja az OTP Bank a felügyeleti levél tartalmát, amelyben a Román Nemzeti Bank közölte, hogy nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját.

Események

szerda, március 21, 2018 (Egész nap) - szombat, március 24, 2018 (Egész nap)

Tudományos Diákköri Konferencia a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség szervezésében

szerda, március 21, 2018 - 13:00

a Stúdió Színház előcsarnokában

szerda, március 21, 2018 - 16:00

Marosvásárhely, Dózsa György utca 9. szám

szerda, március 21, 2018 - 17:00

Székely  Ferenc  -  Otthoni  szeretettel és   Élet-kalangyák 

szerda, március 21, 2018 - 17:00

a DIO Házban

A műhely működtetője a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület. 

A Kultúrpalota kistermében vetített képekkel mutatták be Margittai Gábor Tiltott kastély című könyvét.

Idén ünnepli 25. születésnapját az Alvin és a Mókusok, melynek apropóján február elején turnézni indult a magyarországi csapat. 

A kiállításon a címek általi kontextualizálás hiányzik, így egyből a festmények közvetlen, tapasztalati terébe lépünk, és mediálatlanul ízlelgetjük az élményt. 

Március 14-e rendkívüli ünnep volt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az Örökségünk őrei – Fogadj emlékbe egy műemléket elnevezésű, középiskolás diákoknak szervezett vetélkedő Maros megyei szakaszának döntője. 

Barangolónk utolsó állomásaként – a teljesség igénye nélkül – a megyeszékhely, Marosvásárhely néhány turisztikai vonz-erővel bíró érdekességére hívjuk fel a figyelmet.

2018 a külhoni magyar családok éve, ez alkalommal a Magyar Védőnők Egyesülete és az Otthon Segítünk Alapítvány szakemberei Kárpát-medencei tavaszi körúton vesznek részt, hogy megismertessék és népszerűsítsék a védőnői, illetve az otthon segítő szolgálatot, ami óriási támaszt jelent az anyaországi kisgyerekes családok életében. 

Előrelépés történt az örökbefogadások számát illetően Maros megyében, amióta módosult a vonatkozó törvény, amely számos pozitív változást hozott a leendő szülőkre nézve, a leglényegesebb, hogy jelentősen lerövidíti az örökbefogadást megelőző ügyintézés időtartamát. 

A megkésett tavasznak örülve most inkább a szabadban, erdőn, parkban tölteném az időt, mint hogy a kályha mellett állva süssek-főzzek.

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének docense, Berszán Lídia által végzett kutatás azt hivatott felderíteni, hogy a fogyatékos gyermeket, fiatalt nevelő romániai családok hogyan néznek szembe a fogyaték okozta megváltozott élethelyzettel.