2020. április 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Okos ember tanul a mások hibájából, és igyekszik elkerülni, hogy újból elkövesse ugyanazt a tévedést. Ám úgy látszik, ez nem egyetemes érvényű, vannak, akik nem tanulnak sem a maguk, sem a mások hibájából. Vagy talán más okuk van arra, hogy bár szinte napirenden kapják az elmarasztalást és a pénzbírságot, menetrendszerűen ismétlik a hibákat. Az egyik kereskedelmi televízióval is ez történik, sőt még a volt államfő – aki tapasztalt, ravasz politikus – sem kivétel.

Esetükben azonban a zsigeri nacionalizmus és magyargyűlölet mindent felülír. Történjék bármi ebben az országban, mindenért a magyarság, illetve az RMDSZ a hibás. Legutóbb – immár sokadik alkalommal – az Országos Audiovizuális Tanács 10.000 lejre bírságolta meg a B1 televíziót, ezúttal a ditrói eset kapcsán sugárzott műsoraiban elhangzott diszkriminatív kijelentések miatt. 

A többszörösen megrótt műsorvezető azt állította, hogy „a ditróiaknak fogalmuk sincs arról, mi történik az országban, azt sem tudják, ki vezeti Romániát, illetve csak a magyarul beszélőket fogadják el a községben”. A műsorvezető szerint Gyergyóditró „már nincs Románia fennhatóságában”, a magyarok pedig mindenáron ki akarják iktatni a román nyelvet „az iskolákból, óvodákból, bölcsődékből és még az inkubátorokból is”. Ezért szerinte Magyarországot ki kell rúgni az Európai Unióból, törölni még a térképről is, elküldeni valahová Kazahsztán és Kína közé. Mert „a történelem során a románoknak azért kellett elmenekülniük erről a területről, mert sokat szenvedtek etnikai hovatartozásuk miatt”. 

Ugyanazon tévécsatorna egy másik műsorában Traian Băsescu volt államelnök tett sértő megjegyzéseket az országban élő magyarokra. Mint mondta, „komplexusokkal teli nép a magyar, és ezért nem tűr meg maga mellett másokat”, és ami Gyergyóditróban történt, az az RMDSZ politikájának köszönhető. Kelemen Hunor „megrögzött románellenes személy, utálja a románokat és azok ünnepeit. Úgy bánnak a térségben élő románokkal is, mint a két srí-lankaival”.

Tombol a nacionalizmus a politikában és a sajtóban. A magyarellenesség zászlóvivője éppen a volt államfő pártja és annak Maros megyei képviselője. Épp a napokban jelentette ki, hogy „az RMDSZ nyomására a román nyelv egyre inkább elveszíti hivatalos jellegét”, és hosszasan sorolta az úgymond bizonyítékokat, majd felszólította Orban Ludovicot vagy „bármely másik kormányt”, hogy tegyen az ellen, hogy „megszüntessék a román nyelv hivatalos jellegét”.

Eközben az euró árfolyama történelmi csúcsot döntött, nincs hivatalos kormánya az országnak, a politikusokat kizárólag a választási kampány érdekli, a nép pedig áll és kapkodja a fejét. A magyarok azt sem tudják, honnan éri őket megint igazságtalan és alpári támadás. Mert a magyar kártya még mindig nyerő.