2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ebben a tanévben is folytatódik a Páciensregiszter program,

amelynek keretében a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvostan-hallgatói jelképes összeg fejében ellátják a hozzájuk forduló pácienseket. A prevenciós eljárástól a fogpótlásig szinte az összes fogorvosi szolgáltatás igénybe vehető. A kezdeményezés célja lehetőséget biztosítani a fogorvostan-hallgatóknak a szakmai gyakorlatra, az embereknek pedig hogy elérhető áron hozzáférjenek a fogászati kezeléshez. 

A Páciensregiszter programot a Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szakosztályaként működő Fogorvosi Kari Platform indította el öt évvel ezelőtt, annak érdekében, hogy szervezett formában toborozzanak pácienseket a fogorvostan-hallgatóknak, hogy szakmai tapasztalatra tehessenek szert. A program mindemellett kiváló lehetőség a fogbántalmakkal küszködő marosvásárhelyi vagy környékbeli lakosoknak, akik esetleg nem tudják megengedni maguknak, hogy megfizessék a magánrendelőkben megszabott árakat, hogy szinte jelképes összegért hozzáférjenek a különféle fogászati kezelésekhez. 

A diákok a kezelést a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem udvarán lévő, korszerű integrált fogászati központban végzik, olyan körülmények között, mint bármelyik jól felszerelt magánrendelőben. A leendő fogorvosok a kezelés során minőségi anyagokat használnak, és munkájukat minden esetben szakemberek, azaz a fogászati kar oktatói felügyelik. Tehát a diák által felállított diagnózist az oktató megerősíti, és egyeztetnek, hogy melyek a további lépések. 

A diákoknak problémát jelent a pácienshiány, ugyanis a gyakorlati oktatás keretében a különféle kezelések elvégzése követelmény, kvótarendszer van, amit teljesíteni kell. A hallgatók közül sokan nem marosvásárhelyiek, tehát nincsen lehetőségük megkérni családtagot, közeli ismerőst, hogy vállalkozzon a kezelésre, ezért próbálnak szervezett formában pácienseket toborozni számukra. 

Fülöp Réka negyedéves fogorvostan-hallgató, aki a Fogorvosi Kari Platform Páciensregiszterét irányítja, lapunknak elmondta, valószínűleg sokan nem tudnak erről a lehetőségről, ez is lehet az oka, hogy kevesen jelentkeznek a fogászati beavatkozásra. Nagyon nehezen találni pácienst például foghúzásra. A tavalyi tanév sikeres volt ebből a szempontból, ugyanis mintegy hatvan jelentkező volt, míg a program első éveiben alig húsz-huszonöt. Inkább idősebbek és egyetemisták jelentkeznek, ugyanis az orvosi egyetem bármely szakán tanuló hallgatóknak ötvenszázalékos kedvezményt biztosítanak a különféle fogorvosi beavatkozásoknál.

Fülöp Réka érdeklődésünkre elmondta, a hallgatók az egyes kezeléseket a fogorvosi rendelők tarifáinak a töredékéért végzik, például egy kompozit tömés harminc lejbe, a fogkő-eltávolítás ugyancsak harminc lejbe kerül. Tehát az ár nagyjából az anyagköltségeket fedezi. A rögzített és a teljes kivehető fogpótlásokra a jelentkezés korlátozott, ugyanis a technikai labortól függ, hogy mennyit vállalnak. 

Mint mondta, gyerek pácienseket is fogadnak, olyanokat is, akiknek fogszabályzóra van szükségük. A fogszabályzónál hozzávetőleg 900 lej egy fogív, de az összeg változhat annak függvényében, hogy milyen problémája van a páciensnek. Magánrendelőkben 1400-1500 lejnél kezdődik a fogszabályzó ára. 

Akik igénybe szeretnék venni a fogorvostan-hallgatók által biztosított kezeléseket, jelentkezhetnek online a fok.mmdsz.ro honlapon, a Páciensregiszter címszóra kattintva. Itt egy űrlapot kell kitölteni, amelyben a páciens megjelöli, hogy milyen fogászati beavatkozásra van szüksége, megadja a telefonszámát, valamint megjelöli az időpontot, amikor felhívhatja az a hallgató, aki kezelni fogja. Ugyanakkor a honlapon elérhető a hallgatók által végzett kezelések és a díjszabás jegyzéke is. Amennyiben a páciensnek nincsen internet-hozzáférési lehetősége, bejelentkezhet telefonon is, a 0741-751-893-as számon. 

Illusztráció