2019. szeptember 15., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

EP-választás

Színvonalas, tartalmas és hasznos volt a Sáromberkén a Pro Economica Alapítvány által első alkalommal megszervezett Agromania mezőgazdasági kiállítás, amelyet Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselőjelöltje, a FUEN elnöke is meglátogatott szombaton. 

 „Szükség van a hasonló kezdeményezésekre, hiszen a mezőgazdaság Erdély egyik húzóágazata, amelyben jól megfér egymás mellett a hagyományos gazdálkodás és az ebből táplálkozó korszerű megoldások” – nyilatkozta a jelölt, miután Birtalan István szervező, a MIET elnöke végigkalauzolta a rendezvényen, ahol számos kiállítóval beszélgettek el.

Vincze Loránt lakossági fórumon

Fotó: Mihály László


 „Az Európai Unió elsősorban a lehetőségekről szól, és arról, hogy tudunk-e élni ezekkel. Nyárádmagyaróson élni tudtak ezzel mind a gazdák, mind az önkormányzat: öregotthon, géppark, villamosítás, felújítás alatt lévő kultúrház tanúskodik erről. De még lenne munka bőven, ezért célunk ezeknek a támogatások megőrzése az Európai Parlamentben. Az unió lehetőséget jelent a kisebbségvédelem terén is: most, hogy összegyűjtöttünk több mint egymillió aláírást, már fel tudjuk mutatni az emberek akaratát: ötvenmillió kisebbségi kéri, hogy az unió foglalkozzon velük. Mi ezt az akaratot készülünk képviselni Brüsszelben” – mondta el Vincze Loránt a nyárádselyeieknek és nyárádmagyarósiaknak szervezett lakossági fórumon, amelyen Csép Andrea parlamenti képviselő, Kovács Mihály Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Kacsó Antal polgármester is részt vett.

Vámosgálfalván közös munkával sikerült élni az európai uniós lehetőségekkel, kézzelfogható eredményekké változtatni őket. „Ez a munka az RMDSZ-re leadott szavazatokkal kezdődött, majd az európai parlamenti képviselők folytatták azzal, hogy gondoskodtak arról, hogy meglegyenek a támogatások, a polgármester pedig arról, hogy közösségi beruházásokra használják fel ezeket a pénzeket. Ezt a munkát folytatnunk kell” – jelentette ki Vincze Loránt a Vámosgálfalván megszervezett fórumon, ahova Balog Elemér polgármester meghívására érkezett. 

 „Rendkívül fontos közösségünk életében a vasárnapi próbatétel. Nem engedhetjük meg, hogy meggyengüljön az egyetlen szervezet, az RMDSZ, amely az utóbbi harminc évben előrevitte a magyarság ügyét, mert azáltal a romániai magyarság egésze gyengülne meg” – tette hozzá az RMDSZ jelöltje, aki emlékeztetett: ha a magyar jelöltek nem jutnak be, akkor Rareş Bogdan, Traian Băsescu, Mihai Tudose és Dacian Cioloş fogják az erdélyi magyarokat is képviselni Brüsszelben. „Küzdjünk a széthúzás ellen, most az összefogásnak van itt az ideje! A rossz választási eredmény további támadásoknak teszi ki a romániai magyarságot, és azt eredményezi, hogy nem tudunk beleszólni saját sorsunk alakulásába” – hívta fel a figyelmet Vincze Loránt. (RMDSZ-tájékoztató)