2021. augusztus 5., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az idei egészségügyi világnapon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felhívását és egyezményét a biztonságos, hatásos és megfizethető vakcinákhoz, gyógyszerekhez és diagnosztikai eszközökhöz való egyenlő hozzáférés biztosításáról közel harminc államfő írta alá, köztük Klaus Iohannis is. A koronavírus-világjárvány az elmúlt 80 év legnagyobb kihívása, és éppen ezért elengedhetetlen az államok összefogása, az egészségügyi ellátórendszerek megerősítése, csak így lehet szembenézni a jövőbeni újabb kihívásokkal, felkészülni a vészhelyzetekre – figyelmeztet a WHO. 

Az egy éve kezdődött, bizonytalan ideig tartó világjárvány megmutatta, mennyire sérülékenyek a különböző országok egészségügyi rendszerei, mennyire gyorsan képesek a kormányok reagálni, és átszervezni az egészségügyet. Ha Florin Cîţu miniszterelnök üzenetét tekintjük, akkor egyértelmű, hogy Romániában jelenleg nem beszélhetünk funkcionális egészségügyi rendszerről. A kormányfő ugyanis azt mondta: az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférés a funkcionális egészségügyi rendszer meglétét feltételezi. 

De ne sarkítsunk ennyire. Az viszont tény, hogy az egészségügyi ellátáshoz, szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség között mély szakadék tátong a vidék és a város között. Míg utóbbiban tömörülnek mind az állami, mind a magán egészségügyi szolgáltatók, a szakrendelőktől a kórházakig, vidéken legtöbbször a családorvosi rendelő jelenti az egyetlen és legfontosabb ellátórendszert, szakorvosi, fogászati, kórházi ellátáshoz körülményesen férnek hozzá a falun élők. Az oltási kampányban is bebizonyosodott, az egészségügyi ellátórendszer, az ehhez való hozzáférés egyenlőtlenségei miatt a vidéki emberek nehezen jutnak a vakcinához, ezért a kormány az elkövetkező időszakban mobil egységeket küldene az elszigeteltebb településekre. Ha sikerült volna gyakorlatba ültetni a 2014–2020-ra kidolgozott országos egészségügyi stratégiát, akkor 2020-ban az egészségügyi szolgáltatásokat jelképező piramis alapját a közösségi ellátás jelentené, erre épülne rá a családorvosi, majd a szakorvosi, és végül a kórházi ellátás. Csakhogy ez a piramis továbbra is fordított.

Így hát a kormányfő által megfogalmazott üzenetnek, mely szerint „szolidaritásra és felelősségtudatra is szükség van a lakosság és a hatóságok részéről egyaránt”, a második része tűnik fontosabbnak. Nemcsak a koronavírussal fertőzöttek, hanem a krónikus vagy akut betegséggel küszködők érdekében is.