2020. február 22., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-es vereséget szenvedett Szlovákia csapatától a hétfői Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen, így csoportjában az elsőről visszaesett a harmadik helyre. A vendégek a 40. percben Robert Mak góljával szereztek vezetést, majd a második félidő elején Szoboszlai Dominik szabadrúgásból egyenlített. A győztes találatot Robert Bozenik szerezte az 56. percben, így a magyarok hatodik mérkőzésükön is nyeretlenek maradtak Szlovákia ellen.

Kleinheisler László (k) és Szalai Ádám (j), valamint a szlovák Juraj Kucka (hátul) a labdarúgó- Európa-bajnoki selejtező E csoportjában játszott Magyarország – Szlovákia mérkőzésen a Groupama Arénában 2019. szeptember 9-én. MTI/Kovács TamásA hazai szurkolók „Az Európa-bajnokság előttetek, a fekete sereg mögöttetek” kiírással köszöntötték a magyar válogatottat, egyúttal arany-fekete háttérben úszva kifeszítettek egy hatalmas molinót, amely Mátyás királyt ábrázolta lovon ülve. Az impozáns látvány után kevésbé volt sportszerű, hogy egymás nemzeti himnuszát mindkét fél kifütyülte.

Rangadóhoz méltóan nagy iramban kezdődött a találkozó, az első lehetőségre sem kellett sokat várni, Dzsudzsák nagyszerű passza után azonban Kleinheisler nem találta el jól a labdát, pedig tiszta helyzetből lőhetett. A magyarok egyre nagyobb tempóban futballoztak, sorra futottak a veszélyes akciók, próbálkozott Sallai, Szoboszlai és Szalai is, de Dubravka mindig hárítani tudott. A túloldalon Satka lesgólja jelezte, az ellenfél bármikor képes lehet egy gyors ellenakcióra. A magyarok mezőnyfölénye egyre nagyobb lett és állandósult, a szlovákok pedig olykor már saját térfelükön elveszítették a labdát, ezekből Marco Rossi együttese azonnal lövőhelyzeteket próbált teremteni. A szünet előtti utolsó tíz percre kiszabadult a szorításból a szlovák csapat, amely első komolyabb lehetőségét gólra váltotta: Hamsik jobb oldali beadását Baráth elvétette, Mak viszont közelről a kapu közepébe lőtte a labdát (0-1). Így a vendégcsapat előnnyel vonulhatott az öltözőbe.

A második játékrész álomszerűen indult magyar szempontból, hiszen Szoboszlai első válogatottbeli góljával egyenlített: 20 méterről, a tizenhatos előteréből védhetetlenül csavart a jobb felső sarokba egy szabadrúgást (1-1). Ezt követően nyílt sisakos küzdelem alakult ki, mindkét fél veszélyes támadásokat vezetett, a vendégek gólt is lőttek: Lobotka nagyszerű passzt adott Bozeniknek, aki 16 méterről a két magyar középhátvéd közül kilőtte a bal alsó sarkot (1-2). A magyarokat ismét feltüzelte, hogy hátrányba kerültek, nagy lendülettel támadtak, Dubravkának többször is védenie kellett, azonban a kinyíló magyar csapatot gyors kontrákkal többször átjátszották a vendégek, így amolyan adok-kapok alakult ki. Gulácsi védéseinek köszönhetően nem nőtt a hátrány, de a végére kissé elfáradt a magyar csapat, amely, bár becsülettel próbálkozott a lefújásig, olyan nyomást már nem tudott generálni, mint a 75. percig, így másodjára nem sikerült egyenlítenie.

A lefújás után még Baráth kapott egy piros lapot, így Nagy Ádám mellett, aki második sárgáját kapta a sorozatban, ő sem játszhat októberben Horvátország vendégeként.

Marco Rossi szövetségi kapitány irányításával a nemzeti együttes először szenvedett vereséget hazai pályán, ezzel a kudarccal az Azerbajdzsánban 1-1-re játszó horvátok vezetik a csoportot, egypontos hátránnyal Szlovákia és Magyarország követi, de előbbi jobb egymás elleni eredményével a második.

A magyarok legközelebb október 10-én Splitben a világbajnoki ezüstérmes Horvátország vendégei lesznek.

Szoboszlai Dominik, a vesztes magyar csapat játékosa (elöl) a labdarúgó-Európa-bajnoki selejtező E csoportjában játszott Magyarország – Szlovákia mérkőzés végén a Groupama Arénában 2019. szeptember 9-én. A magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re kikapott Szlovákia csapatától. MTI/Illyés TiborMestermérleg

* Marco Rossi (a magyar válogatott szövetségi kapitánya): „A játékosokat elismerés illeti, mert legalább olyan jól futballoztunk, mint a szlovákok, talán jobban is, mert több lehetőségünk volt, de ellenfelünk nagyobb százalékban használta ki azokat. Pont azt a két mérkőzést vesztettük el, amelyet a leginkább vártunk, és amelyet leginkább meg akartunk nyerni. Nem először éri hátrány csapatomat a játékvezető által, erre példa az első szlovák gól, amelyet lesállás előzött meg. Nincs minden elveszve az Eb-részvételt illetően, hiába látjuk ma sötétebben az esélyeket a játékosokkal együtt. Úgy vélem, bravúros teljesítményre lesz szükség Horvátországban és Walesben is, de Azerbajdzsán is megmutatta, hogy ellene is teljes koncentrációra lesz szükség. Ha van istene a futballnak, akkor vissza kell fizetnie valamit a magyar csapatnak a hátralévő mérkőzéseken.”
* Pavel Hapal (a szlovák csapat vezetőedzője): „Sikerült olyan mérkőzést játszani, amikor senkiben sem maradhatott hiányérzet, mert ez egy kifejezetten jó és élvezetes meccs volt, amelyet megnyertünk. Sokkal pontosabban és türelmesebben játszottunk, mint három napja Horvátország ellen, de a sikerhez némi szerencse, jó védekezés és Dubravka kapus kiváló teljesítménye is kellett. Csapatom motivációjához és hangulatához hozzájárult, hogy a magyarok ellen készültek, mert tudták, hogy felfokozott hangulat lesz.”

Jegyzőkönyv

Labdarúgó-Eb-selejtező, E csoport, 6. játéknap: Magyarország – Szlovákia 1-2 (0-1)
Budapest, Groupama Aréna, 22 ezer néző, vezette: Antonio Mateu Lahoz (spanyol).
Gólszerzők: Szoboszlai (50.), illetve Mak (40.), Bozenik (56.).
Kiállítva: Baráth (a mérkőzés után).
Sárga lap: Szoboszlai (6.), Dzsudzsák (19.), Szalai (53.), Baráth (54.), Nagy Á. (59.), Pátkai (69.), illetve Satka (12.), Vavro (41.)
Magyarország: Gulácsi Péter – Lovrencsics Gergő (Bese Barnabás, 30.), Willi Orbán, Baráth Botond, Kádár Tamás – Kleinheisler László (Holender Filip, 85.), Nagy Ádám (Pátkai Máté, 65.) – Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Sallai Roland – Szalai Ádám.
Szlovákia: Martin Dubravka – Lubomir Satka, Denis Vavro, Milan Skriniar, David Hancko – Juraj Kucka (Jan Gregus, 86.), Stanislav Lobotka, Marek Hamsik – Albert Rusnak, Robert Bozenik (Michal Duris, 77.), Robert Mak (Lukas Haraslin, 86.).

Eredményjelző

* C csoport: Észak-Írország – Németország 0-2, Észtország – Hollandia 0-4; a csoport állása: 1. Németország 12 pont/5 mérkőzés, 2. Észak-Írország 12/5, 3. Hollandia 9/4, 4. Fehéroroszország 3/5, 5. Észtország 0/5
* E csoport: Azerbajdzsán – Horvátország 1-1, Magyarország – Szlovákia 1-2
* G csoport: Szlovénia – Izrael 3-2, Lengyelország – Ausztria 0-0, Lettország – Észak-Macedónia 0-2; a csoport állása: 1. Lengyelország 13 pont, 2. Szlovénia 11, 3. Ausztria 10, 4. Izrael 8, 5. Észak-Macedónia 8, 6. Lettország 0
* I csoport: Skócia – Belgium 0-4, San Marino – Ciprus 0-4, Oroszország – Kazahsztán 1-0; a csoport állása: 1. Belgium 18 pont, 2. Oroszország 15, 3. Ciprus 7, 4. Kazahsztán 7, 5. Skócia 6, 6. San Marino 0