2024. május 14., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lépcsőn olvasó gyermekek, sikerregények után nyomozó fiatalok,

könyvesszatyrokat cipelő felnőttek, irodalomról, színházról beszélgető baráti társaságok – a hét végén ezer színben, hangon, hangulatban mutatkozott meg a kultúra a Nemzeti Színház tereiben. A marosvásárhelyi könyvünnep ismét minden korosztályt megmozgatva tette egyértelművé, hogy ez a rendezvény valóban több mint könyvek seregszemléje.

Fotó:  Nagy Tibor


A csütörtök délelőtti megnyitó után máris megtelt élettel a színház előtere, pénteken délelőtt pedig még több iskolás csoport érkezett. Kacsó Tünde tanítónő a szülők segítségét kérte, hogy kisdiákjai ne a csillámporos, szuperhősös fedőlap alapján válasszanak maguknak olvasnivalót. 

– Ha ugyanattól a szerzőtől több könyvet is kiszemelnek a gyermekek, elég, ha egyet megvásárolnak, és majd egymás között cserélnek. Meg kell tanulják továbbadni a könyveket – fejtette ki a pedagógus, akinek osztályában igen népszerűek az állatos történetek, egy kislány és egy fiúcska viszont legszívesebben enciklopédiákat böngész, és a tudást meg is osztja társaival.

Vetélkedők jutalma,„könyvvadászok zsákmánya”

Pénteken a könyvek mellett még számos kaland várta a legkisebb olvasókat, volt meseszövés, dalos könyvbemutató, papírszínház, színezés, egyes tevékenységeken – például Székely Tímea foglalkozásán – pedig képzeletbeli hősökké változhattak át a gyermekek. 

A négy korcsoportban meghirdetett olvasásvetélkedő már csütörtökön elkezdődött, és vasárnap délelőtt zárult. A gyermek- és ifjúsági programok felelőse, Makkai Kinga emlékeztetett arra, hogy egy évben sem jelentkezett annyi osztály a megmérettetésre, mint idén. A legtöbben az 5–8.-osok mezőnyében indultak. A zsűrinek összesen 389 háromfős csapatból kellett korcsoportonként kiválasztani azt a nyolcat, amelynek tagjai a döntőben összemérhették a kijelölt kortárs irodalmi műhöz kapcsolódó ismereteiket. A feladatok között számos villámkérdés, szövegfelismerés, regényrészletek eljátszása, a nagyobbak korcsoportjában pedig a cselekmény folytatása is helyet kapott. 

– Olyan versenyzőnk is volt, aki már az öt évvel ezelőtti, első vetélkedőn is részt vett, és azóta is évről évre jelen van – tette hozzá Makkai Kinga. A verseny résztvevői jutalomként találkozhattak a szerzővel, akinek a könyvét elolvasták. Ezek az együttlétek is telt házasok voltak, a legnagyobb érdeklődésre mégis minden bizonnyal a gyermekprogramok idei díszvendége, Berg Judit tarthatott számot, aki szombaton délelőtt a Kertész Erzsivel írt regény, A négy madár titka kapcsán meseteniszről, alkotói csapdákról, illetve arról is beszélt, hogyan segítette őt a közös alkotás egy másik mű befejezésében.

A könyvvásár hivatalos vetélkedőjével egy időben még jó pár spontán vagy iskolák szervezte kihívás zajlott, egy bolyaisokból álló csapat például könyvvadászatba kezdett, különféle tematikájú könyvcímeket, a vásáron megforduló híres emberekkel pedig „szelfiket” gyűjtött. 

Hagyni, hogy meglepődjön

A könyvünnep varázsa abban is rejlik, hogy az új kötetekre összpontosító irodalmi párbeszédek mellett a személyesebb beszélgetéseknek is teret ad. A standok közötti szűk ösvényeken a marosvásárhelyi kulturális élet több jeles képviselőjével összefutottunk, közöttük fiatal szülőkkel, akiket a gyermekeiknek választott könyvekről faggattunk.

Szabó Róbert Csaba író, Látó-szerkesztő elárulta, hogy kisebbik gyermeke most főként a foglalkoztató füzeteket forgatja szívesen, a nagyobbik pedig az Egy ropi naplójának örülne, de az is lehet, hogy valami egészen más könyvre bukkan. 

– Hagyom, hogy meglepje őt a könyv – tette hozzá az író.

Lázok Klára, a Teleki Téka osztályvezető könyvtárosa szintén engedi, hogy gyermekei szabadon válogassanak. 

– A kisebbik lányom a maga három évével Bartos Erika könyveiért és Marék Veronika Boribon-sorozatáért rajong. A harmadikos nagylányom meseregényeket olvas, a Harry Potter-köteteken már túl van, mostanában Bálint Ágnes könyveit fedezte fel.

Bantta Annamária képzőművész előkészítő osztályos kisfiának több könyvet is vásárolt, többek között Varga Katalintól a Mosó Masa mosodáját, amely neki is gyermekkori olvasmánya volt, de az évek során valakinek elajándékozta, valamint az igen kedvező, 15 lejes áron kínált Saint-Exupéry-regényt, A kis herceget. Párjának és magának Nyári Krisztiántól a Szerelmes leveleket vitte haza, és kacagva jegyezte meg, hogy a gyönyörű kötetből nem lesz karácsonyi ajándék, ugyanis nem bírja még hetekig rejtegetni.

A megkérdezett vásárlók kivétel nélkül dicsérték a minden korosztályt és rengeteg érdeklődési kört lefedő, színes választékot, egyesek azonban sokallták a könyvárakat. Puskás Lajos elmondta, hogy hatodikos fia egy új Rosszcsont Peti-könyvet várna tőle, de mivel nem talált olyan kötetet a sorozatból, amit eddig nem olvasott, Fodor Sándortól a Fülöpke beszámolóit vásárolta meg neki. Nagyobbik fia és lánya a sikerregényeket részesíti előnyben, saját ifjúkora kedvenc indiános történeteire nem vevők, így a választást rájuk bízza. 


A legjobb vásárlók

Mint minden évben, vásári körútunk során a kiadókat is megkérdeztük idei benyomásaikról.

A marosvásárhelyi Garabontzia Kiadó állandó résztvevője az elmúlt évek könyvvásárainak. Kleindl László, a kiadó vezetője úgy tapasztalta, az első napi „szélcsend” után ugyanakkora volt a forgalom, mint tavaly és tavalyelőtt. 

– A legjobb vásárlók a gyermekek, ha ők kinéznek maguknak valamit, azt a szülők, nagyszülők előbb-utóbb megveszik nekik. A legtöbb látogató egyébként megfontoltan vásárolt, először csak megnézték a kínálatot, aztán tettek egy kört, és utána visszatértek. Átlagban 50 lejt költöttek el a standunknál – mondta Kleindl László, aki mindenféle könyvből hozott ízelítőt, a mesekönyvek mellett klasszikus és kortárs szépirodalmat, naptárakat, matricás albumokat és antikváriumi kiadványokat is közszemlére tett. Vásárlói leginkább a Garabontzia Kiadó két új kötetét, a tizenéves Szabó Iringó A szókirakó lány című regényét és Pálffy Tamás Szabolcs Prófétákkal radarba futni című művét keresték.

Születésnapi meglepetés

Az idén negyedszázados kolozsvári Koinónia Kiadó különleges ajánlattal várta a látogatókat, 25 könyvére – többek között gyermekirodalmi és spirituális művekre – éppen 25 százalékos kedvezményt adott. 

– A vásárlók értékelték ezt a gesztust – vélte Szilágyi Szabolcs Dániel, a kiadó vezetője, akitől azt is megtudtuk, hogy a Koinónia számára a marosvásárhelyi az egyik legjelentősebb vásár, amelyre évről évre nagy erőkkel készülnek. Több éve a Koffer kávézót is elhozzák magukkal, a vásárhelyi közönség ugyanis örömmel vásárol az olvasnivaló mellé egy csészényi finomságot, ízletes harapnivalót.

Kelendő történelem

A budapesti Zrínyi Kiadó második alkalommal hozta el történelmi, hadtörténeti kiadványait a könyvünnepre. 

– Nagyon nyitott, érdeklődő közönségre találtunk itt, ezért szeretünk Marosvásárhelyre jönni. Helyi vonatkozású újdonságainkra főleg a férfiolvasók vevők, de 8-9 éves fiúknak is vásároltak már tőlünk a szülők olvasnivalót, például harckocsikról szóló könyveket – mondta a kiadó illetékese.


Mínuszok, pluszok

A csíkszeredai Pro Print Kiadó igazgatója, Burus Endre szerint idén valamivel gyengébb volt a vásárlóerő, mint az elmúlt években. 

– Ezúttal egyetlen könyvünkből sem vittek el kiemelkedően sokat, még az igen népszerű szakácskönyvekből sem. Panaszra azért nincs okunk, a kereslet ugyanis mindössze 10 százalékkal csökkent – jegyezte meg Burus Endre.

A magyarországi, szentendrei Cerkabella Könyvkiadó vezetője, Moravcsik László ezzel szemben úgy tapasztalta, évről évre növekszik az érdeklődés kimondottan gyermekeknek szóló kínálatuk iránt. 

– Az egyik új könyvünk, a Mia és Maja már az első napon elfogyott. Úgy gondolom, ritka az a könyvvásár, ahol ennyi gyermek megfordul, a nagyobbak közül sokan egyedül vagy barátokkal jönnek, és nemcsak nézelődnek, hanem vásárolnak is – mondta a kiadó vezetője.

Ajándékká vált a könyv

Szombat estére alig észrevehetően kezdett ritkulni a tömeg. Sokan már a KR75 című színházi előadásra gyülekeztek, mások utolsó köreiket rótták a könyvstandok között. Káli Király Istvánt, a Romániai Magyar Könyves Céh vezetőjét ekkor kérdeztük meg idei tapasztalatairól.

– Látogatottság szempontjából alulmaradt a vásár az előző két évhez viszonyítva, a könyvforgalom viszont nagyobb volt, mint tavaly és tavalyelőtt. Az emberek céltudatosan vásároltak. Nagy öröm, hogy ismét rengeteg gyermek és fiatal volt jelen, és többektől hallottam, hogy kuporgatták a pénzüket könyvvásárlásra. Ami pedig szintén örvendetes, hogy újra ajándékká vált a könyv, a nagyszülők, dédszülők ismét rászoktatják a gyermekeket a könyvvel való jó viszonyra.

A vásári tömeget szemlélve évről évre felmerül bennünk a könyvünnep tágasabb helyszínre való költöztetésének gondolata. Ennek kapcsán a főszervező így fogalmazott:

– Én csak azt tudom mondani, amit Gáspárik Attila színházigazgató is mindig hangoztat: egy vásárvárosnak illene megfelelő vásárközpontot építenie. A színháznál méltóbb helyet egyelőre nem találtam a könyvek számára. Próbáltuk átvinni a sportcsarnokba a vásárt, de maga a lehetőség is bizonytalan volt, ugyanakkor úgy gondolom, hangulatában sem illik az a helyszín a rendezvényhez.

A három és fél napos könyvünnep fénypontja minden bizonnyal Koltai Róbert 75. születésnapjára készült egyéni előadóestje volt. Ezt megelőzően a Romániai Magyar Könyves Céh életműdíjjal ismerte el az idén 90 éves Dávid Gyula erdélyi irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító munkásságát. A harmadik alkalommal odaítélt kitüntetést, Hunyadi László bronzplakettjét Káli Király István adta át. Az ünnepi pillanat után Koltai Róbert szórakoztatta két órán át a marosvásárhelyi nagyérdeműt.

A színművésszel újonnan megjelent könyve kapcsán vasárnap délelőtt újra találkozhattak az érdeklődők. A vásár utolsó óráiban, miközben a megmaradt könyvek dobozba kerültek, a színház előcsarnokában díszelgő Olvasás fáját is le lehetett bontani. Az ingyen elvihető kiadványok közül kettőt már szombat délben kiszemelt két tizenegyedikes lány, reméljük, a vágyott olvasnivalók azóta már otthoni könyvtárukat gazdagítják. 

Kapcsolódó cikkek:

Marosvásárhelyt elárasztotta a szemét

2022-11-14 17:19:00 // Mezey Sarolta

Elkezdik a szerződésbontás procedúráját a Brantner köztisztasági vállalattal



Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató