2021. október 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hétfőn kezdődött és szombatig tartott a Tomcsa Sándor Színház és a Pro Theatrum Alapítvány által szervezett dráMA kortárs színházi találkozó, amely immár tizenkettedik alkalommal kívánta szolgálni a kortárs színházat, lehetőséget teremtve a találkozásra, alkotói beszélgetésekre, eszmecserére. A fesztivál idei témája a közös emlékezet, ezért olyan előadásokat hívtak meg a szervezők, melyek a közel- és a nem annyira közelmúltunkat dolgozzák fel.

Hétfőn, az ünnepélyes megnyitót követően, a temesvári Állami Magyar Színház Adrian Sitaru filmrendező által írt és színpadra álmodott Az ember, aki csak azt tudta mondani, amit olvasott, a lét alapvető erkölcsi kérdéseit feszegető előadásra került sor. Ezt követően a Tamás Boglár – Tamás Gyopár szerzőpáros jegyezte Persze, a gyermekét egyedül nevelő anyai sorsot boncolgató, a Figura Stúdió Színház előadását láthatták. 22 órától a színház Beckett: Rövidek/Scurte/Shorts c. UNITER-díjas filmszínházi előadásának vetítésére került sor.


A keddi dráMA program egy érdekfeszítő könyvbemutatóval kezdődött. Visky András íróval, dramaturggal, színházi alkotóval Dálnoky Réka, a Tomcsa Sándor Színház művészeti vezetője beszélgetett színházi látásmódjáról, az írásról, tanításról, színházi munkáiról, valamint a Mire való a színház? c. könyv születéséről. 17 órától az Odeon Színház Julieta fără Romeo című, a shakespeare-i női archetípusokból inspirálódó előadása volt látható. Ezt követően Visky András Pornó – Feleségem története c. darabját Árkosi Árpád rendezésében, a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában láthatták a találkozó nézői. Este a dráMa kocsMA tere a Meghatározatlan időre kirakatszínházi elődás pillanataitól elevenedtek meg, 21 órától Szőcs Petra, Anton és Damina Groves, Tóth Barnabás és Bogdan Mureşan egy-egy rövidfilmje volt látható.

Fotó: Kelemen Kinga


A dráMA további programsorozatában szerdán sor került az V. dráMÁzat pályázat eredményhirdetésére és a következő előadásokat láthatta az érdeklődő közönség a hét folyamán:– Gianina Cărbunariu: A tigris (r. Tóth Tünde, Szigligeti Színház, Nagyvárad), Elena Popa és Fatma Mohamed: Destin(s) (Andrei Mureșanu Színház, Sepsiszentgyörgy) Székely Csaba: Perkucigó (Fekete Zsolt előadásában), Halász Péter: Gyerekünk (r. Hatházi András, Csíki Játékszín, Csíkszereda), Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade és Doru Taloș: Baladele memoriei (Reactor, Kolozsvár), Bódi Attila: Lázadni veletek akartam (r. Sebestyén Aba, Yorick Stúdió, Marosvásárhely), Szőcs Géza: Raszputyin (r. Sardar Tagirovsky, Szatmárnémeti Északi Színház, Harag György Társulat), bukovinai székely népmese alapján: Az öreg király hagyatéka (r. Szabó Attila, Udvarhely Bábműhely, Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely), aritmia.doc (r. Kolcsár József, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy és Udvartér Teátrum, Kézdivásárhely). A fesztivál keretében zajlott az V. dráMÁzaton született művek felolvasószínházi előadása is, a további programot koncertsorozat (Ivan & The Parazol, Actors’ Dzsem Session, Karpov not Kasparov) és szabadtéri filmvetítés (Ernelláék Farkaséknál, r. Hajdu Szabolcs) is színesítette.