2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A marosludasi tanács március 14-én fogadta el a helyi költségvetést, mely idén 36,134 millió lej, ami nagyobb összeg, mint a tavalyi. A költségvetési tételek kapcsán a város idei terveiről Kis István alpolgármesterrel beszélgettünk.

A javítás előtt álló Maros-híd. Fotó: Nagy Tibor


A marosludasi tanács március 14-én fogadta el a helyi költségvetést, mely idén 36,134 millió lej, ami nagyobb összeg, mint a tavalyi. A költségvetési tételek kapcsán a város idei terveiről Kis István alpolgármesterrel beszélgettünk.
– A költségvetésből 31,179 millió lejt a működési költségek tesznek ki, 4,95 millió lejt pedig fejlesztésre fordítunk. A fejlesztésre szánt tételből a legnagyobb összegek előtanulmányokra és pályázati önrészre mennek el. Pályázatokat az Országos Helyi Fejlesztési Alaphoz nyújtottunk be. E finanszírozások révén infrastrukturális fejlesztéseket végzünk a Maros, a Berek (Crâng) és a Jegenye utcában, az ANL-s tömbházak között leaszfaltozzuk az utcákat, és parkolókat alakítunk ki, a hetipiacon fedett csarnokot építünk, ahol mindennap árulhatnak a helyi és környékbeli termelők. 
Az Országos Beruházási Társaságnál a művelődési ház teljes felújítására és manzárdosítására pályáztunk, s nagyon bízunk benne, hogy el is nyerjük ezt. Közben készül a polgármesteri hivatal felújításának a terve. Egy uniós projekt révén szeretnénk átalakítani az Ifjúsági parkot, ahol új sétányok, új sportpályák létesülnének az ifjúság számára, szabadidős tevékenységre. 
Idén szeretnénk bővíteni a közvilágítási hálózatot az Andrássytelep két utcájában, a Dóczi és a Csurgó utcákban. Ugyancsak az Andrássytelepen szeretnénk felújítani a kultúrotthont, ki szeretnénk cserélni a teljes tetőzetet. A településen a járdaépítés van soron, körülbelül 350 méteren, majd a csatornahálózatot kell megépíteni, illetve az ivóvízhálózatot kell bővíteni. 
A városi kórháznak 100 ezer lejt juttatunk fejlesztésre, és további 150 ezer lejt szánunk a Maros-híd koptatórétegének és a járdáknak a felújítására. 
– Tekintettel arra, hogy az RMDSZ-ben is vezető tisztséget tölt be, ezen a vonalon milyen terveik vannak?
– A közelmúltban emlékeztünk meg a magyar kultúra napjáról, március 15-i ünnepséget szerveztünk. Legközelebb magyar majálist tartunk, tavaly első alkalommal az Eczkentelepen, a Szőcs család birtokán tartottuk. Ez a rendezvény nagyon fontos, hiszen a szórványban szükség van arra, hogy különböző települések magyar fiataljai találkozzanak, ismerkedjenek. Tavaly radnóti, enyedi és aranyosgyéresi fiatalok jöttek el a majálisra.  Részt veszünk a városnapok szervezésében, szeptemberben aztán a magyar napok következnek.