2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bartis Attila drámájának szabadtéri előadása

Bartis Attila Rendezés című drámáját játssza július 15-én, szerdán 21 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a színház belső udvarán kialakított játéktéren. A 2016. január 30-án a kisteremben bemutatott, és azóta nagy sikerrel játszott produkció érdekessége, hogy az esemény dupla premier volt: a szöveg ősbemutatója egyben a marosvásárhelyi származású szerző első színházi rendezése is. 

„A titkok mindannyiunk életében jelen vannak. Ott keringenek körü-löttünk: visszhangjuk a falból árad, képmásuk a tükörből. Mi pedig néha szeretetből elhallgatjuk őket, máskor munkaköri kötelességből vagy egyszerűen önszántunkból vallunk róluk. Szerintünk. De ez a saját igazságunk. Egyedül az életben maradás ösztöne sarkall arra, hogy eljátsszuk, tekintettel vagyunk a másik igazságára. Valójában mindannyian színészek vagyunk. Egy Möbius-szalag az életpályánk, amely mindig úgy fordul, hogy le ne essünk róla. Mindeközben pedig, valamiféle rejtett csoda folytán, háromdimenziós színpaddá alakul a kétdimenziós valóságunk” – áll az előadás ismertetőjében.

„Bartis Attila drámája tobzódik a nagyszerű fordulatokban, pergő jelenetekben, a látszólag egyszerű, de roppant súlyos és egy sokat tapasztalt ember bölcsességét tükröző vitákban, veszekedésekben, párbeszédekben. Ismeri a csend hatalmát, és tudja, mikor kell használni azt. Ismeri a fogak között kisziszegett igazság erejét, a néma, de fájdalomba torzult arcok mögötti tragédiák megjelenítésének módját, miközben egy percig sem válik giccsessé, ömlengőssé. De rendezőként mindeddig nem jegyezhettük. Most már igen. Mert a Rendezés az író ez irányú tapasztalatlanságát csöppet sem tükrözi.

Egy olyan sötét, nyomasztó, mégis lebilincselően izgalmas előadást láthattunk, ahol minden kerek egész, ahol semmi sem válik idegenszerűvé, ahol a sötét harmóniája megvalósul és bennünk marad. A próbafolyamat nagyszerű trükknek bizonyult a jelenetsorok egymásutániságának biztosításához – János közülünk, a láthatatlan nézők közül rendez, mi vagyunk a kukkoló harmadik. A különböző dühkitörések és viták ellenére az előadás egészére a nagyfokú letisztultság, egyszerűség jellemző: ennek is köszönhető a szenvedés megjelenítésének, a titkok végső kimondásának, majd az ebből következő meghasonlásnak az átütő ereje” – írta a bemutatót követően a produkcióról e sorok írója (Helikon, 2016. március, Kaáli Nagy Botond: Arcok a fényből – Színikritikai írások, Lector Kiadó, 2019). 

Az előadás szereposztása: Korpos András, P. Béres Ildikó, Kádár Noémi, Kiss Bora, Kilyén László, Bartha László Zsolt, Galló Ernő, Csíki Szabolcs, Varga Balázs. Díszlet- és jelmeztervező Márton Erika, rendezőasszisztens Kölcze Kata, ügyelő Rigmányi Lehel, súgó Ferenczi-Tóth Katalin. Rendező Bartis Attila.

A román nyelvű felirattal ellátott, 14 éven felülieknek ajánlott produkció időtartama 1.50 óra, szünet nélkül. Az előadásra érvényesek a szabadbérletek.

Jegyek és bérletek válthatók online a www.biletmaster.ro honlapon, valamint személyesen a Nemzeti Színház nagytermi jegypénztáránál (hétfő–vasárnap 10–13 és 18–20 óra között), valamint előadások előtt egy órával – a belső udvaron játszott előadások esetében a kistermi jegypénztárnál. A belső udvar bejárata a parkoló felőli nagykapunál található. Az előadásokra a belépés a járványügyi előírások betartásával, maszkban, a bejáratnál érintésmentes lázmérés és kézfertőtlenítés után történik.