2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Duna Televízióban október 26-án indult a Fölszállott a páva, az MTVA és a Hagyományok Háza népzenei és néptáncos tehetségkutató műsora.

A Döntők döntőjében az előző évadok legjobbjai mérik össze tudásukat, régi kedvencek lépnek ismét a színpadra. A két felvezető adást követően november 9-én kezdődnek az elődöntőkkel az élő adások.

A nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttest is visszahívták a Döntők döntőjébe. A zsűri szigorúságától ezúttal nem kell tartaniuk, de lehet, hogy éppen ezért is nagyon fontos komolyan venniük a felkészülést és a szereplést, és elnyerniük a közönség tetszését.

Az idei különleges évad, mert nem előválogatók után, hanem meghívásra kerültek be a szereplők, azok, akik már szerepeltek a Pávában, olyanok, akik vagy nyertek az elmúlt évek során, vagy legalább a döntőig eljutottak. A Bekecs néptáncegyüttes 2014-ben jutott a döntőbe, ahonnan a legjobb külhoni előadó díjával tért haza. Ezért nagy megtiszteltetés, hogy bekerültek az idei évadba – tudtuk meg Benő Barna együttesvezetőtől.

A néptáncegyüttesek kategóriájában idén mellettük egyetlen erdélyi csapat leszn, a tavalyi győztes Kalotaszeg Legénytársulat. A többi különdíjas és közönségdíjas erdélyi előadó a hangszeres, énekes, zenekar csoportból van, táncban mások nem vállalták a megmérettetést – vagy mert generációt váltottak azok az együttesek, vagy nem feleltek meg bizonyos kritériumoknak, például idén nemcsak erdélyi, hanem kis-magyarországi táncokkal is kell készülni, legalább két néprajzi dialektusból kell táncot választani. Öt táncanyaggal kellett jelentkezni, az elődöntős produkciót tetszés szerint ki lehetett választani, de ha a Bekecs továbbjut, attól kezdve a zsűri mondja majd meg, hogy melyik táncot szeretné látni a következő adás(ok)ban.

Ismét színre lép a Bekecs – szurkolhatunk és szavazhatunk 

Fotó: www.facebook.com/Bekecs  Néptáncegyüttes


A nyárádszeredai együttes kalotaszegi, pontosabban Nádas menti anyagot választott a hétvégi fellépésre, ami technikailag elég nehéz. „Az idén már az elődöntőben is a nézők döntik el a továbbjutókat, a zsűri pedig csak minősít, ezért úgy gondoljuk, hogy szakmailag is olyan anyagot kell színpadra vinnünk, ami igényes felkészülést követel” – mondta el Benő.

A Bekecs első élő fellépése november 9-én, pénteken este a fél kilenckor kezdődő műsorban lesz, és számítanak a nézők szavazataira, mert akiket most behívtak, mind nagyon jól felkészült csapatok, nagy múltú, jó nevű együttesek, ezért nagyon nehéz lesz kiválasztani a legjobbakat, a továbbjutókat, hiszen kicsi a különbség közöttük. A nyárádszeredai együttesnek olyan ellenfelei lesznek, mint az Alba Regia Táncegyüttes, a Czifra Együttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Jászság Népi Együttes, a Kalotaszeg Legénytársulat, a Szentendre Táncegyüttes, a Szinavölgyi Néptáncműhely és a Tanac Néptáncegyüttes.

Ezért a nyárádmentiek számítanak a nézők szavazatára, a Bekecset kedvelők a 03-as kódszámot kell majd sms-ben elküldjék a megadott telefonszámok egyikére, és azt is fontos tudni, hogy ugyanarról a telefonszámról legfennebb húsz szavazatot lehet elküldeni ugyanarra a szereplőre.

Ami a felkészülést, a hangulatot illeti, Benő Barna elmondta: izgatottan várják a visszatérést, hiszen szép emlékek fűzik őket a Pávához. Ez egy nagy lépcsőfok volt az együttes életében, mondhatni fordulópont, mert a Páva után – a körülményekhez igazodva – döntöttek úgy, hogy önálló, hivatásos együttesként fogják folytatni a táncolást, ezután tették meg az első lépéseket ebben az irányban, 2015-ben kezdték alkalmazni a tagokat táncoktatóként, később táncosként. Nemcsak ehhez járult hozzá a Páva, hanem ahhoz is, hogy az együttes hirtelen ismertté lett, megszaporodtak a szereplési felkérések.

Most, hogy ilyen kiélezett a verseny, igencsak komolyan készül a csapat, nem szeretnének alulmaradni. Mentoruk, Kádár Ignác nemrég Nyárádszeredában járt, és tanácsokkal segítette Antal Áron koreográfus munkáját. Viszonylag sok időt szentelnek a hétvégi fellépésre való felkészülésre, mintegy két hete a Páva-szereplésre összpontosítanak. Ha pénteken továbbjutnak, akkor a szeredaiakat december 7-én láthatjuk a középdöntőben, a döntőre december 21-én kerül sor. Ha a döntőben nyernek, az ezzel járó anyagi juttatást egy karitatív szervezetnek fogják adományozni – mondta el az együttes irányítója.


A Bekecs további idei programja a budapesti szerepléstől függ, ha továbbjutnak, újabb előadásokat kell lemondaniuk, és csak a Pávára összpontosítanak, ha nem ők lesznek a közönség kedvencei, akkor tovább folytatják itthoni fellépéseiket az Ember az embertelenségben című műsorukkal, ugyanis számos helyszínen maradt el az előadás. Márpedig ez olyan produkció, amelyet minden olyan helyszínen be szeretnének mutatni, ahol megfelelőek a körülmények.
Kapcsolódó cikkek:

Csép Éva Andrea: összefogásról is tanúskodtak a Maros megyeiek Mága Zoltán karitatív koncertjén

2019-03-25 15:17:57 // -

Közel 2300 eurót sikerült összegyűjteni Marosvásárhelyen

Még egy lendületből született siker a Kék csoportban

2019-03-18 15:46:43 // Bálint Zsombor

Újabb győzelmet könyvelhetett el

Sima ügyek a Bajnokok Ligájában

2019-03-17 15:52:50 // -

Negyeddöntős a Barcelona és a Liverpool is