2022. december 4., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

az elszabaduló energiaáraktól

Megszavazta a szenátus azt a sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvénytervezetet, amely az energiaárak felső határát rögzíti a gáz és a villamos energia esetében mind a háztartási, mind pedig a nem háztartási fogyasztók számára. A törvénytervezet azt a kompenzációs rendszert szabályozza továbbra is, amelyet az RMDSZ kezdeményezésére tavaly október elején fogadott el a kormány az elszabaduló energiaárak megoldására. 

Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: „továbbra is olyan intézkedésekre van szükség, amelyek által csökkenteni tudjuk a családokra nehezedő pénzügyi nyomást a téli időszak közeledtével, és meg tudjuk védeni a gazdaság motorjának számító kis- és középvállalkozásokat is az infláció hatásaitól.”

A jogszabály 2022. április 1. és 2023. augusztus 31. közötti periódusra rögzíti az energiaárak felső határának értékét. Ennek értelmében a háztartási fogyasztók számára a villamos energia végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,68 lej/kWh árat a maximum 100 kWh fogyasztás, illetve a 0,80 lej/kWh árat a 100–255 kWh közötti fogyasztás esetén. A jelenlegi sürgősségi kormányrendelet és az azt jóváhagyó törvény energiaforrásaink hatékonyabb felhasználását kívánja gyakorlatba ültetni. Továbbá a földgáz végső számlázott értéke minden háztartási fogyasztó esetében egységesen alkalmazandó, és nem haladhatja meg a 0,31 lej/kWh árat. Ugyanakkor az energiaárak kompenzálására a nem háztartási fogyasztók is jogosultak a következőképpen: a villamos energia végső számlázott értéke legfeljebb 1 lej/kWh, illetve a földgáz végső számlázott értéke nem haladhatja meg a 0,37 lej/kWh-t azon nem háztartási fogyasztók számára, akiknek fogyasztása 2021-ben legfeljebb 50.000 MWh volt.

Antal Lóránt Hargita megyei szenátor, az energiaügyi, energetikai infrastruktúráért és ásványi erőforrásokért felelős bizottság elnöke kiemelte: „a szenátusi munkálatok során olyan konkrét intézkedésekben gondolkodtunk, amelyek által azokat a gazdasági szereplőket is segítjük, amelyek tevékenységüket végezve az elszabaduló energiaárak miatt válságos helyzetbe kerülnek. Éppen ezért az elfogadott jogszabály leszögezi a kis- és középvállalkozások, közüzemi szolgáltatók, az élelmiszeripari gazdasági szereplők, tudományos és technológiai parkok, ipari parkok, az önkormányzatok által működtetett sportlétesítmények, gyógyszergyártók és forgalmazók, illetve az egyházak számára, hogy a villamos áram esetében a végső számlázott érték nem haladhatja meg az 1 lej/kWh árat a 2021-es havi átlagfogyasztás nyolcvanöt százalékára.” Majd hozzátette: „prioritásként kezeljük a nagycsaládok megsegítését, éppen ezért az RMDSZ kezdeményezésére a szenátus energiaügyi és gazdasági bizottságainak együttes munkálatain egy olyan támogatási rendszert vezettünk be, amely a háromgyermekes családok esetében 0,68 lej/kWh-ra rögzíti a villamos energia árát 100 kWh fogyasztás felett is.”

Az RMDSZ javaslatára azok a termelő-fogyasztói státussal rendelkező vállalkozások, amelyek legfeljebb 200 kWh teljesítményű villamosenergia-termelő egységekben energiát termelnek, ezentúl több fogyasztási pont között is elszámolhatják a megtermelt energiát. Ez abban az esetben lehetséges, amennyiben a fogyasztási pontok azonos elosztói hálózaton belül vannak, és azonos szolgáltatóval van szerződésük.

Az energiaügyi bizottság elnöke hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az árkompenzáció esetében a tavalyi átlagfogyasztás a referenciaérték: ha a fogyasztó tavalyi átlagfogyasztása 300 kWh volt, és idén takarékosabb, vagyis kevesebb mint 300 kWh, lehetősége lesz arra, hogy az aktuális fogyasztási indexe alapján fizessen a villamos energiáért.

A törvénytervezetről döntő házként a képviselőház szavaz, majd az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba. (RMDSZ-tájékoztató)