2020. október 23., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Japánsztrájkkal, azaz karszalagos tiltakozással kezdik ma a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben amiatt, hogy a kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt.

Japánsztrájkkal, azaz karszalagos tiltakozással kezdik ma a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben amiatt, hogy a kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, és előírta, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv- és irodalomtanároknak kell oktatniuk a román nyelvet.
A tiltakozási hullámot a német tannyelvű temesvári Nicolaus Lenau Gimnázium 31 tanítója és tanárja indította el, akik a közösségi hálón publikált pénteki bejegyzésben tudatták, hogy japánsztrájkba léptek, és kedden bojkottálják a miniszteri rendelet életbeléptetését. Az oktatók szerint a kormányrendelet veszélyezteti a kisiskolások komfortérzetét, és olyanokra bízza a román nyelvű írás és olvasás tanítását, akiknek képesítésük sincs erre, és tapasztalattal sem rendelkeznek az elemi iskolások oktatásában.
Fehér szalag viselésére szólított fel pénteken a temesvári Bartók Béla Gimnázium is. Az iskola közösségi oldalán publikált felhívásban felelőtlenségnek nyilvánították, hogy 10 nappal az iskolakezdés előtt a kormány olyan radikális változást vezet be, amelyet sem előzetes felmérés, sem az érintettekkel és szakemberekkel folytatott konzultáció nem előzött meg.
Csatlakozott a japánsztrájkhoz a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium is. A közösségi hálón közzétett felhívásában az iskola közössége kijelentette: „nem tudjuk elfogadni azt, hogy az elemi osztályainkban szakmailag és módszertanilag előírt kompetens módon oktatott románnyelv-órák színvonalát és eredményességét megkérdőjelezzék, és ezáltal kollégáinkat megalázzák”. A csíkszeredai József Attila Általános Iskola a japánsztrájkot bejelentő üzenetében arra is kitért, hogy az intézkedés 3000 magyar tanítót és 52 ezer magyar elemi iskolás gyermeket érint.
A Magyar Szülők Szövetsége is felhívást tett közzé a közösségi hálón, és arra kérte a szülőket, hogy a tanévnyitó ünnepségeken csatlakozzanak fehér zászlókkal, lepedőkkel a pedagógusok japánsztrájkjához. Vasárnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) is közleményben tudatta, hogy csatlakozik a tiltakozáshoz.
Valentin Popa oktatásügyi miniszter személyesen is szembesülhet az általa kezdeményezett törvénymódosítás hatásaival. A Krónika napilap pénteken azt közölte, hogy a tárcavezető székelyföldi iskolákban vesz részt a tanévnyitón. Hétfő reggel a csíkszeredai Octavian Goga román tannyelvű főgimnázium ünnepségén, később pedig a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanévnyitóján lesz jelen.
Az iskolaépületek fele nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel
A szokásos érdektelenséget tapasztaljuk a tanévkezdés körül, a 6.200 épület közül 3.892 – azaz az iskolák több mint fele – nem rendelkezik tűzvédelmi engedéllyel – közölte vasárnapi sajtóértekezletén Marilen Pirtea, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, az alsóház alelnöke. A képviselő szerint továbbra is „jelentős számú”, mintegy 4.000 iskola nem kapott egészségügyi működési engedélyt.
„Ez azt jelenti, hogy több százezer gyerek olyan épületben kezdi a tanévet, amelyben nincs vezetékes víz, több mint 2.300 tanügyi intézménynek a kertben van a vécéje” – sorolta Pirtea.
A képviselő szóvá tette azt is, hogy a hatodik osztályosoknak szánt földrajz, biológia, matematika és román nyelv és irodalom tankönyvben rengeteg hiba van, amely szerinte azzal magyarázható, hogy állami kézbe adták a tankönyvnyomást, és nincs konkurencia. (hírösszefoglaló)