2022. július 5., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tizenöt projekt várja a támogatókat

Szeptember 18-19-én ismét megszervezi Marosvásárhelyen a Tekerj egy jó célért! elnevezésű adománygyűjtő kerékpáros rendezvényt a Marosszéki Közösségi Alapítvány. Ezúttal 15 projekt vár támogatásra – az eseménnyel kapcsolatos részleteket, valamint a támogatásra váró terveket kedden sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.


A felvétel illusztráció
 Fotó: Nagy Tibor (archív)A Tekerj egy jó célért egy, a Swimathonhoz hasonló adománygyűjtő rendezvény, ahol első körben civil szervezetek, oktatási intézmények vagy civil kezdeményezések neveznek be tervekkel, amelyeket támogatni lehet. A szeptemberi Tekerj egy jó célért! kerékpáros rendezvény keretében három esemény lesz: a Tekerj City, a Tekerj Wild és a gyerekeknek szóló Tekerj Junior.

A Tekerj City rendezvény szeptember 18-án és 19-én lesz, szombaton 10-20, vasárnap 10 és 14.30 óra között. A kerékpározóknak egyénileg 15 ellenőrző pontot kell majd felkeresniük a város területén, a forgalom korlátozása nélkül, azaz az útvonal nem lesz külön biztosítva. 

Imecs Hunor szervező, a Marosszéki Közösségi Alapítvány munkatársa elmondta, a forgalmi szabályok betartása minden résztvevő számára kötelező, mindenki onnan és akkor indul, ahonnan szeretne, ott áll meg, ahol akar, továbbá minden ellenőrző pont felkeresésére a tekerés indításától számítva öt óra áll rendelkezésre. Az útvonal hozzávetőleg 22 kilométer, és elsősorban a kevésbé profi kerékpárosoknak szól, akik csak kikapcsolódásból bicikliznek, vagy rövid távokat szoktak megtenni munkába, iskolába menet. 

A szombaton 10-20 és vasárnap 10-14.30 között sorra kerülő Tekerj Wild esemény a Jeddi úti Green Residence-től indul és oda is érkezik vissza, a feltételek hasonlóak az előzőhöz, a résztvevőknek az erdőben és a Somostetőn kell felkeresniük 15 ellenőrző pontot. Ez az útvonal megközelítőleg 6 kilométeres, és erre főleg a versenyszerűen kerékpározókat várják, vagy azokat, akik edzésre, túrázásra használják a biciklijüket. 

A 3-10 év közötti gyerekek számára vasárnap szerveznek Marosvásárhely lezárt főterén, 10 és 13 óra között, kerékpáros rendezvényt, délután 4 órától pedig, amennyiben a járványhelyzet megengedi, a Critical Mass felvonulást.


Fotó: Nagy TiborNépviselet-vásárlásban segítenének a családoknak

Csizmák vásárlására gyűjt a Borsika néptáncegyüttes, ezáltal azoknak a szülőknek szeretnének segíteni, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megvásárolják az igen drága népviseleti kelléket – számolt be a céljukról Törzsök Hunor projektfelelős.

Mint mondta, a Borsikánál 4-13 éves gyerekekkel foglalkoznak három korcsoportban, hetente mintegy 150 gyerekkel próbálják megismertetni és megszerettetni a néptáncot, néphagyományainkat, népszokásainkat. A hozzájuk járó gyerekek között vannak szerényebb anyagi helyzetű családokból valók, akik nem tudják megengedni maguknak a drága ruhát, lábbelit. Egy népviselet ára ugyanis egy minimálbérhez közelít, egy pár csizma ára 600-800 lej körül mozog. Ezért a projekt keretében tíz pár bőrcsizma vásárlására gyűjtenek.

A prevenciós képzéstől a nappali központig

Prevenciós képzés megszervezésére gyűjt a Szent Balázs Alapítvány – tudtuk meg Szakács Zsuzsánnától, az alapítvány képviselőjétől. Évről évre, minden ősszel megszervezik a prevenciós képzést, amelyen egészségügyi tanulmányokat folytató egyetemisták vesznek részt. Ekkor képezik ki az új önkénteseket, akik a jövőben az egészségügyi, illetve szexuális nevelési órákat tartják (osztályfőnöki vagy más nevelő iskolai órák keretében). A prevenciós órákon hiteles és kortárs „kézből” jön az információ, továbbá élményszerű a bemutatott anyag. Az önkénteseket szakorvosok oktatják a következő témakörökben: helyes táplálkozás, egészséges mozgás, alvás, függőségek, nőgyógyászati, urológiai prevenció. Nagyon sok iskolától jelezték, hogy szeretnének prevenciós órákat diákjaik számára, ezért is fontos, hogy idén is megszervezzék a képzést.

Balogh Ildikó, a marosvásárhelyi Down Egyesület képviselője elmondta, nappali központjuk felújítására és felszerelésére gyűjtenek, ahol foglalkoztató műhelyeket alakítanának ki, lehetőséget teremtve különféle tevékenységekre, kertészkedésre, kétkezi munkára olyan Down-szindrómás fiatalok számára, akik befejezték az iskolát, már nem vesznek részt semmilyen oktatási formában, és fogyatékosságuk miatt nem foglalkoztatják őket a munkaerőpiacon.

Meleg étel a rászorulóknak

Három hónapon keresztül hetente kétszer meleg ételt adnának 25 hátrányos helyzetű családnak, amelyekben mintegy 75 gyerek van – ebben kéri a kerékpárosok, valamint az adakozó kedvűek segítségét a Divers Egyesület. Mint ismeretes, tavaly tavasszal, a világjárvány kitörését követően elindították a Meleg ételt a rászorulóknak programot, amely később a közösségi mozgósításnak köszönhetően A város segít nevet vette fel. A projekt kedvezményezettjeiként a családok legalább egyik tagja dolgozik, de a legtöbb esetben minimálbérért, illetve nem hivatalosan, ami nem teszi lehetővé, hogy eltartsák a családjukat.

A Yuppi Camp ingyenes terápiás hétvégét szeretne szervezni mintegy harminc rákos, cukorbeteg vagy más autoimmun betegségben szenvedő gyermeket nevelő családnak, és ezáltal terápiával egybekötött kikapcsolódási lehetőséget biztosítanának számukra. 

A Little People Romania terápiás és oktatási tevékenységekkel támogatja a kórházban kezelt, daganatos betegségben szenvedő gyerekeket. Ehhez kérik az emberek segítségét. Az autizmussal élő gyerekeket felkaroló Hope of Transylvanian Children Alapítvány olyan eszközök megvásárlására keres támogatókat, amelyek segítenek a terápiás tevékenységek lebonyolításában, az Outward Bound Romania pedig tanulmányi ösztöndíjalapra gyűjt a Horizont programjukban részt vevő hátrányos helyzetű fiatalok számára. 

A marosvásárhelyi 6-os napközi otthon óvónői egy szenzoros kert kialakítására, a Tudor Vladimirescu iskolai óvoda pedig egy Gonge pszichomotoros tanösvény létrehozására gyűjt, amelynek célja a játék közbeni fejlesztés. 

A Maros Hokiegyesület célkitűzése a női jégkorongcsapat felkészítése a 2021-2022-es országos bajnokságon való részvételre. 

A Milvus Csoport Egyesület gólyafészektartó állványokat szeretne kihelyezni több településre, a Waldorf Magocska Egyesület pedig a Waldorf iskola udvarát szeretné rendbe tenni. A „Mentsétek meg a gyermekeket szervezet” a különleges képességű gyerekek felkarolására, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetsége pedig képzéssorozaton való részvételre próbál támogatást szerezni. A projektekkel kapcsolatos részletek a pedaleaza.org honlapon elérhetők.