2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ember és állat harmóniája

Rengeteg szenvedésnek vagyunk szemtanúi az utóbbi hetekben. Kutyák szöknek meg és válnak súlyos balesetek áldozataivá. Szerencsésebbek azok az állatok, amelyeket állatkedvelő emberek megszánnak, ölbe vesznek, kocsijukba raknak, nem hagyják az út szélén kimúlni, hanem állatorvosi rendelőkbe szállítják őket, ahol szakemberek küzdenek az életükért. Ezt a feladatot az önkormányzatoknak kellene ellátni, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a hétköznapi emberek segítőkészsége egye- lőre hatékonyabb. 

A közösségi oldalakon megosztott számtalan baleset közül ezúttal kettőt említünk. Egyik gazdátlannak tűnő ebet hétfőn szállították gerinctöréssel a Noé Bárkája kisállatklinikára. Ő is egyike a gázolások áldozatainak. Kedden este a Cuza Vodă és a Tusnád utca sarkán elütött kutya fotóját osztotta meg a Face-bookon egy nő, aki az út szélén szenvedő állatot a Săvineşti utcai állatorvosi rendelőbe vitte.

Fotó: Crina Micheu


– Mi lehet a jelenség oka, ugyanis most már nem lehet a tűzijáték-pukkanásokra fogni a sok megszökött ebet – kérdeztük a Noé Bárkája kisállatklinikán dr. Pálosi Csabát.

– Január-február a tüzelések időszaka, a fiúkutyák mindent elkövetnek, hogy megszökhessenek, a közlekedési szabályokat azonban nem ismerik, így főleg városon mindennaposak az autók kerekei alatt kikötött pácienseink. Ebben az időszakban fokozódik a párosodási ösztön, és ezzel párhuzamosan a balesetek száma. Aki nem ivartalanította a kutyáját, az jobban kellene figyeljen ebben a periódusban, mert az állatok ösztönösen cselekednek. Génjeikben van, hogy őszire saját lábon megélni tudó utódaik legyenek, és a túlélési ösztön átsegíti őket minden elképzelhető akadályon (kerítés, úttest, emelet stb.) Túl sok balesetnek és szenvedésnek vagyunk tanúi ebben az időszakban. Szenved az állat, de szenved a kedvencéhez ragaszkodó gazda is, aki elhunyt társállatát siratja.

– Miként lehetne megelőzni az említett baleseteket?

– A legfontosabb, hogy a gazda ebben a periódusban fokozottam felügyelje a kutyáját, a legbiztosabb, ha megköti vagy szökésbiztos kennelbe zárja. Sajnos, ilyenkor még az ivartalanított kutyák is megbolydulnak, ezért mindenik kan kutyára, de még a szukákra is figyelni kell. A másik fontos teendő az állatok ivartalanítása.

– Mikor ajánlott ivartalanítani a kutyákat?

– A fiúkutyáknál egyéves kor körül, a szukáknál ivarérettség előtt, 6–8 hónapos korban ajánlott az ivartalanítás.

– A megszökés mellett milyen jótékony hatásai vannak az ivartalanításnak? 

– A kan kutya ivartalanításával nagyban csökkenthető az idős ebekben viszonylag gyakran kialakuló prosztatadaganatok és prosztatamegnagyobbodás kialakulásának esélye. Ugyanakkor csökkennek a nemihormon-termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége, megelőzhető a heredaganat kialakulása, és megszűnik a szukák tüzelésével egyidejűleg beinduló kóborlás, valamint az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.

– Valóban csökken az ivartalanított kan kutyák agresszivitása?

– Igen, nyugodtabbakká válnak mind a nőstények, mind a hímek, csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak. Az ivartalanítás után pár hét elteltével a legtöbb esetben nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb állatokká válnak, mint amilyenek azelőtt voltak, mivel a műtétet követően pozitív irányú hormonális változás következik be.

– A szukák esetében mi a pozitív változás?

– A szuka ivartalanításával megelőzhető a nem kívánt szaporulat és a tüzelés okozta kellemetlenségek. Az ivartalanított szuka nem szökik el, nem vonzza a házhoz a környék kanjait, melyeknek távoltartása sokszor lehetetlennek tűnik. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kiskutyáknak egyre nehezebb felelős, lelkiismeretes gazdát találni, ráadásul egy alom kölyök felnevelése nagyobb költséggel jár (oltások, féreghajtás, kutyatáp, állatorvosi költségek stb.), mint az egyszeri műtét. Az optimális időben elvégzett ivartalanítással számottevően csökken a kutyákban nagyon gyakori emlődaganatok kialakulásának esélye, megelőzhetők a petefészek- és méhdaganatok, de nem alakul ki a sokszor életveszélyes állapotot jelentő gennyes méhgyulladás sem. Ez utóbbi betegségnek a gyógykezelése szintén a petefészek és a méh műtéti eltávolításából áll, ilyen esetben azonban a műtét jóval kockázatosabb és költségesebb. Ivartalanítás révén megelőzhető az álvemhesség is, ami kellemetlen tünetekkel járhat, akárcsak a különböző hormonális beavatkozások (hormonális fogamzásgátlás, különböző „esemény utáni” kezelések a nem kívánt párzás esetén), melyek nagyon károsak, mivel sokszor gennyes méhgyulladáshoz vezethetnek.

– Miként védekezhet az, aki nem ivartalanította szukáját, és a tüzelési periódusban falkákba verődve követik az általa pórázon sétáltatott nőstény kutyát a hímek?

– Sétáltatás előtt a kutya gazdája ha erős kölnivel bespricceli a szuka hátsó felét, ideig-óráig megtévesztheti a kanokat, mert a parfüm illata elnyomja a szagokat, igaz, a vizeletével úgyis nyomot hagy maga után.

– Mi a teendő, ha valaki elütött gazdátlan ebet talál, ugyanis egyértelmű, hogy az állatorvosi rendelők szakemberei sem vállalhatják a végtelenségig az ingyenes jótékonykodást.

– Ha elütött, gazdátlan ebet találnak, a helyi rendőrséget vagy a polgármesteri hivatal területrendezési osztályát kell értesíteni telefonon. Sajnos, van rá eset, hogy a helyi rendőrök semmibe veszik a hasonló esetek bejelentését, annak ellenére, hogy az önkormányzat feladata gondoskodni a közterületen megsérült gazdátlan ebek összegyűjtéséről, elvégre azért fizeti a lakosság a lakás- és területadóval egyidejűleg a környezetünk tisztántartásáért, fertőtlenítéséért kivetett illetéket (taxa de habitat) is.

*

Egyébként az önkormányzat alárendeltségében működő helyi rendőrség marosvásárhelyi központi székhelye a Dózsa György utca 9. szám alatt, a földszinten található, telefonszáma: 0265-250-760.

Gerinctörés (Fotó: Pálosi Csaba)