2020. május 27., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kaponay Réka ausztráliai magyar lány, aki nemrégiben Erdély városaiba, köztük Marosvásárhelyre is ellátogatott szülei, valamint ikertestvére, Lali társaságában. 

Az utazó család (Fotó: Nagy Tibor)


Megnyerő, színes és kimondottan rendkívüli egyéniséghez volt szerencsénk. Kaponay Réka ausztráliai magyar lány, aki nemrégiben Erdély városaiba, köztük Marosvásárhelyre is ellátogatott szülei, valamint ikertestvére, Lali társaságában. Nem üres kézzel jöttek, hanem Rékának Az őrző hajnala című regényével, amely most jelent meg a Kolibri Kiadónál. 
 
Az csak természetes, hogy magyarul 
A Kaponay család nem szokványos, ugyanis maguk mögött hagyva az ausztráliai otthont, elindultak a nagyvilágba. Országról országra járva, saját tapasztalataik révén ismerik meg a bolygó népeit, kultúráját. Teszik ezt két serdülő gyerekkel, akik tökéletesen beszélnek magyarul, s magántanulóként többet tudnak meg az életről, a természetről, a jelenségekről, mint iskolába járó társaik. Különleges és egyedi módon tanulnak, mint Réka fogalmazott: ez tapasztalati tanulás. Azt tanulják, ami érdekli őket, aminek jelentőséget tulajdonítanak. Nagyon szeretik a történelmet, múzeumokba járnak, történelmi helyszínekre látogatnak el, ami persze olvasással társítva sokkal többet nyújt, mint egy történelemkönyv. A matematikát például az internetről tanulják. A mai világban dinamikusabban, színesebben kell gondolkodni,  – mondták. 
Az édesanya csíkszeredai származású, 12 évesen került Ausztráliába, családjával emigrált, az édesapa Ausztráliában született, az ő szülei Magyarországról telepedtek ki ’56-ban. Gyerekeik, Réka és Lali Melbourne-ben születtek. 
– Csak természetes, hogy a gyermekekkel magyarul beszélünk a családban. Amikor iskolába mentek, akkor tanulták meg az angol nyelvet – mondta az édesanya, aki nagyon boldog, hogy gyermekeivel anyanyelvükön beszélhetünk. 
 
Az utazás inspiráció 
Rékát, aki bájos, intelligens, arról kérdeztük, mi inspirálta arra, hogy könyvet írjon. 
– Mindig nagyon szerettem írni és olvasni, ami aztán szenvedélyemmé vált. Ennek a könyvnek a megírásához az ihlet akkor született, amikor Spanyolországban tartózkodtunk. Ott találkoztam egy Füko nevű kutyával. Összebarátkoztunk, bejött a házba, s úgy viselkedett, mint egy igazi őrző. Ezért is lett a könyvem főszereplője, amely ősi és nagyra becsült feladatot kap a világegyetemben, ő lesz az őrző. A könyv az ő kalandjairól szól, amelyek átívelik a végtelen időt, az űr sötétjét és a valóság különböző dimenzióit. Kalandos, fantáziadús regény, ami tükrözi utazásaink élményeit is. Spanyolországban egy 828 km-es, 38 napos zarándokúton, amikor napi 20-30 kilométert gyalogoltunk, rengeteg időm volt gondolkodni. Ez is inspirált – fogalmazott Réka. 
Elmondta: először angol nyelven, Ausztráliában jelent meg a kötete, aztán a Kolibri Kiadó vállalta a magyar nyelvű kiadást, ők fordították magyar nyelvre. 
– Éppen New Yorkban voltunk, amikor – a blogom révén – megkerestek, készítettek egy interjút, s ezt követően felvette velem a kapcsolatot a Kolibri Kiadó. Érdekesnek találták a sztorit. De nem csak azt, hanem azt is, hogy a szokványostól eltérően utazó család, mi ketten Lalival pedig magántanulók vagyunk – mondta Réka. 
 
Az ember nincs helyhez kötve
S ha már utazó családról van szó, arra voltunk kíváncsiak, hogy lehet két iskoláskorú gyerekkel elindulni, országról országra járni. – Mióta utazik a Kaponay család? – kérdeztük. 
– Hat éve. Hat kontinensen 39 országban voltunk. 2011-ben Ausztráliában hosszabb körút után döntöttünk így. Sok mindenre rájöttünk, de főleg arra, hogy az ember nincs helyhez kötve, ki lehet szabadulni a mindennapi rutinból. Sokan azt gondolják, hogy az utazáshoz milliomosnak kell lenni. Ez nem igaz. Ha az embernek nincs ötcsillagos szállodára igénye, akkor olcsó szállást is lehet találni, a fiunk a nagymestere ennek. Ugyanígy lehet olcsó repülőjegyet vásárolni, például most talált egy előnyös lehetőséget Londonból Ausztráliába repülni. Ami a pénz előteremtését illeti, a világon sok lehetőség van arra, hogy bárhol dolgozhasson az ember, ami nincs helyszínhez kötve – kapcsolódott be a beszélgetésbe az édesapa. 
 
Kedvező fogadtatás, főként a tinik körében 
– A könyvet néhányan szkeptikusan fogadták, feltették a kérdést, hogyan írhat egy 13 éves lány kalandos fantáziaregényt, de leginkább jó visszajelzéseket kaptunk, főleg a tiniktől, akik élvezték a könyvet. 
Nagyon törekedtem arra, hogy a minősége semmi kívánnivalót ne hagyjon maga után – fogalmazott Réka. Trilógiát tervez, és már nekifogott a második kötetnek. 
Sok sikert kívánunk! A példa legyen ragadós!