2019. május 23., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A közép-erdélyi néptáncvilág egyedi színeiből, hangulataiból

született meg a Maros Művészegyüttes legújabb előadása, az Újraélt figurák, amelynek bemutatóját az együttes nőnapi ajándéknak szánta. A nagy érdeklődésre való tekintettel a március 8-i premier után 12-én, kedden este megismételték a produkciót, másodszor is telt házas lett.

A Maros Művészegyüttes törzsközönsége jól ismeri és kedveli a Varga János-féle koreográfia és rendezés különleges dinamikáját, a néptáncban felvillanó táncszínházi elemek játékát, a fergetegesen életteli és időnket megállító, lírai momentumok összekapcsolását. Mindebből ezúttal is részünk lehetett, a számos tájegység sajátosságait felvillantó előadásból ugyanis a bravúros táncjelenetek mellett a produkció vallomásos jellegét hangsúlyozó, szépséges népdalok sem hiányoztak. 

Szemünk előtt éledtek újjá a táncosok lábán a sok helyen már feledésbe merült figurák, többek között – amint az előadás ismertetőjében is olvasható – Gerendkereszt-úr, Dombó, Györgyfalva, Csabaújfalu, Girolt hagyományai, és a magyar néptánckincsek mellett a küküllőmenti román és cigány „ízekből” is kaphattunk „kóstolót”. Az előadás lendületét a mindegyre felcsillanó humor is biztosította – mind a fejőemberek, mind a füttyjelre „mozgó” hokedlik burleszkre emlékeztető jelenete elérte a kívánt hatást –, így a teljes intenzitással síró-nevető népi lélek teljes színskálája megmutatkozhatott a nagyérdemű előtt. Egyedi színfoltként szövődött a produkcióba a Jézus születését felidéző középkori látomásének, amely a böjti időszak feszültségét és a húsvéti ígéret örömét is magába rejti.


Magyarországi tavaszi turné

A keddi előadással kis időre elköszöntek marosvásárhelyi közönségüktől a táncosok, szombaton ugyanis hagyományos tavaszi turnéra indul az együttes. Március 17-én, vasárnap Zalalövőn, 18-án, hétfőn Kapuváron, 19-én, kedden Körmenden, 20-án, szerdán Zalaegerszegen két-két előadással, a Szép Palkó című mesejátékkal és a Kicsi Svejk háborúja című táncszínházi előadással lépnek közönség elé, 21-én, csütörtökön Celldömölkön a Kicsi Svejk háborúját mutatják be. Ezt az előadást, valamint az új produkciót, az Újraélt figurák címűt 22-én, pénteken Gyálon viszik színre. 23-án, szombaton a Hagyományok Házában szintén az Újraélt figurákkal, 24-én, vasárnap pedig a Szép Palkóval a budapesti közönséget ajándékozza meg a Maros Művészegyüttes.

  Fotó: Barabási Attila