2022. december 2., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Eleget tenni a kihívásnak

„A sztómás betegek életminőségének javítása folyamatos kihívás a szakemberek számára” – ez volt a mottója az országos sztómaellátásról szóló  IX. innovációs konferenciának, amelyet október 17-20. között a szovátai Ensana Szállodában tartottak – ahogy erről már korábban is beszámoltunk. Hasonlóképpen a rendezvény céljáról is, miszerint a sztómás betegek gondozása Romániában is a legújabb nemzetközi szabványok szerint kellene történjen, jól képzett szakemberek útmutatásával a legkorszerűbb eszközökkel.


A tanácskozást a G. E. Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetemmel közösen a Health Events szervezte. A rendezvény főtámogatója az Ortoprofil cég volt. 

A sztóma a székletnek a szervezetből való távozását lehetővé tévő bélnyílás, amelyet a sebész mesterségesen alakít ki a hasfalon. Ez lehet ideiglenes vagy végleges, az operációtól függően. A vékony- vagy a vastagbélen kialakított sztómából a bélsár egy cserélhető zsákba jut. A vékonybélen akkor alakítanak ki sztómát (ileosztóma), ha daganatos vagy egyéb betegség miatt a teljes vastagbelet el kellett távolítani. A végbél záróizmát érintő végbél- vagy vastagbéldaganat operációját követően a vastagbélen hozzák létre a sztómát (kolosztóma). A vizeletürítő rendszer betegsége az urosztómás zsák viselését teszi szükségessé. A sztómaviselés nagy lelki megterhelést jelent a betegnek és családtagjainak is.

Kérésünkre az Ortoprofil szervezőcsapata nevében dr. Pálosi Attila, a cég konzultáns menedzsere nyilatkozott a tanácskozásról. 

Amint elmondta, a rendezvényen több mint 160 asszisztensnő vett részt az ország minden megyéjéből. Az Ortoprofil cég célkitűzései között szerepel ugyanis a szakápolók, úgynevezett sztómásasszisztensek kiképzése, akik a sebészeti klinikákon az első tanácsokkal látják el a sokszor elbátortalanodott, elkeseredett betegeket.

A konferencia több mint 20 előadója, a betegellátásban részt vevő sebész főorvosok, nagy-britanniai és hollandiai szakápolók, sztómaterapeuták, valamint pszichológus, dietetikus szakemberek osztották meg elméleti és gyakorlati ismereteiket a sztómaellátás, a sztómaterápiás újdonságok terén a hallgatósággal. Négy csoportban szakmai gyakorlatokat tartottak, amelyeket a romániai szinten legjobban képzett asszisztensnők vezettek Bukarestből, Kolozsvárról, Brassóból, Aradról… Valamennyien nagy tapasztalattal rendelkeznek a sztómás betegek ellátásában, és tanácsot tudnak adni a betegeknek, hogy a megfelelő sztómazacskót és a szükséges kiegészítő termékeket válasszák, hogy a műtét utáni szövődmények kialakulása elkerülhető legyen. 

 – Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy Vasile Ciurchea, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEBP) elnöke is részt vett az eseményen. Nyitóbeszédében az orvosi segédeszközök felírásának, megrendelésének és a pénztár általi elszámolásának a módjáról tartott ismertetőt. Az OEBP célja, hogy a romániai páciensek is európai szintű termékekhez jussanak, és a legjobb szolgáltatásokban részesüljenek – hangsúlyozta. 

Hasonló célok vezérlik az Ortoprofil céget is azzal, hogy olyan rendezvényeket támogat, amelyek hozzájárulnak a romániai betegellátás színvonalának az emeléséhez. A cég behozza és forgalmazza a sztómás betegek ellátásához szükséges legkorszerűbb eszközöket és kiegészítőket, ugyanakkor több mint tizenhat éve támogatja azokat a tanfolyamokat és tanácskozásokat, amelyeken az innovációk bemu- tatására nyílik lehetőség mind az orvosok, mind az egészségügyi asszisztensek számára – hangsúlyozta dr. Boga Ferenc, az Ortoprofil cég vezérigazgatója.

A konferencia lehetőséget nyújtott egy országos premierre. Szovátán mutatták be először a nagy-britanniai Weland Medical cég új, Aurum elnevezésű termékcsaládját. Ez gyermekeknél és felnőtteknél is alkalmazható sztómarendszer. A sztómazacskó úgynevezett alaplapjában található manukaméz csökkenti a műtét utáni szövődmények kialakulását. Az Új-Zélandon és Ausztráliában honos manukabokor virágja nektárjából nyert méznek erős baktériumellenes, gyulladásgátló és sebgyógyító hatása van. Használata nagyon előnyös a páciensek számára. 

A tanácskozáson a részt vevő asszisztensek újra jelezték, amit az Ortoprofil cég is régóta szorgalmaz, hogy a kórházakban szükség lenne a sztómás betegek számára fenntartott szakrendelő működtetésére, ahol a legszükségesebb tanácsokkal látják el a betegeket, megismertetik velük az újdonságokat, megtanítják a sztóma körüli bőr tisztítására, a zacskó felhelyezéshez való előkészítésére és kezelésére. Megtanítják őket a sztómaterápiában fontos kiegészítő termékek használatára, mint például a ragasztóeltávolító szerek, a bőrhidratáló krémek, szilikontartalmú védőréteget biztosító anyagok, amelyek a ragasztási felületen nem okoznak irritációt és a segéd-eszközök tapadását sem gátolják – számolt be dr. Pálosi Attila. 

Romániában 20-25.000 sztómás beteg él, de a hivatalos adatok nem hozzáférhetőek. Számukra havi 35-55 euró közötti támogatást nyújt az egészségbiztosítási pénztár. Ebből az összegből a gyengébb minőségű sztómazacskókból elegendő mennyiségűt, a jobbakból kevesebbet lehet beszerezni. A szakorvos kell felírja, az egészségbiztosító kell jóváhagyja, ezzel jelentkezhet a beteg a termékeket forgalmazó cégnél. Az Ortoprofil azt szeretné elérni, hogy a sztómazacskók mellett felkerüljenek a támogatási listára a kiegészítő termékek is, amelyek megakadályozzák a többletköltséget jelentő szövődmények kialakulását.

Az Ortoprofil 45 munkapontjával az egyetlen cég az országban, amely – két megye kivételével – országos lefedettséget biztosít, ami nagyon fontos az olyan páciensek számára, akik nem egyetemi központokban élnek, hogy hozzájussanak a minőségi kiszolgáláshoz és a szakmai tanácsadáshoz is.