2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Lassan gyűjteménye lesz vádiratokból a szocdemek egy ügyben már jogerősen el is ítélt pártelnökének, aki maga is keményen megdolgozik azért, hogy maradék hitelét is a bányabéka ülepe alá ássa el. Szorul a hurok, és a zsinór vége már Brüsszelig ér.
Mint azt már megszokhattuk tőle, az ezen a héten indított eljárás kapcsán is politikai hátterű támadást emlegetett, és esze ágában sincs lemondani. De európai szinten leleplezte, hogy a korrupciós vádakkal szembesülő politikusok párhuzamos államot emlegető diskurzusa mögött csak az igazságszolgáltatás lejáratásának szándéka áll. Eddig mehetett a szöveg a gonosz ügyészségről, amely valami rejtélyes erők hatására üldözi az országra áldást hozni szándékozó szegény politikusokat, csakhogy ezt a mostani vádiratot az ügyészség nem saját ihletből készítette. Van az EU-nak egy független ügynökségként működő, az uniós pénzek felhasználását követő csalásellenes hivatala. Az OLAF, amelyik nem ügyészség, így nem is jelent fel, ahogy a pontatlan hírekben áll, az Európai Bizottságnak tesz jelentést, és az észrevételeit elküldi az érintett tagállamok vádhatóságainak is. Azoknak a dolga az esetleges további eljárás, az Európai Bizottság csak a szabálytalanul felhasznált uniós pénzt fogja visszakérni, de nem a delikvenstől, hanem a tagállamtól. Függetlenül a vizsgálatból keletkezhető vád kimenetelétől, fizethetjük vissza a szabálytalanul felhasznált támogatást.
A jelentés, az annak nyomán indult ügyészségi eljárás és a minderre adott politikusi válasz segít könnyebben látni sokaknak, hogy valójában ki is dolgozik itt egy párhuzamos állam kiépítésén, ami amúgy találó megállapítás. Erre ráerősített a szenátus is hétfőn, amikor elutasította azt a javaslatot, hogy jogerősen elítélt személyek ne jelöltethessék magukat törvényhozói tisztségre. Ellenzéki javaslatot, mint ez is volt, a hatalmi oldal még az érett politikai kultúrájú országokban sem szokott örömrivalgással támogatni, de azért itt mégis illett volna meggondolni a dolgot. Mert büntetett előélettel nemhogy egy egész sor állami hivatalnál kopogtathat potyára a delikvens, de még a sarki fűszeresboltot működtető kisvállalkozás vezetését vagy pénztárgépének kezelését is tilos rábízni. De beülhet(ne) a parlamentbe törvényeket hozni. A képviselőháznak döntő fórumként lesz alkalma szavazni erről a javaslatról, ott még helyretehetik a dolgot. Még mielőtt arra gondolnánk, hogy még egy-két törvényhozási cikluson belül egyenesen elvárás legyen a priusz a parlamenti jelöltséghez.