2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Július 11-én délelőtt kezdődik az ország egyik legrégebbi és legrangosabb zenei szemléje, az idén 40. évét töltő Csíkszeredai Régizene Fesztivál – a csíki és az erdélyi nyár elmaradhatatlan kulturális eseménye. Amint azt a szemle szervezői közleményükben megjegyzik, a jelenlegi járvány ellenére sem volt kérdés, hogy e kerek évfordulót méltóképpen meg kell ünnepelni. Ezért a fesztivál nem marad el, csak egy kicsit átalakul, kiegészül olyan programokkal, amelyek egész határokon átívelnek.

Ez a fesztivál az elmúlt évek alatt az európai régi zenei tér szerves részévé vált. Napjainkban a régi zene Európa-szerte újra trendivé vált, és egy különleges kínálattal jól összekapcsolható a csíkszeredaiak értékrendszerével. 

Az előző évektől eltérően idén nem lesznek külföldi meghívottak, hiszen az utóbbi hetekben bizonytalanná vált az utazás és az elszállásolás lehetősége. Így – többek nagy örömére – még inkább előtérbe kerülhetnek a helyi zenészek és művészek, akik értékes előadásokkal készülnek a fesztiválra. A szervezők mindenkit megnyugtatnak, hogy ebben az évben is színes programokkal tarkított eseményeken vehetnek részt az érdeklődők. Kidolgoztak olyan programokat is, amelyekkel a fiatalabb generációt kívánják megszólítani.

Idén ugyan a Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem elmarad, viszont a szervezők gondoltak a régi diákokra is, és egy kihívásra kérték fel a fiatalokat, amelyet a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán mindenki figyelemmel kísérhet.

Az idei célok között szerepel többek között a régi hangszerek bemutatása, a fesztivál történeteinek megismertetése, illetve az épített örökség és a zene kapcsolatának megmutatása. A zenei koncertfelvételek turisztikailag kiemelt, látványos épületekben készülnek, ezzel is felhíva a figyelmet közösségünk és Erdély egyedi építészeti kultúrájára. A fesztivál alatt nosztalgiázhatnak a régi emlékek felelevenítésével, meghallgathatják a korábbi fellépőket, valamint részesülhetnek az elmúlt 40 év történeteiben is.

A rendkívüli programokkal tűzdelt fesztivál kínálatában szerepelnek online koncertek, online hangszerbemutatók, szabadtéri kiállítás, zenés emléktúrák és borkóstoló is, amelyekre kiemelten felhívják az érdeklődők figyelmét.


Kiemelt kísérő programok a fesztivál programjában

A számtalan zenés program és koncert közül a szervezők kiemelten tudósítanak néhány eseményről, amelyek méltó színfoltjai lesznek a fesztiválnak.

Július 11-én egy vezetett gyalogos túrán vehetnek részt az érdeklődők a Mária-úton. Az ún. Kájoni János meditációs út egy félnapos, közepes nehézségű útvonal, amely kifejezett jó alkalom az elmélyülésre. A jutalom muzsika lesz.

Július 18-án folytathatjuk túrakalandunkat, de ezúttal kerékpárral. A program egy családos, 20 km hosszú kerékpáros kikapcsolódási lehetőség, kicsiknek és nagyoknak egyaránt Csíkdelnére, a Szent János katolikus templomhoz, ahol az orgonát Szabó András csíkszeredai zenetanár szólaltatja meg.

Mindkét túra során betekintést nyerhetünk Kájoni János ferences szerzetes élettörténetébe és zenéhez kapcsolódó munkásságába.

Július 18-án este pedig az elmaradhatatlan borkóstolóé lesz a főszerep, ahol a bemutatott borok mindegyike a 40-es számmal áll kapcsolatban. Hogy pontosan miben, az meglepetés lesz. Az egyes tételek között régizene-dallamok viola da gamba húrjain csendülnek fel.Visszaadni valamit a közösségnek – ösztöndíjalap a tehetséges zenészeknek

A fesztiválszervezők azon gondolkodtak, hogy hogyan lehetne visszaadni valamit abból a sok jóból, szeretetből és támogatásból, amit az elmúlt évek alatt a közönségtől, a közösségtől kaptak. Így született meg a gondolat, mely szerint a legjobb dolog, ha olyan tehetséges, helyi, fiatal zenészeket támogatnak, akik szeretnének tanulni, és nagy jövő előtt állnak. Ennek okán létrehoztak egy ösztöndíjalapot, amelyet a fesztivál bevételéből kívánnak fenntartani. Az ösztöndíj elnyerése érdekében a művészeknek egy pályázatot kell majd benyújtaniuk. Továbbá lehetőség lesz ún. mecénásjegy vásárlására is, amellyel bárki támogathatja a kiemelkedő tehetséggel megáldott, fiatal zenészeket.

A fesztivál szervezői a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa, a Cultura Nostra Egyesület, és társszervezőként Csíkszereda Polgármesteri Hivatala minden kedves érdeklődőt szeretettel meghív, hogy ünnepeljük közösen ezt a kerek évfordulót!


A Csíkszeredai Régizene Fesztivál részletes programja a következő:

Július 11., szombat  – 10.00: Kájoni-túra gyalogosan a Mária-úton (A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött*). 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Mikó-vár előtti tér: 18.00 – Joannes Kájoni 390 – Szabadtéri kiállítás- és fesztiválmegnyitó; közreműködik a Codex régizene-együttes (Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy). 21.00: ONLINE koncert a miklósvári Kálnoky-kastélyból – Kájoni Consort (Barót) – Énekeljünk mindnyájan, vígan, s nagy örömmel...

Július 12., vasárnap – 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilika: 18.00–18.45: Szentmise. 18.45: Karácsony Noémi (Brassó) – Johann Sebastian Bach: Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust – BWV 170 kantáta. 21.00: ONLINE koncert a kolozsvári ferences kolostorból – Transylvania Barokk Együttes (Kolozsvár).

Július 13., hétfő – ONLINE – On air közvetítés a TVR1 csatorna Magyar Adásában. 15.00–17.00: Különkiadás – Visszatekintés a Csíkszeredai Régizene Fesztivál 40 évére. 21.00: ONLINE koncert a kolozsvári Nagyboldogasszony-templomból (Kálvária) – Fonte di Gioia (Kolozsvár).

Július 14., kedd – 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilika: 18.00–18.45: Szentmise. 18.45: Hans Eckart Schlandt (Brassó): orgonakoncert. 21.00: ONLINE koncert a nagykárolyi Károlyi-kastélyból – Carmina Renascentia (Nagykároly).

Július 15., szerda – 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Madéfalva, Szent Anna – Siculicidium-kápolna: 19.00 – Ványolós család (Madéfalva): Laudate pueri Dominum (Dicsérjétek gyermekek az Urat). 21.00: ONLINE koncert a csíksomlyói Salvator-kápolnából – Concerto Spiralis (Csíkszereda).

Július 16., csütörtök –16.00: ONLINE hangszerbemutató. Gyergyószentmiklós, az örmény katolikus templom kertje: 19.00 – Csíki Kamarazenekar: Bécs és Velence – Barokk zenei utazás. 21.00: ONLINE orgonakoncert – Erich Türk (Kolozsvár): Régi zene a korabeli csíki orgonákon I., Csíkcsicsó.

Július 17., péntek – 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Mikó-vár**: 18.00 – Csíki Kamarazenekar: Bécs és Velence – Barokk zenei utazás. 21.00: ONLINE orgonakoncert – Erich Türk (Kolozsvár): Régi zene a korabeli csíki orgonákon II., Csíkborzsova.

Július 18., szombat – 10.00: Kájoni-túra kerékpárral a Mária-úton (A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött*). 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Mikó-vár**: 18.00 – Concerto Spiralis (Csíkszereda): Kájoni és kora. 19.00: 40 év – Borkóstoló a Vinkli borszaküzlet kínálatából (A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött*). 21.00: ONLINE orgonakoncert – Erich Türk (Kolozsvár): Régi zene a korabeli csíki orgonákon III., Csíkdelne.

Július 19., vasárnap – 16.00: ONLINE hangszerbemutató. Mikó-vár**: 17.00 – Codex (Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy): A sárkányölő deák. 18.00 – Codex (Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy): Boldog ember, akinek sokra nincsen gondja – In memoriam Pálóczi Horváth Ádám (1760-1820). 21.00: ONLINE koncert – Babrik József: Virágom, virágom, Simó József, a BAROZDA együttes alapító tagjának feldolgozásában.

A fesztivál ideje alatt ingyen látogatható a Csíki Székely Múzeum A csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely állandó kiállítása. A hallgatóságot tisztelettel kérik, hogy viseljen maszkot, és tartsa be az egymás közötti 2 méter távolságot. Az ONLINE események a fesztivál Facebook-oldalán követhetők: www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival 

* Regisztrációval kapcsolatos részletekért látogasson el a www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival oldalra, vagy keresse a szervezőket a 0745–274.525-ös telefonszámon. 

** a koncertre jegyet kell váltani. Részletek www.regizene.ro oldalon, illetve a www.facebook.com/Csikszeredai.Regizene.Fesztival oldalon. Kedvezőtlen időjárás esetén a koncert egy későbbi időpontra halasztódik – írják közleményükben a szervezők, akik fenntartják a műsorváltozás jogát.