2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Második mérkőzésén is sima győzelmet aratott a házigazda magyar női vízilabda-válogatott a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon: Bíró Attila együttese hétfőn Szlovákia ellen nyert 20-2-re.

A horvátokat egy híján húsz góllal legyőző magyarok második „bemelegítő” mérkőzésükre készültek, tekintve, hogy ellenfelük a nyitókörben 31-2-re kapott ki az oroszoktól. A szlovák gárda, azonkívül, hogy az első percben betalált, szinte semmi ellenállást nem tanúsított, még emberelőnyben is csak hazaadással felérő lövésig jutott, ami nem okozott gondot Kasó Orsolyának. Úgy tűnt, Bíró Attila támadásban a centerjáték erőltetését kérte a játékosoktól, ugyanis rengeteg bejátszást kapott Gyöngyössy Anikó és Parkes Rebecca is. Az első két negyed után főként Rybanska Natasát lehetett kiemelni, aki három kifejezetten szép és pontos távoli lövéssel talált be.

A nagyszünet után a magyar csapat kissé belealudt a szlovákok elképesztően lassú tempójába, ráadásul a riválisnak sikerült felavatnia egy ejtéssel a csereként beálló Gangl Edinát. A játék képe az utolsó negyedben sem változott, a magyarok 18 góllal nyertek, és készülhetnek az oroszok elleni szerdai csoportrangadóra.

A magyarok ma 20 órától az oroszokkal találkoznak. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Leimeter Dóra, a magyar (b) és Ivana Majlathova, a szlovák válogatott játékosa a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság női tornájának csoportkörében játszott Magyarország – Szlovákia mérkőzésén a Duna Arénában 2020. január 13-án

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt


Jegyzőkönyv

Vízilabda-Európa-bajnokság, nők, A csoport, 2. forduló: Magyarország -Szlovákia 20-2 (5-1, 5-0, 4-1, 6-0)

Budapest, Duna Aréna, vezette: Korzyna (lengyel), Colombo (olasz).

Gólszerzők: Keszthelyi 6, Rybanska, Leimeter 3-3, Szilágyi 2, Parkes, Gurisatti, Gyöngyössy, Garda, Vályi, Illés 1-1, illetve Stankovianska, Peckova 1-1.

Magyarország: Kasó – Vályi, Keszthelyi, Gurisatti, Parkes, Máté, Garda – cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gangl (kapus).

A csoport állása: 1. Oroszország 6 pont (58-4), 2. Magyarország 6 (45-8), 3. Görög-ország 6 (44-10), 4. Horvátország 0 (9-43), 5. Szerbia 0 (9-53), 6. Szlovákia 0 (4-51).


Mestermérleg

„Összességében elégedett vagyok, simán nyertünk, itt a lényeg az, hogy ne üljön le a csapat. Most azért lehetett látni, hogy kicsit lassúbbak voltunk, mint tegnap, igaz, szárazföldön és vízben is dolgoztunk még ma délelőtt. A centerjátékot illetően nem az én kérésem volt, hogy erőltessük, ráadásul a játékvezetők nem honorálták kiállításokkal ezeket az akciókat, ezért a folytatásban már nem is nagyon próbálkoztunk vele. Bízom benne, hogy szerdára pörgősebb és jobb lesz a csapat játéka” – értékelt a mérkőzés végén a magyar szövetségi kapitány, Bíró Attila.


Román vereség a férfiaknál

Elvesztette első mérkőzését a román férfi-vízilabdaválogatott a Budapesten zajló Európa-bajnokságon. A B csoport első összecsapásán: Románia – Hollandia 8-9 (2-2, 2-3, 4-1, 0-3). A román gólszerzők: Gheorghe 3, Prioteasa 2, Radu 1, Georgescu 1, Fulea 1, a hollandoktól Winkelhorst 3 találatig jutott. Ro-mánia csütörtökön a címvédő Szerbiával találkozik (14 óra), majd szombaton Oroszország az ellenfél (12.30 óra).