2020. július 7., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jó volt hallani, látni azt, hogy a magyar kultúra napja alkalmából

szombaton este a marosvásárhelyi Kultúrpalotában az Artstart4u Egyesület által szervezett és a Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa, valamint a Maros Megyei Tanács által felkarolt Kodály Zoltán-mű, a Székely fonó című daljáték telt házas, magas színvonalú, minőségi előadásával ünnepelt a város. 

Mint ismertes, a magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. 

Fotó: Vajda György


Az esemény előtt méltó rendezvénnyel tisztelgett Marosvásárhely szombaton este, amikor a zsúfolásig megtelt Kultúrpalotában jelen levőknek igazi, világszínvonalú zenei élményben lehetett részük. 

Kodály Zoltán Székely fonó című, egyfelvonásos daljátékát 1932. április 24-én Budapesten, a Magyar Állami Operaházban mutatták be. A zeneszerző 1920-ban megírt második színpadi műve tulajdonképpen egy hatalmas népdalfüzér, a korábban alkotott Magyar népzene színpadi változata. A daljáték komponálásához tizenkilenc daltételt használt fel a szerző, ezek közül tizenhárom található meg kisebb-nagyobb eltéréssel a Magyar népzene ciklusban. A művet igazi premierként a marosvásárhelyi Kultúrpalota nagyszínpadán olyan neves előadók tolmácsolták, mint a világszerte ismert Molnár Levente Liszt-díjas operaénekes, Mester Viktória, a Magyar Állami Operaház vezető mezzoszopránja, Kovács Annamária Székely Mihály-emléklappal kitüntetett énekes, Pataki Adorján, a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese, valamint a fiatal generáció képviselői, Bojtos Luca, Mészáros Levente, és közéjük sorolható Szüts Apor budapesti karmester is, aki igazi átéléssel, hangulatosan vezette a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenekarát és vegyes karát. Az sem mellékes, hogy a rendezvény szervezője az a Bocskor Salló Lóránt színművész volt, aki Marosvásárhelyen végezte az egyetemet és évekig a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház színművésze volt. 

A zenemű bemutatása előtt a főszervező csíkszeredai konzulátus képviseletében Tóth László főkonzul a magyar kormány nevében üdvözölte a közönséget. Többek között elmondta: a magyar kultúra napja alkalom és lehetőség arra, hogy felidézzük nemzeti hagyományainkat, szellemi örökségünket. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusa számos önálló kulturális eseményt, könyvbemutatót, kiállítást, koncertet szervez, és együttműködő partnere hasonló eseményeknek. A magyar kultúra napjára, immár hagyományosan, ünnepi gálakoncerttel emlékeznek nagyjaink alkotásainak bemutatásával, kiváló előadók tolmácsolásában. Tavaly Marosvásárhelyen Rost Andrea Kossuth- és Liszt-díjas előadóművész Lehár Ferenc és Kálmán Imre műveiből adott elő, idén Kodály Zoltán Székely fonó című alkotására esett a választás. 

A konzul Sára Magdolna közgazdászt idézte, aki szakmai konferencián többek között elmondta: a kultúra, annak különböző szintjei szoros összefüggésben és kölcsönhatásban vannak a gazdasággal és a nemzet sikerességével. Nemzetünk megmaradásában kulcsszerepe van a kultúrának, annak, hogy irodalomban, zenében és képzőművészetben minden korban tudtunk magasat alkotni, amellyel nemcsak magunkat gazdagítottuk, hanem a környezetünket, Európát és a világot. A konzul felidézte dr. Bernády György, Marosvásárhely egykori polgármesterének a szellemét is, aki a Kultúrpalota építésekor azért nem sajnálta a pénzt a képzőművészeti értékekre, amelyet támogatásával gyűjtöttek, mert hitte, hogy az itt lakók a művészi szépségből, az azokból megnyilvánuló magas emberi értékből részesülve értőbb és jobb polgárai lehetnek a közösségnek, olyan polgárok, akik előreviszik a várost, a közösség életét. Magyar kultúránk, népművészeti hagyományaink, művészeti alkotásaink közös örökség, és mindannyiunk felelőssége, hogy ki-ki a maga helyén lelkiismeretesen munkálkodjon ennek a megértésén, a tolmácsolásán, a továbbadásán és a megőrzésén – hangsúlyozta beszédében a főkonzul, aki megköszönte az esemény létrehozását a szervező egyesületnek és a Maros Megyei Tanácsnak, valamint a szervezésben részt vállaló konzulátusi munkatár-saknak. 

Minden évben a koncert teljes bevételét valamely helyi ifjú tehetség támogatására fordítják. A konzul bejelentette, hogy a marosvásárhelyi előadásból származó pénzösszeget Gábor Margit fiatal gyergyószárhegyi énekesnek, a csíkszeredai művészeti líceum végzős tanulójának ajánlják fel, ezzel segítve továbbtanulásában, az egyetemre való felkészülésében. Azt már korábban megelőlegezték a szervezők, hogy jövőben is hasonló rangú és színvonalú előadással ünnepli meg Marosvásárhely a magyar kultúra napját.