2022. október 4., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) a nagy hagyománnyal bíró rendezvénysorozat egyik támogatójaként augusztus 25. és 28. között hat irodalmi programot szervez a Vásárhelyi Forgatagon. A hangsúlyt a KMI 12 programra helyezték, melynek keretében minden évben kiválasztanak a Kárpát-medencei kortárs szépirodalmi alkotók közül tizenkettőt, akiknek az ismertségét egyebek mellett személyes fellépések szervezésével igyekeznek növelni. 
 A KMI 12 költőinek egy-egy versét az Eleven Költők Társasága (EKT) nevű zenei formáció zenésíti meg, augusztus 25-én 18.30-tól az ő koncertjüket hallgathatja a nagyérdemű a várszínpadon. Azért e szokatlan időpont, hogy az érdeklődők a koncert után kényelmesen átérhessenek a színházban tartandó következő programra, mely 20 órakor kezdődik. Az önmagát összművészeti alkotóműhelyként meghatározó EKT sajátos stílusjegyekkel, korszerű hangszerelési megoldásokkal kialakított igényes popzenét komponál a kiválasztott költeményekből. A zenekar tagjai: Keleti András, akit egyebek mellett a Budapest Bárból ismerhet a közönség, Kohánszky Roy a Roy és Ádámból, illetve Máté Szabolcs a Colorstar zenekarból. 

 A várban található Petőfi kávéházban két előadást is szervez az ügynökség a Petőfi 200 emlékév programjaihoz kapcsolódva. Augusztus 26-án 16 órakor a KMI 12 idei tagja, Vörös István József Attila-díjas költő tart irodalmi kalandozást Él-e még Petőfi? Versek, titkok, átiratok címen, míg 27-én, szombaton 16 órától Zsille Gábor József Attila-díjas költő – aki tavaly volt a kiemelt szerzők között – Petőfi személyét, életének mindennapjait igyekszik megismertetni az érdeklődőkkel a Petőfi másképp című előadásában, melyben az iskolai tananyagban nem szereplő érdekességeket mutat meg a költőről. 

 Előtte 15 órától a várban felállított Könyvudvar Téka teraszán Vörös István és Fekete Vince József Attila-díjas költők mutatják be a Ha bármit lehetne… című KMI 12 antológiát, mely igyekszik keresztmetszetet nyújtani a KMI 12 szerzőinek eddigi pályafutásáról. A beszélgetést Luzsicza István, a kötet szerkesztője vezeti. 

 28-án két könyvbemutatóval készül a PKÜ, a Petőfi kávéházban 13 órától Zsille Gábor Tranzit Felvidék című kötetét, 14 órától pedig Fekete Vince Halálgyakorlatok című új verseskönyvét mutatják be. 

 A Petőfi Kulturális Ügynökség minden programjára szeretettel várják az érdeklődőket.


Eleven Költők Társasága (EKT)