2020. július 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bevezetik az egészségügyi és szexuális nevelést a romániai iskolákba, jelentette be április 3-án az egyik országos hírügynökség. Az államfő kihirdette a törvényt, amely szexuális felvilágosítással kapcsolatos programok szervezésére kötelezi az iskolákat. 

A kezdeményezést annak idején, pontosabban már 2015-ben támogatta az egészségügyi minisztérium. Igaz, főleg a civil szféra nyomására, tudniillik több mint ötven civil szervezet kérvényezte ezt a szaktárcától.

A minisztérium akkor a szervezetek felhívására válaszolva közölte: fontosnak tartja, hogy a következő generációk egészségügyi nevelésben részesüljenek, hiszen ez nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy majd a jövőben egészséges életmódot folytassanak. 

Valóban fontos lépés lenne az oktatásban, hiszen köztudottan Romániában a legtöbb a kiskorú anya, az Európai Unióban Románia vezet a nem kívánt tinédzserkori terhességek arányát illetően, nálunk esik teherbe a legtöbb 15 évesnél fiatalabb lány. Statisztikák szerint a kiskorú terhesek aránya Romániában háromszor nagyobb az európai átlagnál.

Ezek a szervezetek nyílt levélben hangsúlyozták, hogy a szexuális nevelésnek azelőtt kell elkezdődnie, mielőtt a fiatalok elkezdik a nemi életet. Ami a romániai fiatalok esetében átlag 15 és fél éves korban történik meg. Az egészségügyi minisztérium által közölt statisztikai adatok szerint évente közel húszezer a 19 évesnél fiatalabb anyák száma, de nagyon sok kislány még a tizenötödik életévét sem éri el, amikor anyává válik. 

Persze, mint mindennek, ennek is vannak ellenzői, ugyancsak sok civil szervezet, egyesület tiltakozik az ellen, hogy kötelező egészségügyi, szexuális nevelési órák szerepeljenek a tananyagban. Nem beszélve az ortodox egyházról, amely a vallásos nevelést szorgalmazza „az isteni teremtő erő aláaknázása” helyett.

Jó törvény, szükség van rá, csak az időzítés csal mosolyt az ember arcára. A törvény kihirdetése a tomboló járvány idején, amikor emberek százai fertőződnek meg naponta, és a halottak száma is óráról órára nő, nem lenne a legsürgősebb prioritás. Furcsa, hogy a 2015-ös törvény most lett sürgős. 

Igaz, alig több mint két héttel ezelőtt, amikor a világon már veszélyesen terjedt a kór, az államfő szinte rögeszmésen követelte az előre hozott választásokat. Lehet, hogy az antennái rosszul vannak beállítva? 
Kapcsolódó cikkek: