2019. január 17., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az emberi endokannabinoid rendszerről tartott előadást Marosvásárhelyen Földesi Dávid magyarországi vállalkozó, természetgyógyász, akit saját kedvező tapasztalatai nyomán felébredt érdeklődése, tanulmányai vezettek el oda, hogy beteg embertársain próbáljon segíteni. 

Forrás: OrvosiKannabisz.com


Az emberi endokannabinoid rendszerről tartott előadást Marosvásárhelyen Földesi Dávid magyarországi vállalkozó, természetgyógyász, akit saját kedvező tapasztalatai nyomán felébredt érdeklődése, tanulmányai vezettek el oda, hogy beteg embertársain próbáljon segíteni. 
Az Egyesült Államokban, Kaliforniában tartózkodott, amikor már elviselhetetlen panaszai, asztmája, veleszületett szívproblémája és felerősödő ízületi fájdalmai miatt növényi kannabisz kivonatot írtak fel számára, ami huzamosabb használat után megszüntette a kellemetlen tüneteket. Ezt követően kezdett el foglalkozni a kannabisz orvosi felhasználásával. Három éve internetes klubot alapított, amelyen 14.000 követője van. Körülbelül 250-re tehető azok száma, akik Facebook-oldalán segítségért fordultak hozzá, és közbenjárt, hogy hozzájussanak a kannabiszolajhoz, a kender hatóanyagainak orvosi célra használható kivonatához, ami legközelebb Ausztriából szerezhető be. Követőinek 99 százalékától pozitív visszajelzéseket kapott, epilepsziás, ízületi bántalmak, cukorbaj, magas vérnyomás, sclerosis multiplex (SM) és sok más betegség tüneteinek az enyhítését, esetenként a gyógyulást eredményezte a cseppek szedése. A köszönetek arra sarkallják, hogy Magyarországon is elérje azt, hogy a világ több más országához hasonlóan törvényessé tegyék a kannabisz hatóanyagainak orvosi célú felhasználását. Romániában a marihuána cigaretta használata tilos, de 2013-tól a gyógyítási célra készült kannabiszkivonat orvosi alkalmazása törvényesen engedélyezett.
Földes Dávid célja, hogy előadásaival a szervezetünkben levő belső kannabionid rendszert ismertesse, amely egészségünk fenntartásának a legkiterjedtebb és egyik legfontosabb rendszere. Ez a molekuláris jelzőrendszer segít szervezetünknek, hogy a külső környezeti változások, a stresszhatások ellenére a belső egyensúlyunkat fenn tudjuk tartani. A homeosztázisnak nevezett stabilitást a szervezetük által előállított endokannabinoidok biztosítják, amelyek szerkezete hasonlatos a kannabisz növényben levő vegyületekéhez. Szervezetünk rendelkezik e molekulákhoz szükséges receptorokkal (a mellékelt képen), amelyek mindenütt jelen vannak: az agyban, a szervekben, a kötőszövetekben, a mirigyekben és az immunsejtekben. Feladatuk, hogy lehetővé tegyék az oda-vissza kommunikációt és a koordinációt a különböző sejttípusok között. Az endokannabinoid rendszer szerepet játszik az emlékezetben, a hangulatban, az étvágyban, a fájdalomban, az alvásban, az immunválaszban, a gyulladásban és a sejtek élet-halál ciklusában. Ez a rendszer a maga bonyolult tevékenységével hidat képez test és lélek között, működésének ismerete érthetővé teszi, hogy tudatállapotunk hogyan segíti elő az egészséget és hogyan okoz betegséget – hangzott el az előadóval folytatott beszélgetés során, ahogy az a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület honlapján is olvasható.
Az indiai és a haszonnövényként termelt kendert (latin nevén cannabis) gazdag hatóanyag-tartalma miatt a legrégebbi időktől használta gyógyításra az emberiség. Ahol engedélyezik a kannabisz hatóanyagainak orvosi célú alkalmazását, mint például Hollandiában, a sclerosis multiplexben szenvedő betegek hivatalosan juthatnak hozzá a Saltivex nevű sprayhez, amivel a betegség tünetei enyhíthetők. 
Földes Dávid elmondta, hogy a növény hatóanyagainak a kivonatát tartalmazó kannabiszolajat hivatalosan készítik azokban az országokban, ahol legalizálták a felhasználását. A tapasztalatok szerint az orvosi célra előállított szer nem okoz olyan mellékhatásokat, mint az élvezeti szerként használt cigaretta vagy a hasis. Ha megfelelő koncentrációban készül, a kannabiszkivonatot az immunrendszer erősítésére lehet használni, az SM-ben lehetővé teszi, hogy a páciens együtt éljen a betegséggel, rákos betegeknél a citosztatikus kezelés okozta tüneteket enyhíti, segít a parkinsonos betegeken, az epilepsziában csökkenti a rohamok erősségét, kóros koplalásban meghozza az étvágyat. A gyógyszerként forgalmazott kannabiszkivonat nem okoz hozzászokást, mellékhatásként lazít, álmosít, pihenésre késztet, növeli az étvágyat – állította az eddig felgyűlt tapasztalatok alapján az előadó. 
Bár évszázadok óta használta az emberiség, a kannabiszkivonat gyógyszerként való alkalmazására árnyékot vetett a marihuánával és a hasissal mint élvezeti szerrel való visszaélés. Az indiai és a haszonnövényként termesztett kender megtermékenyítetlen virágából készített  marihuánás cigaretta és a növény gyantájából előállított kábítószer, a hasis betiltásával, továbbá a műanyagipar előretörésével a kender termesztése és használata is háttérbe szorult. Holott rostjai erősek, és a kenderfonal szövetek, vitorlavásznak, ponyvák, zsákok, kárpitoskellékek, kötelek, zsinegek készítésére alkalmas, több rendeltetése volt, van a kenderkócnak, a növény magjából olajat préseltek, használták üzemanyagnak, építkezési tégla készítésére. 
Ha a „minden bajra enyhülést hozó gyógyírt” – ahogy a hajdani orvosi könyvek emlegették a kannabiszt – orvosi célra használják, pontosan be kell tartani, hogy milyen koncentrációban készül a kivonat, hogy a kábítószernél ható pszichotikus mellékhatásokat ki lehessen küszöbölni. 
Bár a betegek közül sokan csodaszernek tartják, valójában nem kimondott gyógyszer. A kannabiszolaj a belső kannabinoid rendszer egészére hat, azt áthangolja, működési hibáit sorra kiküszöböli, ezáltal enyhíti a kellemetlen tüneteket, elősegíti a gyógyulás folyamatát. Arra is végeztek kísérleteket, egyelőre állatokkal, hogy a rákos sejteket – mint idegen anyagokat – elpusztítja-e – hangzott el a beszélgetés során. 
A kannabiszklub Romániában is megalakult, és egy brassói ügyvédnő a családtagjánál szerzett jó tapasztalatok alapján próbálja elérni, hogy ne csak az orvosi célú felhasználását, hanem az orvosi kannabisz ellenőrzött körülmények között történő előállítását és beszerzését is törvényesítsék az országban.