2018. október 24., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A multik is megkapták a magukét a vonatkozó kormányülésen, mert a döntéshozók már előre keresik, hogy kire lehet majd rákenni a kudarcot.

Meghozták a döntést a nagy pénzügyi felfordulásról. Ami nem jó értelemben vett forradalmat hoz, mint azt a kormány regéli, hanem káoszt a javából. Kiszámíthatatlan holnapot sok kisembernek, és kiskaput is néhány élelmesnek.
A multik is megkapták a magukét a vonatkozó kormányülésen, mert a döntéshozók már előre keresik, hogy kire lehet majd rákenni a kudarcot. Semmi garancia nincs arra, hogy a magánszférában nem fognak csökkenni a fizetések januártól, így bele kell rúgni azokba a gonosz multikba, akiknek van képük több százezer ember számára munkát adni ebben a gyönyörű országban. Most vakarózhatnak azért is, mert a november elején eldöntött adóváltozás nyomán az év végéig át kell dolgozni az összes munkaszerződést. Ezért amúgy nem csak a multik feje fáj mostanság, az összes cégnél és minden, munkaügyekben érintett intézménynél mozgalmas hónapok jönnek. De mit érdekli ez a politikusokat, akik egy, a nemzetközi szinten dolgozó nagyvállalatok adóelkerülő kedvét megregulázó európai rendelkezést is úgy próbálnak végrehajtani, mintha ők itt az unió keleti végein találták volna fel az adóspanyolviaszt. Az még később derül ki, hogy az idevágó uniós rendelkezést milyen sikerrel ültették be az adóreformjukba, de ha az eddig látott „szakértelemmel” jártak el, akkor a törvények kijátszására is hajlamos ügyeskedők üzleti köreit továbbra sem fogják zavarni.
Sőt, ha minden igaz, újabb kiskapukat nyitottak az élelmesek számára. A kész rendelet és az alkalmazási szabályok még nem ismertek, de a javaslatok között szerepelt a tanácsadásból bevételt szerző kisvállalkozásokra eddig érvényes egyes korlátozások feloldása, ami azt eredményezheti, hogy a nagyobb cégek közép- és felső vezetői rétege ismét adókedvezmények mögé rejtheti a jövedelmét, amit 2014-től az előző szocdem kormányzat számolt fel. És ráadásul kis találékonysággal ezt még meg lehet fejelni minimálbér után fizetendő tb-terhekkel is, tehát a sokat szidott multiknak legalábbis a közép- és felső vezetőit valójában két kézzel simogatja ez a kormány, melynek a rendszerváltás óta inkompetenciában és félrebeszélésben nincs párja. Közben az a sokkal szélesebb réteg, amelynek a kétkezi munkájából eddig is alig futotta a túlélésnél többre, januártól bércsökkenésre is számíthat, mert főleg a kisebb cégeknek lesz nagyon nehéz alkalmazkodniuk az újból megemelt minimálbér és az üzleti forgalom utáni adózás kettős terhéhez. Az új adószabályok csapása pont télvíz idején érheti teljes erejével az erre leginkább érzékeny rétegeket, tehát lehet, hogy ezzel a döntéssel a kormány elvetette az igazi téli viharok magvát.