2022. május 18., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

a magyar labdarúgó-válogatott

Szerbiával és Észak-Írországgal találkozik márciusban felkészülési mérkőzésen a magyar labdarúgó-válogatott.

Marco Rossi együttese júniusban és szeptemberben játssza le hat Nemzetek Ligája-találkozóját, amelyeken az angol, az olasz és a német válogatott lesz az ellenfele. A sportági szövetség pénteki közleménye szerint a sztárcsapatok elleni felkészülés jegyében márciusban két meccs vár a magyarokra: 24-én a szerbeket fogadják a Puskás Arénában, majd öt nappal később,  29-én az északírek otthonában, a belfasti Windsor Parkban lépnek pályára.

„Azért választottuk ellenfélnek Szerbiát és Észak-Írországot, mert megfelelően erős csapatok, még ha Nemzetek Ligája-ellenfeleinkkel ellentétben nem is tartoznak az európai élcsapatok közé – mondta az mlsz.hu-nak Marco Rossi szövetségi kapitány. – A szerbek erősségéről sokat elárul, hogy Portugáliát megelőzve jutottak ki a világbajnokságra. Őket ismerjük a Nemzetek Ligája előző kiírásából, ahol csoportellenfeleink voltak, azóta azonban rengeteget fejlődött a csapatuk az új szövetségi kapitánnyal, Dragan Sztojkoviccsal.”

Az olasz szakember az északírekkel kapcsolatban elmondta, sosem könnyű ellenük játszani, hazai pályán pedig kifejezetten erősek. „A két márciusi mérkőzésen alapvető célkitűzésünk, hogy továbbfejlesszük a játékunkat, másrészt pedig az, hogy olyan játékosoknak is lehetőséget adjunk, akik eddig kevesebbet játszhattak, vagy még pályára sem léptek a válogatottban” – tekintett előre Rossi.

Megjegyezte, a válogatást ezúttal is befolyásolni fogja, hogy a lehetséges kerettagok hogyan teljesítenek klubcsapataikban, akár Magyarországon, akár külföldön játszanak. „Amikor eldöntjük, hogy kik lesznek a keret tagjai márciusban, akkor fogunk határozni arról is, hogy milyen rendszerben, milyen alapelvek mentén képzeljük el a játékunkat Szerbia és Észak-Írország ellen, bár azt gondolom, az alapelvek nem igazán fognak változni” – mondta a szakember.

Az MLSZ honlapján kiemelték, hogy a szerbekkel 2020-ban, a Nemzetek Ligája előző kiírásában játszott a Rossi-csapat, és idegenben Könyves Norbert góljával 1-0-ra nyert, míg hazai pályán 1-1-es döntetlennel zárt. A szerbek nem voltak résztvevői a 2021-es Európa-bajnokságnak, az ősszel zárult vb-selejtező-sorozatban viszont nagyszerű teljesítményt nyújtottak, veretlenül, a portugálokat is megelőzve, csoportelsőként biztosították helyüket az idei katari világbajnokságra.

Az északírekkel a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőjében mérkőzött legutóbb a magyar nemzeti együttes: Budapesten a szigetországiak nyertek 2-1-re, míg Belfastban 1-1-re végzett a két csapat. Az északírek akkor csoportelsőként jutottak ki az Eb-re, a magyarok pótselejtezőn biztosították helyüket a 2016-os kontinensviadalon. Az északírekkel eddig hatszor találkozott a válogatott, négy győzelem, egy döntetlen és egy vereség a mérleg.


Fotó: MLSZSzoboszlai három-négy hetet is kihagyhat

Akár egy hónap kihagyás is várhat az RB Lipcse magyar válogatott futballistájára. 

Szoboszlai Dominik szombaton, a Stuttgart otthonában aratott 2-0-s bajnoki győzelmet megelőző bemelegítés során sérült meg: egy izomrost elszakadt a combjában. A 21 éves középpályás menedzsmentje közölte, a mai MRI-vizsgálat eredménye dönt arról, pontosan mennyit kell kihagynia.

A Lipcse – Gulácsi Péter bravúrjainak is köszönhetően – a szombati találkozón megszerezte idénybeli első idegenbeli győzelmét, amely a klub történetének 300. sikere volt tétmérkőzéseken.

Bölöni nem mondott igent – de nemet sem

Továbbra sincs szövetségi kapitánya a román labdarúgó-válogatottnak. A jelölt – Bölöni László – és a munkaadó – a sportági föderáció – már a negyedik ajánlatnál/ellenajánlatnál tart, és igyekszik kompromisszumra jutni, írta a GSP.

A nézeteltérést az okozza a sportlap szerint, hogy miközben a szakember négyéves szerződést tartana kívánatosnak, a szövetség a Nemzetek Ligája-eredményhez kötné az egyezmény időtartamát. Azaz, ha a román válogatott nem végezne legalább a második helyen a csoportjában, ahol Bosznia-Hercegovina, Finnország és Montenegró az ellenfele, akkor a megállapodás hatálya érvényét veszítené. Ezt azonban Bölöni nem fogadja el. A Gazeta Sporturilor ugyanakkor úgy tudja, a szövetség elnöke, Răzvan Burleanu talán belemenne egy két plusz két éves szerződésbe is, azaz ha a csapat kijutna a 2024-es Európa-bajnokságra, akkor Bölöni automatikusan további két évre megőrizhetné a tisztségét. A szakvezető az utóbbi napokban visszavonult Marosvásárhelyre, és nem válaszolt a telefonhívásokra, írta meg hosszabb összeállításában a sportnapilap.