2020. július 13., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Rendhagyó stand up comedyre kerül sor e hét csütörtökén a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem székhelyén, a Köteles Sámuel utcai Stúdió Színházban: december 5-én 19 órától a Stúdió színpadán lép fel Jordán Tamás, a magyar színház és filmjátszás kultikus színésze, a budapesti Nemzeti Színház volt vezérigazgatója, jelenleg a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító igazgatója. 

Amint azt a szervezők tudatják, Széllel szembe – poénok és poémák címmel Jordán Tamás egy rendkívül szellemes stand up comedyvel rukkolt elő. Egyéni estjének keretében történeteket mesél, közöttük sok színházit is úgy, hogy a beszédfolyamba verseket sző. De úgy mondja a költeményeket, annyira természetes hangon, mintha csak diskurálna, mintha csak folytatná a sztorizást. Előadásában a vicc, az adoma, a groteszkbe hajló história és Karinthy, Kosztolányi, Radnóti, József Attila, Ady, Babits költészete egybeolvad. A döbbenetes, tömör bölcsesség jól érzi magát a bő lére eresztett sztorizás közben, a könnyed történetek túlmutatnak önmagukon. Fantasztikusan széles hangulati és érzelmi skálán játszik.A Stúdió Színházban csütörtök este látható Széllel szembe című önálló műsora keretében a nálunk is egyre népszerűbb stand up műfaj jellegzetességeit használja oly módon, hogy a történetek és a tréfák közé becsempészi kedvenc verseit. Az elhangzó sztorik humorosak és szívmelengetőek. Az életről, színházról, rólunk szólnak hol viccesen, hol ironikusan. A Széllel szembe – poénok és poémák című, Jordán Tamás által előadott stand up-est megkapta a Vidor fesztivál különdíját „példaértékű műfaji újításáért”. Ő az, aki igyekszik estjeivel megőrizni az irodalmi értékeket, a minőséget, a költészetet, és egyszerre beszél színházról, életről, saját magáról – és mindezt erős öniróniával teszi.

– Sok bajom van a stand up műfajjal. Alig-alig van jó, a többsége komoly szenvedést okoz. Ezt még el is lehetne viselni. Az igazi katasztrófa az, hogy a közönség ezekért is odavan. Felébredt bennem egy dacos düh. Elhatároztam, hogy én is csinálok egy speciális stand upot, amelynek az a lényege, hogy a remek történeteim közé becsempészek verseket is. Hiszen a vers is közlés, sok esetben történet is, megpróbálom úgy belopni, hogy egy-egy vers jelenléte magától értetődő legyen – mondta estjéről az alkotó-előadó.

„Jordán Tamás évtizedek óta azok közé tartozik, akik a »széllel szembe« mennek, és különféle utakat, módokat kitalálva próbálják megtartani klasszikus költőinket a társadalmi emlékezetben. Nagy, közös versmondásokat szervez, közösségi élménnyé téve a költészetet; József Attila-estjével járja az országot; kortárs költőket hív meg a szombathelyi színházba. És most ismét kitalált valamit: a nálunk is népszerűvé vált stand up műfaját vegyíti a versmondással, poénokat a poémákkal – ahogy az est alcíme mondja. Ars poeticát pedig a nyitóversből, Karinthy Nihiljéből választott hozzá: Mert az a fontos, hogy figyeljenek/ Az emberek és jól érezzék magukat” – írta a produkcióról Turbuly Lilla a 7ora7.hu-n. 

„A direktor másként közelített a műfajhoz. Élete tele van szkeccsel, helyzetkomikum szülte hangulat-frissítőkkel. Egyrészt. Másrészt ezen történetekhez társítható, azokat átvezető, ékes szavakkal formába öntött versekkel. Egy vidám, életírta történet – egy lélekmélyre ható líra. Saját szavakkal színezett magánéletskiccek, irodalmunk nagyjainak verses képkeretébe illesztve. Így került a jordáni stand up műsorvégi karikatúrájára gyermekkori történet, párosítva József Attila Iszonyat című versével, Briós kutya és a minisztériumi titkárnő Radnóti Negyedik eclogájával, az édesapa félregombolt zakója Ady Krisztus-kereszt az erdőn című versével. Hangulat-hullámvasúton ültünk, Monty Python-i élethelyzetekkel »harsányítva«, s a magyar líra gyöngyszemeivel halkítva. Mindkettőre szükségünk van: a léleknek a versre, lényünknek a humorra” – olvashatjuk a vaskarika.hu-n. 

Az előadás hossza 1 óra 50 perc, egy szünettel. Az estre a belépés ingyenes, helyet a Stúdió Színház jegyirodájában foglalhatnak az érdeklődők.